sreda, 6. maj 2015

Met Gala 2015: Kaj so nosile?

Metropolitan Museum of Art vsako leto organizira gala dogodek, ki ga imenujejo Costume Institute Gala oziroma Met Ball. Na dogodku zbrana sredstva so namenjena Costume Institutu tega muzeja, prireditev pa sovpada z otvoritvijo vsakoletne razstave na temo kostumov. Prav zato ima Met Gala enako tematsko rdečo nit kot razstava in letos je naslov razstave in rdeča nit dogodka Kitajska (celotni naziv je "China: Through the Looking Glass"). Dogodek je eden najprestižnejših na newyorški družabni sceni, zato se ga udeležijo vsi, ki v umetnosti in šovbiznisu kaj pomenijo. Seveda se pričakuje, da bodo udeleženci upoštevali dresscode, ki je bil letos seveda 'Kitajska'. Potrebno je poudariti, da je prireditev namenoma zasnovana teatralično, zato si tudi gostje s svojimi opravami privoščijo nekaj več 'umetniške svobode' kot, denimo, na Oskarjih.
Pa poglejmo, kako so dame upoštevale ta kodeks oblačenja na letošnjem Met Gala oziroma kako so se odrezale na tokratni rdeči preprogi. 

Nekatere so povsem očitno in dobesedno upoštevale kitajsko tematiko in izbrale obleke z značilnimi kitajskimi vzorci, v tipičnih kitajskih barvah (to so rdeča, črna, bela, rumena in modro-zelena) ali so se kako drugače poklonile velikemu kitajskemu cesarstvu. Najbolj všeč so mi bile naslednje:










Spet druge so bile zelo lepe in jim sicer na formalni ravni ni kaj očitati, pa vendar pri najboljši volji nisem uspela pogruntati povezave med njihovimi toaletami in zahtevanim 'kitajskim kodeksom' oblačenja.




Potem so take, ki so za moj okus povsem zgrešile, ker jim obleke enostavno niso pristajale, pa naj bo zaradi napačnih barv (nekatere so videti blede in preprosto slabo, kar je evidentno krivda napačnega izbora barve obleke), kroja ali so preprosto neokusne.









V zadnji skupini pa so dame, ki so na vsak način želele izstopati. Ker sem bolj za klasično eleganco, se mi zdijo preprosto 'tu mač'.







fotografije: vogue.com, hollywoodreporter.com

Katere so všeč vam oziroma katere se vam zdijo obupne ;)?

7 komentarjev:

  1. Tina, Costume Institute Gala, kar nekateri na kratko poimenujejo kar Met Gala, organizira Metropolitan Museum of Art (po domače Met), ne MoMA.
    Sicer pa super članek in super blog, a žal je tale raca malo prevelika, da nanjo ne bi opozorila.


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za opozorilo, ni bilo edino, napaka že popravljena.

      Izbriši
    2. bo tudi kakšen komentar na toalete ;)?

      Izbriši
  2. Uma Thurman v belem je prečudovita!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. se strinjam, zelo je lepa in obleka ji krasno paše, vse skupaj (tudi frizura, makeup) funkcionira.

      Izbriši
  3. Hmm, Kardashian Kartrashian morda?
    Pa Beyonce je res razocarala. Ceneno. Na FB feedu sem zasledila primerjavo - fotke "naked" zvezdnic na letosnji Met gala rdeci preprogi in fotke porno zvezd na eni gala cehovski prireditvi. Ugani, kdo je izgledal bolj "trashy".


    V celoti me je letosnja rdeca preproga, podobno kot lanska (veliki Charles James je bil rdeca nit lanske razstave), res razocarala. Morda sta tebi too much, ampak osebno se mi zdi, da sta edini analov vredni Solange (ki vedno premika meje) in Bee Shaffer v dih jemajocem McQueenu.

    Uoam, da bo ta komentar na toalete izpolnil tvojo zeljo ;)
    Lp V Slovenijo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bee Schaffer bi lahko uvrstila v prvo kategorijo, ja, izpolnila 'naročilo' kitajskega kodeksa + izgledala odlično v bordo obleki z belimi orientalskimi vzorci.

      umetniško vrednost obleke Solange Knowles povsem razumem, vendar mi je rezultat vseeno kot razmazana slika z ultrazvoka in kot tak bolj scary kot lep/estetski.

      Izbriši