ponedeljek, 11. maj 2015

Kaj obleči za na krst, prvo obhajilo ali birmo

Kaj naj oblečem za na krst, prvo obhajilo ali birmo, so pogosta vprašanja, s katerimi se še posebej srečujemo v spomladanskem času, ko je omenjenih dogodkov več. V zadregi so tako tisti, ki so neposredno udeleženi v zakramentih kot starši ali botri, pa tudi tisti, ki so povabljeni kot 'zunanji opazovalci'. Ker gre za svečane dogodke, je prav, da se zanje bolj uredimo kot sicer. To pomeni nič ali čim manj džinsa (če že, naj bo nevtralen, temen, npr. enostavne temne kavbojke ali džins suknjič, oboje pa moramo kombinirati na formalnejše kose), doma pa pustimo tudi izrazito športno obutev, kot so superge ali plažni natikači. Nadalje je lepo, če izberemo svetle, nežne barve ali optimistične žive barve in vzorce. Seveda lahko izberemo tudi črno (sploh za moške je črna obleka v kombinaciji z belo srajco zelo svečana izbira), a naj bo zraven tudi kaj svetlega, da ne bomo videti, kot da se namesto krsta udeležujemo pogreba – navsezadnje gre za diametralno nasprotna dogodka. Za moške je prav, da oblečejo hlače, srajco in suknjič, po možnosti tudi kravato. 


Ker je cerkveno okolje dokaj konzervativno, za dame priporočam diskretne dekolteje in spodobno dolžino kril. Bolj natančno pa se odločamo na podlagi oblike postave in tudi oblike nog. Prav je, da izbrana oblačila pred dogodkom očistimo, operemo in zlikamo, enako očistimo tudi čevlje. Če dama izbere visoke pete, naj razmisli, če in koliko časa bo morala stati ali hoditi v njih ter če ji višina pete dopušča elegantno hojo, brez da bi njena stopala pri tem prehudo trpela. 


Če kupujemo nova oblačila v ta namen, kupimo take kose, ki jih bomo lahko uporabili in nosili tudi kasneje. Morda ne v celotni kombinaciji, temveč bomo posamezne kose kombinirali na ostala oblačila, ki jih nosimo za v službo ali prosti čas.
Včasih kupovanje novih oblačil za otroka za, denimo, birmo, zahteva od nas prave 'pogajalske' sposobnosti, saj se želje mladeničev ali mladenk razlikujejo od predstave staršev, kaj bi bilo lepo in primerno. Prav je, da otrok obleče nekaj takega, v čemer se bo dobro počutil, a hkrati moramo vseeno izbrati kose, ki ne bodo pretirano 'streetwear' obarvani (velja za fante) oziroma ne preveč izzivalni (punce bi pogosto rade pokazale, da so že skoraj odrasle in bi priložnost izkoristile za globoko izrezane obleke, vrtoglave pete in podobno). 



Vsi kolaži: Tina Martinec Selan, narejeni v programu Polyvore

Ni komentarjev:

Objavite komentar