ponedeljek, 18. maj 2015

Vprašanje bralke: barvni tipi in občutljivost na sonce

Pozdravljeni, Tina!

Rada spremljam vaše objave na blogu. Rada pa bi vas vprašala za mnenje o slednjem. Začenja se poletno obdobje in v prav vsaki reviji se tak čas začno pojavljati članki, oglasi, nasveti o zdravem sončenju. Pustimo to, da so pred par leti opustili klasifikacijo določanja faktorjev "po zdravi pameti", kajti sedaj je faktor sončenja npr. 10 toliko, kot je bil včasih 20 do 25. Pri vseh teh člankih, nasvetih, pa iz leta v leto naletim na približno takele trditve: " ... osebe, ki so svetlolase, naj uporabljajo višji faktor in se ne izpostavljajo soncu več kot ..." ter " ... temnolase osebe imajo zadosti pigmenta in se lahko daljši čas izpostavljajo soncu in lahko uporabijo nižji faktor ... "
Tu se mi vedno znova postavi vprašanje.
Ali so pisci teh nasvetov dejansko površni, da nevede izpustijo npr. osebe, ki so črnolase, imajo pa porcelanasto belo polt brez pigmenta, po možnosti še pege? In nevede izpustijo tudi opis tipa svetlolasih ljudi, ki imajo temnejšo-olivno polt z dosti pigmenta?
Morda sem res pikolovska, zdi pa se mi, da so potem takšni nasveti zavajajoči.

Hvala za vaše mnenje,
Mojca

Hvala za zelo zanimiv komentar, Mojca, ki mu lahko samo prikimam. Seveda gre v tovrstnih člankih za hudo posploševanje. Dejansko med barvnimi tipi obstaja toliko različnih detajlov, ki vplivajo na odtenek kože in obnašanje kože na soncu, da pravzaprav nekih večjih pravil niti ne bi smeli delati na podlagi barve las. Res je, da že samo med osebami s temnimi lasmi obstajajo temnooki, ki hitro porjavijo, temnooki, ki nikoli ne porjavijo, pa temnolasi svetlooki, ki ne porjavijo in tudi temnolasi svetlooki, ki se jim koža poleti hitro obarva. Še celo med svetlolasimi in rdečelasimi (ki so znani po največji občutljivosti na sonce) so precejšnje razlike v smislu prenašanja sonca kot tudi stopnje 'zagorelosti' (ki upam da je vedno stranski učinek mazanja z zaščitno kremo in nikoli sončenja brez nje). Nekoliko drugače je le pri drugih rasah s temnejšo kožo, tam pa je v koži toliko več melatonina, da dejansko niso tako nagnjeni k sončnim opeklinam kot belci.
Še bolj pomembno pa se mi zdi tole. Med nevarnostmi sončenja še zdaleč niso le opekline (te povzročajo UVB žarki), temveč tudi spremembe v genskem zapisu kožnih celic (povzročajo jih UVA žarki), ki lahko dolgoročno privedejo do hudih kožnih bolezni in/ali raka. Na slednje pa pravzaprav barva las, oči ali polti nima nobenega vpliva. Tako bi se torej lahko temnolasa oseba, ki lepo porjavi brez opeklin, počutila lažno varno brez ustrezne sončne zaščite, vendar bi UVA žarki vseeno povzročali nevidno škodo na dolgi rok, posledice pa so lahko vidne šele desetletja kasneje. Zato se moramo ne glede na barvni tip vedno zaščititi z visokim faktorjem UVA in UVB zaščite ter poskrbeti za fizično bariero (oblačila, senca) v času največje sončne pripeke. Nikar ne pozabimo na debelo in pogosto mazati tudi naših otrok, ne glede na barvo njihovih las.

(foto: dailymail.co.uk)

Ni komentarjev:

Objavite komentar