četrtek, 28. maj 2015

Kostumografija za "Improvizijo 2015" ali bil je šov

Za mano je nova in zelo zanimiva izkušnja dela kot kostumografinja, sodelovala sem namreč pri predstavi Improvizija 2015, ki se je zgodila v ponedeljek zvečer v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Improvizija je nekakšna glasbena parodija na Evrovizijo z močnimi elementi improvizacije (sodelujejo priznani igralci slovenske improlige). Gre torej za šov, ki kombinira različne žanre, prav vsak element pa mora biti na svojem mestu. Za nami je izredno kvaliteten spektakel, v katerem so se povezali super voditelja (sicer stand-up komika Rok Bohinc in Sašo Stare), močna zasedba odličnih glasbenikov ter igralci improlige, ki jih zvesti oboževalci in sledilci tega žanra zagotovo poznate. Režiser in idejni vodja je bil Juš Milčinski, moja malenkost ter Eva Jakob pa sva skrbeli za garderobo. Ker sem prvič tak šov spremljala aktivno iz zakulisja, sem videla, kako številna ekipa je potrebna za to, da se taka predstava postavi na noge. Vsak ima svoje delo, ki ga mora optimalno opraviti.
Kako je potekalo najino delo z Evo? Po uvodnem sestanku z režiserjem in številnih mailih, ko smo si izmenjali ideje za kostume glede na izbrano tematiko točk nastopajočih, sva en teden 'gostovali' v fundusu RTV Slovenija. Gre za dve ogromni hali, napolnjeni z raznovrstnimi oblačili, kostumi, dodatki in rekviziti. 

 (foto: Tina Martinec Selan)

(foto: Tina Martinec Selan)

Najina naloga je bila za 13 nastopajočih pripraviti cca. 40 kostumov, pri tem pa je bilo treba vzeti v obzir konfekcijsko številko, tematiko točke, usklajenost z ostalimi člani zasedbe v tej točki ter seveda želje režiserja in samega nastopajočega. Z vsakim od nastopajočih smo tako imeli kostumsko probo, kjer smo videli, ali so izbrani kostumi ustrezni, ali potrebujejo kakšne popravke, dopolnitve oziroma kako se vklopijo v sam nastop. 

(foto: Tina Martinec Selan)

Na dan generalke smo šli v Linhartovi dvorani kompletno skozi vse točke z vsemi kostumi in rekviziti vred. V garderobi v zakulisju so imeli vsi nastopajoči vsak svoje mesto na obešalniku, medve pa sva skrbeli za to, da so si (včasih v rekordnem času in popolnoma premočeni) preoblekli svoje kostume za naslednjo točko, poskrbeli za pravilne rekvizite (lasulje, klobuki, maske itd.) in za to, da na obešalnikih ne bi zavladal prevelik nered. Lahko rečem, da je po minimalnih popravkih na dan nastopa med predstavo vse potekalo gladko in po načrtih. 

 (foto: Tina Martinec Selan)

 (foto: Tina Martinec Selan)

 (foto: Tina Martinec Selan)

 (foto: Tina Martinec Selan)

 (foto: Tina Martinec Selan)

Kako se je to delo razlikovalo od siceršnjega mojega dela, kadar se stranka obrne name z željo, da ji v trgovini pripravim nekaj outfitov po njenih željah in merah? Po eni strani precej, po drugi pa ne tako zelo. Načeloma gre za podoben princip: iz velikega 'bazena' oblačil izbrati ustrezne kose glede na želje in potrebe stranke/naročnika ter potem sprotno usklajevanje, ko oseba pride na probo/nakup. Seveda pa je šlo pri Improviziji za gledališke kostume, kjer smo iskali čimveč komičnih in pretiranih elementov, zato da bi poudarili humorni, zabavni vidik predstave. 
Lahko rečem, da je bilo kostumografsko delo zame velik izziv, da sem se veliko naučila in da bi z veseljem spet sodelovala.
Več fotografij s predstave si lahko pogledate na facebook strani Improvizije.

 (foto: Tina Martinec Selan)

(foto: Katja Brezovar)

Ni komentarjev:

Objavite komentar