torek, 29. marec 2016

Lepotna ocena: kreme za roke

Tokrat sem se v rubriki 'Lepotna ocena' odločila oceniti nekaj krem za roke – vse so direktno iz moje kopalnice ;). Vsake toliko časa me kdo vpraša, kaj delam, da imam tako lepo negovane roke. Odgovor je vsekakor ta, da jih mažem s kremami, vendar imam kljub temu kar nekaj težav z zelo suho kožo, še zlasti seveda pozimi in v vetru. Te težave se kažejo kot suha, razpokana koža med prsti na spodnji strani dlani, poleg tega pa tudi kot suha in pogosto boleče razpokana koža ob nohtih. No, nekako mi vseeno uspeva, da so roke kolikor toliko negovane, tukaj pa je nekaj izdelkov in moje mnenje o njih.



1. Balea 'Urea handcreme': to je hišna znamka drogerije DM in čeprav imam rada izdelke te znamke, nad to kremo za roke nisem preveč navdušena. Vsebuje 5% sečnine (uree) – sečnina je znana kot snov, ki mehča kožo in omogoča globlje prodiranje dobrih sestavin v povrhnjico – kar pa za dober učinek očitno ni dovolj. Krema je tudi izredno lahka, tekoča, že kar 'vodena'. Ker je skoraj tako, kot da se ne bi namazala z ničimer, jo redko uporabljam in je ne bom več kupila. Cena je nizka, cca. 2-3 € za 100 ml tubo (glede cen me prosim ne držite za besedo, saj jih nisem šla preveriti pred pisanjem članka). Ocena: 2/5.


2. LUSH 'Love and light': še ena zelo lahka krema za roke, tale je v lončku na navoj. Krema ima zelo lep svež vonj po limonah, vsebuje pa kakavovo maslo, a kljub temu ni nič težka ali mastna. Se zelo hitro vpije, zato je primerna za dnevno uporabo. Zelo razpokanim rokam ne bo odgovarjala, ker je enostavno prelahka in premalo hranljiva. Cena je tipično lushevsko visoka, cca. 13 € za 100 g lonček. Ocena: 3/5.


3. Avène 'Cold cream': čeprav je krema načeloma namenjena zelo zelo suhim rokam (tako jo oglašujejo na Avène spletni strani), je zame vseeno to dnevna krema za roke. Pri tem mislim, da jo uporabljam podnevi, ko želim, da se produkt hitro vpije in ne pušča za sabo mastnega ali lepljivega filma. V tem oziru je tole vsekakor 'a must' krema za v vsako torbico ali za ob ekran računalnika, da jo lahko nanesete tekom dneva brez bojazni, da bi vam zaradi maščobe stvari padale iz rok ;). Cena približno 7 € za 50 ml tubo, dobite jo v lekarnah. Ocena: 4/5.


4. Mixa 'Hand cream': to francosko znamko negovalne kozmetike (imajo tudi obširen nabor produktov za telo, obraz, za nego kože dojenčkov in majhnih otrok ...) prodajajo v vseh bolje založenih drogerijah. Ta krema je zelo negovalna (vsebuje glicerin in alantoin, ki sta oba dobra vlažilca kože in naredita tudi zaščitni sloj na koži), zaradi česar je že bolj mastna. Vpija se nekaj minut in tudi po tem času pusti na rokah nekoliko lepljiv film, zaradi česar jo sama ne maram uporabljati tekom dneva, ampak raje zvečer. Ima zelo prijeten, blag vonj. Cena je cca. 6 € za 100 ml tubo. Ocena: 4/5.


5. Dr. Scheller 'Calendula': to pa je krema za roke, brez katere sama resnično ne bi mogla biti. Vsebuje ognjič in je dejansko bolj 'heavy duty' balzam kot krema; gosta, mastna tekstura potrebuje kar nekaj časa, da se vpije v kožo in tudi potem roke ostanejo mastne in nahranjene. Uporabljam jo izključno zvečer, pred spanjem, a nisem nikoli brez nje, ne pozimi ne poleti, in jo tudi vzamem s sabo, kadar kam odhajam za dlje časa. Lahko rečem, da je tole prava rešiteljica za moje roke. Vsakih nekaj dni ji dodam tudi kapljico kreme za stopala (ja, prav ste prebrali ;)) s 25% sečnino, zaradi česar je učinek še toliko boljši. Če imate res zelo razpokane roke (pozimi z njimi mažem roke tudi otrokom, saj imajo včasih roke zaradi suhega zraka in vetra razpokane skoraj do krvi), bo tole prava krema za vas. Cena cca. 5 € za 81 g. Ocena: 5/5.



Rada bi omenila še, da se mi zdi pri suhih, razpokanih rokah zelo pomembno, da občasno naredimo piling, enako kot na koži obraza ali telesa. S tem ne samo odstranimo odmrlo kožo in celice, ampak tudi omogočimo dobrim sestavinam krem, da sploh lahko prodrejo v povrhnjico (in morebitno globljo plast kože). Sama to naredim kar z L'Occitane mandljevim pilingom za telo, dober pa bi bil vsak piling z dovolj številčnimi mehanskimi delci za odstranjevanje kože. 



Poleg tega včasih na kožo okrog nohtov nanesem tudi olje za obnohtno kožico. Teh je na tržišču malo morje, od zelo poceni do (pre)dragih, jaz imam kar Essence olje, ki ima zelo nizko ceno (verjetno cca. 2 €) in priročen aplikator na gobico.



Vse fotografije: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

10 komentarjev:

  1. Tudi sama imam zelo občutljivo, suho ter pozimi razpokano kožo na rokah, če ne skrbim zanjo. Preizkusila sem že ogromno krem, a najbolj mi jih "pozdravi" Glicemille Chamomile. Ker je dokaj mastna, jo nanesem čez noč in zjutraj so roke občutno mehkejše ter nahranjene. Uporabljam jo tudi za stopala. Sicer jo poznam že iz otroštva, ko so jo uporabljali že starši...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Te pa ne poznam, Petra. Za čez noč so take kreme res hvaležne, da imajo res čas, da naredijo svoje :)

      Izbriši
  2. Tukaj (http://www.codecheck.info/kosmetik_koerperpflege/koerperpflege/hand_nagelcremes/ean_4051424550400/id_9962974/Dr_Scheller_Handbalsam_Calendula.pro) pravijo, da je tvoja fejvrit krema (Dr. Scheller) ekološko in drugače priporočljiva, razen palmovega olja, ki Greenpeaceu ni všeč :-9 (link sem vključila za vsak slučaj, če te zanimajo sestavine izdelkov - vem, da kot farmacevtka že veš vse o njih, vseeno :-)

    Moja najljubša krema za roke je Lavera, pred spanjem pa si jih namažem kar z lanolinom ...

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala še za eko odobritev, alcessa :D. lanolin je tudi ena taka fina reč, ja. se daje tudi v marsikakšno 'lekarniško' kremo. samo vonj (po ovčkah seveda) nekatere moti. gotovo pa deluje na suhih in razpokanih rokah oziroma kar koži nasploh.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za čuda mi je vonj všeč - imam lanolin, ki ne diši preveč, mož pa uporablja takega ta pravega, za moške :-) in v obeh primerih mi paše (vsaj ponoči), medtem ko sem bila kreme L'Occitane prisiljena vreči stran, ker mi noben vonj (sivka, vrtnice in še nekaj) ni bil všeč oz. teh dišav enostavno nisem prenašala in sem imela čisto zaresni odpor do njih.

      Nos je čudna zadeva :-)

      Izbriši
  4. Izredno dobra krema za roke in nohte je iz kolekcije Dr. Organic Royal Jelly. Priporočam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kje jo pa imajo, Tancica? hvala za priporočilo :)!

      Izbriši
    2. V trgovini Natura na Slovenski 47 v Ljubljani. Odprta je le do 17. ure. Sicer pa je marsikaj od Dr. Organic zelo fajn.

      Izbriši
  5. Meni odgovarja pa Biotherm, Biomains. Tudi bogata, za malo starejšo kožo in traja zelo dolgo. Je pa pri dražjih in jo zato ob prilikah kupujem v duty free shopih. maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pri malce dražjih izdelkih je res fino poiskati kakšno malce cenejšo varianto, če se le da. na spletu si že kaj gledala, Maja? hvala za info glede tvoje najljubše kreme!

      Izbriši