četrtek, 07. april 2016

Nasvet: kaj obleči na maturantski ples (za maturante in starše)?

Glede na to, da je sezona maturantskih plesov in valet na vrhuncu, poglejmo nekaj nasvetov za oblačenje fantov – maturantov in njihovih staršev.
Že nekaj sezon se za mlajše moške pojavljajo obleke precej ozkega kroja z ozko teliranimi suknjiči, ti imajo ozke, dolge reverje in se običajno zapenjajo z dvema gumboma. Ker smo ravno pri suknjičih, naj ponovim, kar sicer pogosto omenjam. Ko moški stoji, je zgornji gumb zapet in spodnji odpet – tako veleva oblačilni bonton. Ko se moški usede, si gumbe odpne, ko vstane, zgornjega spet zapne. Hlače oblek so ozke, lahko zalikane na rob in zadnja leta najpopularnejša je dolžina do gležnjev, torej krajše, kot smo običajno vajeni. Tak model obleke si lahko privoščijo vitki moški, če je moški močnejše postave, naj raje kupi obleko klasičnega kroja in klasične dolžine hlač (torej hlačnica sega do tal, kadar moški stoji v hlačah brez obutih čevljev). Pomembno je, da so hlače moškemu prav v pasu, čez zadnjico in po celotni dolžini nog. Morebitne manjše odstope lahko moški popravi z nošenjem usnjenega, neokrašenega pasu z neopazno zaponko. Če pa je potrebno hlače zožati ali skrajšati, naj to naredijo v trgovini ali v izkušenem šiviljskem servisu. Obleka naj bo iz kvalitetnega materiala, ki se ne mečka, saj jo bo moški lahko nosil še ob naslednjih priložnostih, ko bo treba obleči obleko (poroke, svečani dogodki, razgovor za službo ...). Posamezne dele obleke pa lahko nosi tudi ločeno, torej hlače od obleke v kombinaciji s tanjšimi pleteninami in srajcami, suknjič pa tudi na kavbojke, chino hlače itd. K maturantski obleki spada lepa srajca, običajno v beli ali svetlih barvah, ter (ozka) kravata. Določeni moški si izberejo tudi metuljček, ki lahko v izbrani kombinaciji dobro 'uspe', če se celoten stajling sklada s slogom in osebnostjo moškega. Izberemo tudi lepe, tanke nogavice in usnjene čevlje z vezalkami ter čim tanjšim podplatom. Čevlji so iz gladkega usnja, pogosto se fantje odločijo tudi za semiš varianto, ki je nekoliko manj formalna. Pogosto je, da si izberejo manj elegantno barvno kombinacijo temno modre ali sive obleke z rjavimi čevlji, kar je lahko povsem v redu, saj gre navsezadnje za moške, stare 18 let in je zato prilagojena, mladostna kombinacija upravičena.
Vse, kar kupimo, naj bo moškemu prav, všeč in naj bo izbrano z mislijo, da bo stvari lahko še kdaj oblekel in obul, saj gre konec koncev za ne tako majhno finančno investicijo.
Primeri spodnjih oblek so vzeti s spletne strani zara.com:


Kar se tiče staršev maturanta, za očete pridejo v poštev dvodelne moške obleke, srajce in elegantni čevlji, običajno se odločimo tudi za kravato. Obleka naj bo tudi očetu prav – če posebej za to priložnost iz globin omare potegne star suknjič, ki ga nikoli ne nosi in ga čez trebuh ali ramena že veže, naj se le odloči za nakup sodobnejše različice, v kateri bo videti bolje, pa tudi počutil se bo tako.

Mama maturanta se lahko odloči za kostim s hlačami ali krilom, ki pa naj bo iz elegantnega, svečanega materiala. Seveda lahko izbere tudi opcijo 'koktejl' obleke (elegantna obleka do kolen) in visokih pet, ali pa kombinacije elegantne bluze in hlač ali krila. Izbira barv in  krojev je seveda prilagojena obliki postave in barvnemu tipu. Pomembno je, da videz zaokrožimo z lepo urejeno frizuro in ličenjem ter smiselno dodamo kos ali dva nakita. Velike dnevne torbice in športne čevlje  pustimo doma; za maturantski ples izberemo manjšo, večerno torbico ter elegantne čevlje.

(foto: pinterest.com)

Imejmo v mislih, da fotografije z maturantskega plesa skupaj z občutki ponosa ostanejo za celo življenje, zato se uredimo tako, da si bomo na njih zares všeč in da si bomo ta nepozaben večer zapomnili po dobrem počutju in ne po zadregi okrog neprimernega outfita.

Ni komentarjev:

Objavite komentar