nedelja, 6. marec 2016

Moška obleka - katere barve kupiti?

Vsak poslovni moški s poklicem, ki zahteva od njega formalen (služben) kodeks oblačenja, rabi v svoji omari nekaj dvodelnih oblek. Dvodelna obleka pomeni suknjič in hlače iz enakega blaga. Pametno izbrane barve oblek pomenijo, da lahko moški k isti obleki kombinira nekaj različnih srajc in kravat; tako ne bo videti, da se obleka pravzaprav ponavlja. Katere barve oblek mora imeti vsak moški v svoji omari? Naštete so po vrstnem redu uporabnosti od najbolj nujne/uporabne do manj uporabnih.

1. Temno siva obleka: to je baza vsake moške poslovne garderobe. Temno siva obleka zadosti večini službenih priložnosti in zagotovi, da moški nikoli ni videti neprimerno (premalo) urejen. K njej lahko kombinira številne barve srajc in kravat. Najlepša je kombinacija temno sive obleke s črnim pasom in črnimi usnjenimi čevlji. Tudi če moški nima službe, ki od njega zahteva nošenje obleke, je temno siva obleka skorajda nujna v omari vsakega moškega, saj jo lahko obleče za vse priložnosti, ki zahtevajo obleko – povedano drugače: če ima moški doma v omari samo eno obleko, naj bo to temno siva obleka.

(foto: pinterest.com) 

(foto: pinterest.com) 

2. Temno morda obleka: ta obleka je lahko v kombinaciji z belo srajco in temno modro kravato tudi zelo svečana, zato lahko moški temno modro obleko obleče ne le za v službo, temveč tudi za svečane priložnosti, kot je poslovna večerja, obisk opere, gledališča ali na poroko. Če želimo temno modro obleko narediti manj formalno, k njej kombiniramo rjav pas in rjave čevlje. Temno modra je barva zaupanja in avtoritete, zato po njej pogosto posegajo tudi vodilni politiki, še sploh, kadar zraven oblečejo belo srajco in rdečo kravato.

(foto: pinterest.com)  

(foto: shirtdesigns.online)

3. Srednje siva obleka: to je dnevna službena obleka, ki je nekoliko manj formalna od temno sive. Ob sebi prenese številne barve srajc, kravat in tanjših pletenin (recimo puloverjev na V), lepo pa se kombinira tudi na elegantne, tanjše polo majice, če moškemu delovno mesto dopušča zamenjavo srajce in kravate za polo majico. Svetlo siva obleka se zelo lepo poda toplejšim mesecem in je običajno veliko v uporabi spomladi.

(foto: socialitelife.com)

4. Črna obleka: to je zares formalna obleka, ki jo moški rabi, če ima v življenju številne priložnosti, ki od njega zahtevajo najelegantnejše nivoje oblačenja. Primer: kadar je moški na vodstveni poziciji in ima številne večerne dogodke s svojimi poslovnimi partnerji, lahko tudi v tujini, bo črna obleka skorajda nujna v njegovi garderobi. Črna obleka, bela srajca in temna kravata je tudi lepa kombinacija za povabljene na poroko.

(foto: neogaf.com)

5. Svetla (poletna) obleka: v odvisnosti od barvnega tipa moškega je to lahko obleka svetlo modre, bež ali svetlo olivne barve. Običajno je svetla obleka tista, ki pride najbolj v poštev v toplih mesecih, saj deluje lahko in zračno. Zraven kombiniramo temno modre ali srednje rjave dodatke (pas, čevlji).

(foto: gentlemansgazette.com)

6. Vzorčasta obleka: pri tem mislim na obleko s črtami, karo vzorcem ali kakšnim drugim vzorcem. Taka obleka je zanimiva, a manj uporabna in versatilna opcija od prejšnjih oblek, zato je na zadnjem mestu. Če je moški kreativen tip in mu služba to dopušča ali celo zahteva od njega, pa je vzorčasta obleka lahko zelo dobra popestritev siceršnje garderobe.

(foto: asos.com)

Ne glede na barvo obleke mora biti obleka iz kvalitetnega materiala, ki se čim manj mečka in se lepo vzdržuje (čiščenje v čistilnici). Glede na tip postave, višino moškega in njegovo konstitucijo pa izberemo tudi model obleke, saj se med seboj zelo razlikujejo in ni enega samega modela obleke, ki bi pristajal vsem moškim. Upoštevati moramo dolžino in širino hlačnic, kako je narejena v pasu, širino reverjev, pozicijo in število gumbov na suknjiču, ali izberemo enoredno ali dvoredno obleko in tako dalje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar