ponedeljek, 3. oktober 2016

Lepotna ocena: Uniq parfum št. '31'

Če redno berete moje prispevke, potem zagotovo veste, da sem velika ljubiteljica parfumov. Tako sem pred nekaj časa z veseljem sprejela izziv, ali bi za Odglavedopet testirala parfum znamke Uniq. Gre za češko znamko kozmetike, ki se ponaša s precejšnjim številom dišav, vsaka od njih pa diši podobno parfumu priznanega branda. Uniq parfumi so sicer označeni s številkami oziroma se imenujejo po glavnih svetovnih prestolnicah, a poznavalci jih imenujejo kar z imenom znanega parfuma, po katerem je narejen parfum Unique. Priznam, da sem v parfumskem smislu kar snob in da tovrstnih dišav pred tem še nisem preizkušala ali kupovala. Sem se pa testiranja lotila odprtih misli in z zanimanjem odprla pošiljko z mojim parfumom. Izbrala sem si parfum št. '31', ki je narejen po Chanelovem parfumu 'No. 5 Eau Première'. Prvi vtis kartonske škatlice in stekleničke, ki je spravljena v njej, je bil dober. Gre za okusno in nevsiljivo pakiranje, ki je zaradi svoje nevtralnosti zagotovo všeč širokemu krogu ljudi (tako ženskam kot moškim, imajo namreč tudi moške dišave) in ne bo v sramoto  polički v kopalnici ali lepotilni mizici. 

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Prvi špric parfuma '31' na roko me je nedvomno zapeljal v chanelovske vode s tipično 'lebdečimi' aldehidno-pudrastimi notami. Nekateri taki vrsti parfumov rečejo vintage vonji. Nedvomno gre za klasično sestavljen cvetlično-aldehidni vonj, ki ni tipično sadno sladek ali na trgu pozicioniran za populacijo zelo mladih žensk. Chanel tip vonja je všeč ženskam, ki vejo, kaj hočejo ter rade dišijo okusno in elegantno.
Ob naslednjem testiranju sem šla še dlje, si v parfumeriji na eno roko našpricala Chanel 'No. 5 Eau première' in na drugo Uniq št. '31'. Vas zanima, kakšna so moja opažanja? Parfuma sta takorekoč identična, zelo drobne razlike pa bodo zaznali le najbolj občutljivi nosovi. Uniq '31' je v svojem začetku malenkost bolj oster in Chanel 'No.5 Eau première' v drydownu (končni različici, ki po nekaj urah ostane na koži) malce bolj zaobljeno sandalovinast, sicer pa sta po jakosti in obstojnosti identična, prav tako po glavnini vonja. Ali bi ta parfum priporočala ženskam, ki rade dobro dišijo, niso pa obremenjene z originalnostjo oziroma jih dejstvo, da v rokah ne držijo prave Chanel stekleničke, ne moti? Vsekakor ja. Parfum Uniq je prestal tudi test prave, dolgoletne zveste poznavalke in uporabnice Chanel parfumov, to je moje mame. Čeprav se ni poglabljala v detajle, je rekla, da ji je vsekakor všeč in da ga bo nosila. Torej gre moja steklenička št. '31' v roke moje mami, kjer bo stala na omarici skupaj s Chanel stekleničkami, in vem, da ga bo rada nosila.


Cena 50 ml stekleničke Uniq parfumov je 18 €. Ker jih ne prodajajo v parfumerijah ali trgovinah, se za morebitna vprašanja lahko obrnete na gospo Štefko (tel. 040 856 671) ali ji pišete na stefka.zalezina@gmail.com.

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

2 komentarja:

  1. Meni je pa parfum pojem za luxury product in dejansko najprej padem na znamko in stekleničko, kako bo videti na polički, ha, ha, šele nato na vonj. Se pravi, če ni fensi znamka, ga sploh ne probam... ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. saj ravno s tega vidika je bilo meni zanimivo, da je tale vonj res zelo dobro narejen. verjetno imamo ljudje na to različne poglede. so pa parfumi v smislu 'luxury' produktov velik biznis in enkrat sem brala, da recimo priznane modne hiše (Chanel, Dior, ...) služijo glavnino svojega prihodka na račun parfumov (kozmetike) in dodatkov (accesories), ne na račun oblačil.

      Izbriši