četrtek, 20. oktober 2016

Lepotna ocena: Ringana, naravna avstrijska kozmetika

Če iščete kozmetiko za obraz, ki bi bila naravna – in s tem mislim resnično naravna, to pomeni ekološka, bio in veganska, brez konzervansov, barvil in dišav, potem lahko zaključite svoje iskanje, kajti našli ste jo. Vse to je Ringana, avstrijska znamka produktov za osebno nego od glave do peta, napitkov in vitalnih snovi, ki poskrbijo za lepoto od znotraj; najdejo pa se tudi izdelki za športno vzdržljivost. Ringana je na avstrijskem trgu prisotna že 20 let in njena popularnost vsako leto samo narašča, k nam pa je takorekoč ravnokar prišla.

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Študij in diploma iz farmacije sta mi dala kritično presojo kozmetičnih izdelkov in predvsem sestavin, saj mi že hiter prelet zapletenih latinskih imen, navedenih pod 'ingredients' na različnih izdelkih pove, s kakšne vrste izdelkom imam opravka. Mirno lahko rečem, da so mi sestavine štirih izdelkov Ringana, ki sem jih stestirala, vzele sapo. Pozabite na  bio-in-oh-in-sploh »organsko« kozmetiko, ki jo oglašujejo mnogi proizvajalci, med zelo povprečnimi sestavinami pa le tu in tam najdemo kakšen naravni ekstrakt ali vir antioksidantov. Ringanini produkti so dobesedno nabasani z odličnimi sestavinami od a do ž, med njimi pa, kot rečeno, ne boste našli nikakršnih konzervansov, sintetičnih barvil, dišav in drugih snovi, ki lahko potencialno dražijo kožo. Vse sestavine pridobijo po najvišji možni kvaliteti (kar je le možno, po ecocertu: http://www.ecocert.com/), nato pa jih na lokaciji nabiranja takoj posušijo s postopkom liofilizacije, to je hitrega sušenja, ki preprečuje utekočinjanje in s tem razpad/nestabilnost mnogih molekul. V taki obliki sestavine čakajo na proizvodnjo v laboratorijih v Hartbergu v Avstriji, ki se vrši kar 2-3x na mesec. Končni izdelki so skladiščeni maksimalno 14 dni. Embalaža omogoča stiskanje na pumpico, s čimer se prepreči mikrobiološka kontaminacija in zato je izdelek po odprtju uporaben 10 tednov. Ker ne vsebujejo nikakršnih konzervansov, je možno, da po datumu izteka uporabe kakšna od učinkovin nima več polnega delovanja. Izdelki so tudi pakirani v skladu z ekološkim reuse-recycle  pristopom, saj so zunanji deli stekleni; ko zberete 10 stekleničk, pa jih pošljete na sedež podjetja in si v zameno izberete brezplačni proizvod po lastni izbiri. Namesto pakiranja v kartonaste škatlice so zaviti v bio bombažno brisačko, ki jo lahko uporabljate pri negi obraza.
(foto: www.ringana.com)

Izdelki za nego obraza so razdeljeni glede na 4 različne tipe kože, od mastne (tip 1) preko suhe do zelo suhe z vidnimi gubami (tip 4). Sama sem testirala 4 izdelke za tip kože 1, torej mastno, z nečistočami, vidnimi porami in nepravilnostmi. V paketku sem tako testirala mleko za odstranjevanje ličil, tonik, serum in kremni koncentrat. Občutki po nanosu na kožo so odlični. Prvih nekaj sekund rahlo lepljivi (to je značilno za naravne kreme brez silikonov in drugih podobnih vehiklov za lažji nanos), potem pa se vpijejo in pustijo gladko, sijočo polt, za katero se zdi, kot da so pore manj vidne, površina pa zglajena kot z dobrim primerjem. Vonji so izredno blagi, a prijetni, mleko meni recimo diši po kumaricah, serum po oreških, kremni koncentrat pa po vrtnicah. Vsi proizvodi imajo točno tak vonj, okus in barvo, kot jih ponuja narava. Izdelki mi, čeprav vsebujejo naravna olja, niso zmastili kože ali je razdražili, ličila pa so brez problemov šla čeznje. Kremico sem preizkusila tudi na mojih treh otrocih, saj so imeli pred nekaj dnevi zelo rdeča lička zaradi mraza in mrzlega zraka. Vsem je lepo pomirila razdraženo kožo, noben pa se tudi ni pritožil nad tem, da bi karkoli 'peklo', čeprav je to pri njih kar pogost komentar na skoraj vse kreme, s katerimi jih kdaj pa kdaj namažem.

Za boljšo orientacijo bom napisala nekaj sestavin mojih produktov. Čistilno mleko vsebuje po vrsti (navedene so vse sestavine): sok aloe vere, sezamovo olje,  skvalan, ksilitol, sorbitan stearat, olje mandljevih pešk, olje grozdnih pešk, sukroza, ekstrakt medene detelje, ekstrakt ognjičevih cvetov, ekstrakt listov ginka bilobe, ekstrakt jojobinih semen, olje damaščanske vrtnice, arginin, ksantan, voda, feniletil alkohol, ekstrakt listov rožmarina, kapriloil glicin, sončnično olje, glicin, alkohol, klorofilno barvilo, citronelol, geraniol. Da bi pisala vse sestavine vseh izdelkov, bi bilo preveč, a recimo nekaj najboljših izmed sestavin seruma, ki sem ga preizkusila, je: rožna voda, ektoin, olje semen črne kumine, totarol, esktrakt listov oljke, sok aloe vere, hidroliziran plod oljke, hidrolizirana lupina grozdja, ubikinon (koencim Q10), tokoferol, ekstrakt popkov bukve, esktrakt popkov višnje, ekstrakt popkov trte, hidrolizirana lupina paradižnika itd. 

Če so Ringana izdelki vzbudili vaše zanimanje, bi vam za začetek priporočala, da naredite njihov test tipa kože, ki ga najdete na povezavi: http://www.ringana.com/en/products/fresh-cosmetics/skin-type-test/ . S pomočjo tega testa boste lažje izbrali najustreznejše produkte zase. Preden se dokončno odločite za določen proizvod, se lahko v njegovo učinkovitost prepričate preko testiranja potovalnega seta (kot sem ga testirala jaz), ki zadostuje za 14-dnevno nego.
Cene Ringana izdelkov niso najnižje (gibljejo se v  povprečju med 20 in 50 € na stekleničko, nekateri izdelki pa so tudi dražji), vendar so glede na sestavine, ki Ringana izdelke resnično uvrščajo med sam vrh naravne kozmetike v svetu, povsem utemeljene. Ne čudi me, da je v Avstriji Ringana ena najpopularnejših naravnih znamk. Če vam ni vseeno, kaj dajete na svojo kožo in če vam ni vseeno, kako so izdelki narejeni – kar pride še toliko bolj do izraza, če imate s kožo kakršnekoli težave, potem vam priporočam, da obiščete uradno spletno stran www.ringana.com/1272561 .

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Ker Ringana produkti zaradi kratkega roka trajanja ne morejo stati na policah trgovin dlje časa, jih uporabnik dobi sveže direktno iz proizvodnje. Zato se tržijo preko partnerjev. Za informacije, naročilo ali nakup se obrnite na partnerico Ringane, to je Mateja Žebovec, ki jo najdete na FB strani: www.facebook.com/Ringana-by-partner-Mateja-Žebovec, kontaktirate pa jo lahko tudi po telefonu na številko 041-575-779 ali ji pišete na mateja.zebovec@gmail.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar