nedelja, 13. marec 2016

Šivanje po meri: od zamisli za obleko do izvedbe

Niti ne vem, ali se je vse skupaj začelo z blagom ali idejo za kroj obleke. V različne mape na svojem računalniku si shranjujem slikovno gradivo, ki mi vedno pride prav na tak ali drugačen način; tako imam shranjeno tudi mapo z naslovom 'Ideje za obleke', kjer so raznorazne fotke oblek, ki so mi všeč po kroju, blagu, ... Prav tako imam tudi navado občasno zaiti v kakšno trgovino, kjer prodajajo blago, in če mi je neko blago res zelo všeč, si ga kupim, tudi če v tistem trenutku še ne vem točno, kaj bo iz njega nastalo. Tako se je zgodilo, da sem si močno želela eno rožasto obleko malo vintage kroja (recimo z obvezno pentljico oziroma trakci na izrezu obleke) in imela doma krasno blago iz viskoznega žoržeta v grafitno sivem in lososovo rdečem cvetličnem potisku. Kar mi je manjkalo, je bila šivilja, ki bi mi znala zašiti obleko, kakršno sem si zamislila. Verjamem, da ni naključje, da mi je svakinja priporočila šiviljo Alenko Jezeršek iz Kranja, in jaz sem si rekla, tole bi pa Alenka znala zašiti. Že po mailu sem ji pokazala, kaj približno želim, poslala sem ji tele tri fotke in izrazila željo po obleki, ki bi vsebovala elemente vseh treh oblek, a bi bila nekakšna mešanica vseh treh.



Ko sva se z Alenko prvič dobili, sva podrobno predebatirali moje želje in kroj obleke, vzela mi je mere in narisala približno skico. 



Naslednjič je bila obleka že napol narejena, čas je bil za probo, da sva natančno določili pozicijo vratnega izreza, dolžino rokavov, širino obleke ob pasu in dolžino obleke. 



No in ob najinem tretjem srečanju je bila moja sanjska obleka že gotova! Točno vse, od a do ž, je (bilo) na njej točno tako, kot mora biti. Ker sem precej tečna, kar se tiče mojih oblačil, verjetno nisem najbolj enostavna stranka, ampak pri Alenki in tej obleki res nisem imela nobenih propomb. Enostavno je poštekala, kaj želim, in sinergija pravega blaga za željeni kroj obleke, tudi odličnega vzorca glede na 'vibe', ki sem želela, da ga obleka oddaja, ter to, da sva se z Alenko takoj razumeli, je dala fantastičen rezultat. Obleko sem že nosila na konferenci '500 podjetnic' in moram reči, da sem dobila kar nekaj komplimentov. Najbrž se pozna, da se v njej res odlično počutim. Pa naj malo 'silly' fotke povejo svoje ;). Aja, če bi tudi vi radi spoznali Alenko, pa je tule njena spletna stran, res toplo priporočam, pa ne le Gorenjkam, jaz sem iz Ljubljane do nje porabila dobrih 20 minut, kar je manj, kot če se v prometni konici skušam z avtom prebiti z enega konca Ljubljane na drugega; da ne omenjam, da je vožnja po mirni gorenjski avtocesti z razgledom na hribe pravi zen.





foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet

2 komentarja: