torek, 4. marec 2014

Spomladansko čiščenje omare

Skrajni čas je, da se lotite vsakoletnega spomladanskega čiščenja. Ne govorim o pranju zaves ali pomivanju oken, temveč prevetritvi vaše omare. Brez da bi se spuščali v načela feng shuija ali kakšne druge miselnosti, je najbrž jasno, da polna omara starih cunj, ki jih ne nosite več, ne deluje dobro na vaše počutje, ko morate vsak dan izbrati, kaj boste ta (ali naslednji) dan oblekli.


Pa poglejmo, katere stvari so vsekakor za stran:

1. Vse, kar vam ni prav že 2 leti ali več, ne sodi več v vašo omaro. Morda ste se v preteklih dveh letih poredili ali pa shujšali, prav je, da imate doma oblačila, ki so vam prav in vaši novi postavi laskajo. Na kup premajhnih ali prevelikih oblačil pa vrzite tudi svojo slabo voljo, ki vas popade vsakič, ko zagledate tisti par taozkih hlač, ki jih ne morete več zapeti. Zaslužite si več kakor to.
2. Vse, česar niste oblekli že več kot leto ali dve in ne spada pod točko 1. Nekatere stvari so nam sicer še prav, vendar jih preprosto ne nosimo. Mogoče niso naš stil, nas spominjajo na kakšen neprijeten dogodek, imajo (kljub pranju ali čiščenju) vonj, ki se ga ne moremo znebiti in tako dalje. Če oblačila nikoli ne potegnete s police ali obešalnika, da bi ga oblekli, kakšen je potem sploh smisel tega, da vam visi v omari??
3. Vse, kar ima madež(e), ki ne grejo ven niti s pranjem niti v čistilnici. Morda resnično ljubite svoje bež dolge hlače, ampak če je na stegnu masten madež, s katerim ste videti, kot da vam je pravkar ušlo v hlače, jih verjetno ne boste nosili, kajne?
4. Stare torbice, ki imajo pokvarjene zadrge, potrgane ročaje, nacefrane robove in so nasploh videti, kot da bi jih ravnokar pobrali na smetišču, ne sodijo ne v vašo omaro ne na vašo ramo ali roko.
5. Morda ste prava zbirateljica belih srajc/črnih majic/skinny kavbojk, ..., in se ne morete ločiti niti od tistih primerkov, ki ste jih nosile že 10 let nazaj? Obdržite samo novejše kose, ki so kot novi, stare pa vrzite stran, v garderobni omari ni prostora za sentimentalnost (razen za zelo redke izjeme, kot je npr. poročna obleka).
6. Odrgnjeni, ponošeni, obledeli (in po resnici povedano, tudi smrdeči) stari sandali grejo prav tako stran. Naj bodo plastične japanke izpred šestih poletij še tako noro udobne, letos si kupite nove za lahkoten in svež korak v poletne dni.
7. Nekaj sezon ali let stara oblačila, na katerih še vedno visijo listki iz trgovine. Najbrž obstaja razlog, da se povsem novega oblačila niste niti pritaknili (pogosto je to napačna barva oblačila – da se vam to ne bi nikoli več zgodilo, je tu barvno svetovanje), ste pa s tem vrgli določeno vsoto denarja proč. Prodajte ga naprej ali podarite hvaležni znanki.

Če imate s pospravljanjem omare težave, ker enostavno ne veste, kaj obdržati in kaj zavreči ter kako svoje ljube kose kombinirati še na kakšen drugačen način, pa me lahko kontaktirate na info@odglavedopet.si ali na 031-802-351. Rezultat skupnega pospravljanja omare so prečiščena in na novo skoordinirana oblačila, pogled v tako pospravljeno omaro pa vam bo vsako jutro dal občutek, kot da stojite v lepi trgovini.

(na novo urejena in koordinirana omara stranke; foto: Tina Martinec Selan)

7 komentarjev:

  1. Jaz že od lanske pomladi nisem naredila čistke in obljubljam, da bo pometla ob prvem prostem dopoldnevu in te na letošnjo pomlad povabim na predavanj v skupino :)

    OdgovoriIzbriši
  2. jaz se moram pa pohvalit, da že nekaj let delam redno čistke najmanj 3x letno in je občutek božanski, ko se znebiš gore reči, ki ti ne služijo več.

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, saj veš, da pridem :).

    bravo, Katarina, si za zgled ;). ali se ti kdaj zgodi (to je namreč dokaj pogost pomislek žensk), da kasneje žaluješ za kosom, ki si ga pred časom dala stran?

    OdgovoriIzbriši
  4. meni se to vsake toliko zgodi, zato res nerada vržem stran, bolj je verjetno, da oblačilo predelam in spet nosim. sicer pa pogosto oblačil nekaj let ne povoham, potem pa pride sezona, ko stalno tičim v njih.

    OdgovoriIzbriši
  5. Parkrat, Tina, pa še to ne bi tiste reči res nosila, bolj je bil filing, kako da sem vrgla. Ni mi žal nikoli, zato ostajam pri tem sistemu.
    Pa tebi, se zgodi?

    OdgovoriIzbriši
  6. ene parkrat v preteklosti sem obžalovala, da sem kaj dala stran, zato sem kasneje imela nekaj časa sistem, da sem stvari za stran dala v vreče (skratka ven iz omare) in jih spravila nekam v kot na podstrešje. ko me je prijelo, da bi mi bilo za kakšen kos žal, sem ga šla izkopat in poskusit. vedno se je izkazalo, da mi stvar enostavno ni bila več prav, ali pa se ji je videlo, da je preprosto 'out' - in bi s popravki pri šivilji dala več kot za podoben nov kos iz trgovine. od takrat naprej mi ni več nikoli žal. vedno najdem v končni fazi v trgovini tisto, kar želim, tudi če je treba kdaj počakat eno leto ali pa pregledat vse spletne trgovine, da dobim tisto, v kar se zapičim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hmm.. zanimiv članek. Pri nas pa imamo izkušnjo (in to ne malokrat), da ljudje namesto, da bi raje pospravili po omari (in morda tudi kaj podarili), sprašujejo za dodaten omare. Ali pa za vsaj regale nad omarami, zelo pogosto kot most nad posteljami ali pa predale znotraj omare nad policami, ki so med seboj bolj razmaknjene. Je že zgleda res tako, da smo družba "kopičenja".

    OdgovoriIzbriši