sreda, 30. oktober 2013

Glunge

Nikoli nisem bila pankerica ali pripadnica kakšne druge subkulture, popularne v najstniških letih. Mi pa je bil nekaj časa zelo blizu stil prevelikih volnenih puloverjev, moških kavbojk in splošnega 'I don't give a damn' videza. Začelo se je na koncu osnovne šole, ko sem iz očetove omare vzela nekaj njegovih starih Benetton volnenih pulijev; zraven sem obvezno nosila leviske 501, ki so seveda morale biti čim bolj sprane. V gimnaziji sem jeseni nosila do kolen dolgo temno sivo Sisley jopo iz grobe volne, ki sem jo kombinirala na čim ožje (seveda kroja na zvonec) Miss Sixty kavbojke ali žametke, zraven pa sem obula bulerje Dr. Martens ali Getta Grip. Pogosto sem k bulerjem namesto kavbojk oblekla tudi debele žabe in krajše krilo. Za razliko od današnjih deklet enake starosti, pa se nisem ličila, imela tetovaž, pircingov ali črnih nohtov. Nekako sem vse skupaj uspela držati v estetskih, dekliških okvirih. 
Morda mi je prav zato blizu slog, ki se je izoblikoval v visoki modi in se imenuje 'glunge'. To je skovanka besed 'glamour' in 'grunge', gre pa prav za spretno mešanje ženstvenih, celo luksuznih elementov z oblačili in dodatki bolj 'tough' karakterja. Tako so npr. bulerji (lansko snežno zimo sem jih nosila v neskončnost) lakasti, motoristični gležnjarji posuti s kristalčki in okrasnimi verižicami, elegantna torba ima le ob zaponki kovinske zakovice in tako naprej. En najočitnejših elementov glunge-a je gotovo usnje, ki je lahko eko ali pravo in ga lahko po mili volji (seveda glede na službo oz. priložnost) vključimo v svoj outfit. Lahko je usnjen le del oblačila, npr. ovratnik ali rokavi suknjiča, ožji vstavek na krilu ali obroba na plašču. Pogumnejše pa lahko posežejo po usnjeni oblekici, usnjenem krilu, ozkih hlačah usnjenega videza ali nesmrtni usnjeni jakni. Najbolj privlačno pri glunge-u je kombiniranje različnih tekstur med seboj, s čimer dvigujemo ali spuščamo elegantnost nekega oblačila. Dober primer tega je oblikovalec Dries Van Noten, ki je za pomlad 2013 združil izrazito vsakodnevno, celo delavsko karirasto srajco moškega kroja s šifonom, svilo in teksturo rožnih cvetov.


(foto: Dries Van Noten spring 2013 rtw, style.com)

Za jesen in zimo 2013/14 so pri Driesu predstavili prevelike volnene puloverje in moške suknjiče v kombinaciji z ženstveno teksturo čipke in razkošjem perja. 



(foto: Dries Van Noten fall 2013/14 rtw, style.com)

Za uspešno poroko glamurja in grunga svetujem preudarno vnašanje 'hardcore' elementov, ti naj bodo le kot začimba in ne prevladujoča glavna jed. Če bo namreč vsega divjega preveč, ne bomo dosegle elegantnega, damskega videza. Tako odsvetujem outfit, ki bi bil sestavljen iz črnih bulerjev, vojaško zelenih hlač, jakne s kamuflažnim vzorcem, črnega nahrbtnika, črne kape in obrite glave. Vsekakor pa lahko svojo obleko s cvetličnim vzorcem kombinirate na debele žabe, usnjeno jakno z zakovicami in zanimive gležnjarje za okusen priklon glunge trendu. Sem spada tudi plastenje krila ali obleke čez hlače, kar se mogoče sliši kot nekaj, nad čimer se samo spačimo in obrnemo stran, a ob pravilnem delovanju proporcev (hlače morajo biti ozke in 7/8 dolžine, krilo pa dolžine tam nekje okrog kolena) lahko deluje zelo sveže in dobro. 

2 komentarja:

  1. tile so potemtakem odobreni? ;) http://store-it.maxandco.com/it/collezione/Scarpe/army-boots/4524093703

    OdgovoriIzbriši
  2. ti so v tem stilu, ja, čeprav meni osebno mogoče malenkost dolgočasni. no, če jih daš na bleščičaste legice ... :D

    OdgovoriIzbriši