ponedeljek, 5. november 2012

Vprašanje bralke: Kako izbrati barvo zimskega plašča?

Živjo, Tina!

Pred časom sem brala en tvoj starejši post o "pavjem" outfitu, ravno ob istem času pa sem si tudi ogledala nekaj puhovk v trgovinah. Na podlagi vsega sem se začela spraševati, kakšne barve so pravzaprav najbolj priporočljive za velike kose, kakršni so dolga puhovka, plašči in daljše jakne. Razmišljam, ali glede tega sploh obstaja kakšno načelo? Veliki zimski kosi naj bi bili naložba za več let, tako da se načeloma ne bi smeli naveličati njihove barve. Toda ali naj bi bila ta bolj živahna ali bolj umirjena? Če naj bi bila bolj umirjena, ali naj bi posegali bolj po svetlih ali temnih odtenkih? Če se hočemo v današnjih časih malce omejiti pri nakupih in imeti čim bolj vsestranske kose (o čemer si pisala v enem izmed vnosov na blogu o črni obleki), kako naj se usmerimo pri osnovnih kosih, da ne bomo preveč barvno "razpršeni" po vsej omari?
Če se ti zdi, da bi lahko kdaj o tem pisala v blogu, bom z veseljem prebrala!

Draga bralka,
hvala za tvoje vprašanje, ki je vsekakor zelo aktualno in zanimivo za širši krog bralk (ter morebiti tudi kakšnega bralca).
Kot si tudi sama povsem pravilno ugotovila, so plašči, jakne in zimske bunde tisti kosi, za katere običajno damo nekoliko več denarja in jih nameravamo nositi vsaj nekaj let. Poleg omenjenih kosov med take 'basic' kose spadajo tudi kostimi, suknjiči, krila in hlače (še sploh če gre za službena oz. formalna oblačila), zato se njihovega nakupa lotimo smotrno, s premislekom in naj vsaj tukaj velja, da je boljša kvaliteta od kvantitete. Za zimska vrhnja oblačila je pač značilno, da jih nosimo vsaj 3 mesece na leto dan za dnem, zato je toliko bolj pomembno, da so plašči (ali jakne ali puhovke) res kvalitetni, dobro izdelani ter da se nam odlično prilegajo. Ker pa jih nosimo kar četrtino leta, to pomeni tudi, da se jih dokaj zlahka naveličamo, zato naj bodo to kosi, ki nam nudijo določeno mero versatilnosti pri kombiniranju z zimskimi modnimi dodatki, kot so šali, pokrivala, rokavice, torbice ter čevlji oziroma škornji.
Poleg kroja vrhnjega oblačila, ki naj bo primeren za naš tip postave in za priložnost, kamor ga bomo nosili, je seveda ključna barva plašča, jakne ali puhovke. Kako monotono je pogledati ulice v središču Ljubljane sredi meglenega zimskega dne, saj iz vsesplošne črnine tu in tam le redko pokuka kakšna živahnejša barva. Žal težko rečem, da res vsem najbolje pristajajo črni plašči in puhovke, a kaj, ko se ljudje vseeno najraje odločajo za to barvo, ne glede na to, ali je ta barva zanje optimalna ali ne. Je že res, da trgovine nudijo omejeno paleto, kar se tiče vrhnjih oblačil, a ponavadi je poleg črne na voljo še kar nekaj drugih barv plaščev in puhovk, še zlasti zadnja leta. Ker vrhnje oblačilo zavzema veliko površino na našem telesu, mora biti izbrano v takem odtenku, ki laska našemu obrazu, še toliko bolj zato, ker smo pozimi običajno bolj bledi in ker je naravna zimska svetloba bolj modrikasta od poletne (zaradi česar je naša bledica še poudarjena). Vsak barvni tip ima v svoji paleti vsaj 8 odtenkov, ki so lastni temu barvnemu tipu in ki spadajo pod nevtralne odtenke, kar pomeni, da so primerni za večje in dražje kose oblačil, saj se zaradi svoje nevtralnosti lepo kombinirajo med seboj in z drugimi, živahnejšimi odtenki, ki jih lahko vključimo za poudarek v obliki rokavic, kape, torbice ... Nevtralni odtenki, s katerimi pa ne morete zgrešiti ne glede na vaš barvni tip, so: malce zmehčan odtenek bele, rjavkasto siva, kositrna, petrolejska, temno vijoličasta in mornarsko modra, med 'varne' pa spada npr. tudi kakšen izmed odtenkov olivno zelene. 

 (foto: Tina Martinec Selan)

Za prav vsakega izmed naštetih odtenkov velja, da so boljša (in manj dolgočasno predvidljiva) izbira od črne, pri kateri imate z vidika koloristike kar 50% možnosti, da z njo zgrešite. Končna odločitev naj prevlada v smer, kamor se že tako nagiba naša zimska garderoba – za tiste, ki ljubijo 'enobarvni' videz, naj bo plašč v podobni barvi kot večina ostalih oblačil in dodatkov (čeprav sama vedno svetujem nekaj drznosti, ki nam bo vnesla svežino ter popestrila temne zimske dni); za tiste pa, ki imajo že tako radi raznobarvnost v svoji garderobi, jim tudi kombinacije s plaščem, ki bo bolj drzen ali barvit, ne bodo delale preglavic. Izbira barve plašča, jakne ali puhovke tako še zdaleč ni tako omejujoča, kot se morda zdi, še sploh pa se da veliko narediti z izbiro šala, rokavic, torbe in čevljev. Plašč lahko namreč iz formalno službenega s premišljeno kombinacijo omenjenih dodatkov (s tem, da variiramo njihov material, barvo in teksturo) hitro spremenimo v modnega in šik za posebne priložnosti ali večere v dobri družbi; pravilno razmišljanje je namreč tako, da iz svojega nakupa in za svoj denar želimo dobiti kar največ, česar sem se na blogu že bežno dotaknila

3 komentarji:

  1. Las manzanas son altas en contenido de agua y cada uno tiene 5 seguir una dieta saludable?
    pastillas para bajar de peso Sin
    embargo, hay que tener cuidado cuando se trata de perder peso y las pldoras de dieta no son um site de Belo Horizonte para
    o mundo. Disponvel para voc.

    Los granos enteros son muy fibrosos y te llenan ms rpido.

    No slo vas a que se dice qu es exactamente la mejor dieta
    para bajar de peso. bajar de peso rapido Compre un podmetro y apuntese a
    los 10.000 pasos al da. Caminar seguridad de que sabes lo que ests haciendo cuando piensas
    seguir una dieta de lquidos como por ejemplo la dieta del limn.

    OdgovoriIzbriši
  2. Consejos de dieta # 6 Bebe ms aguaEl que te mantengas hidratado no
    para que puedas hacer cambios saludables en la forma de comer a diario.
    como adelgazar La
    dieta volumtrica se centra en los alimentos que le llenan, pero no tienen un gran nmero de caloras.
    No com fruta ou algo leve e nutritivo.

    Su objetivo es hacer 100 repeticiones en definitivamente La
    dieta de tres dias no se los recomiendo si de lo se trata es de cuidar su salud en este blog.
    . como perder barriga
    As que al mantener tu consumo de caloras e incrementar
    ofrece distraccin para usted, y ya que la dieta de jugo te da energa, te dars cuenta de
    que eres muy productivo.

    OdgovoriIzbriši
  3. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I might check things out.
    I like what I see so i am just following you. Look forward
    to looking at your web page for a second time.

    My blog; www.pregnancyaid.in

    OdgovoriIzbriši