petek, 2. november 2012

Dojenju prijazna oblačila

Že kar nekaj časa dobivam od tu in tam prošnje, če bi na blog vključila sestavek o tem, kako se obleči med nosečnostjo in dojenjem. Prijateljice, znanke ter stranke, ki so noseče ali imajo dojenčka, si namreč kljub novi situaciji želijo še vedno biti urejene, modne in ženstvene, a včasih se zdi, da je težko obleči nekaj, kar jim bo pristajalo in hkrati omogočalo tudi nemoteno hranjenje njihovega otroka.

 (na fotografiji: Petra in Lev, foto: Rene Gomolj) 

Pravzaprav se je obleči v času dojenja precej enostavno, le na nekaj pravil moramo paziti pri nakupovanju oblačil oz. pri jutranjem izbiranju oblačil iz svoje omare. Pravila so naslednja: oblačilo (večinoma govorim o zgornjih delih, torej topih, majicah, bluzah, jopicah ter tunikah ali oblekah) naj bo bodisi iz mehkega, raztegljivega materiala bodisi takega kroja, ki omogoča odpenjanje spredaj. Najboljše oblike zgornjih delov ter oblek za doječe matere so oblačila z večjim okroglim izrezom, oblačila z globokim V izrezom, oblačila na preklop, oblačila z gumbi ali na zadrgo. Nepraktični so tisti zgornji deli in obleke, ki so iz neraztegljivih materialov (problematična je predvsem svila ter neraztegljivi umetni materiali), saj mora doječa ženska zaradi njih dvigniti celotno majico ali – še huje – obleko, zaradi česar ji je v javnosti nerodno, v hladnem delu leta pa jo zaradi tega tudi zebe. Materiali, ki so oblačilom za dojenje prijazni, pa so raztegljivi, torej bombaž, viskozne mešanice, mešanice z elastanom ter vse vrste pletenin. Kar se tiče samega sloga oblačenja, v hladnem delu leta doječim materam svetujem oblačenje v več plasteh, saj plasti omogočajo tako zaščito pred mrazom kot tudi zaščito pred nezaželenimi ali radovednimi pogledi mimoidočih. Daljši šal ali pašmina lahko poleg tega, da je videti moderno in šik okrog ženskega vratu, med dojenjem prevzame vlogo odejice ali ogrinjala, ki mami in dojenčku nudi intimnejši stik v javnosti. Enako velja za zelo modne (in vsesplošno dosegljive) daljše ali asimetrične jopice. 

 
(fotografije: pregnancyfashion.com, makeroomforstyle.blogspot.com, fashionablestuff.com, stylehive.com)

In zakaj zgoraj nisem nikjer omenila nosečnic? Ravno zato, ker vsi našteti nasveti oz. pravila veljajo tudi za nosečniška oblačila. Preudarno in modro je namreč, da si ženska že v času nosečnosti kupi take majice, jopice in obleke, ki jih bo lahko nosila tudi v času dojenja. Dodatna plus točka je namreč v tem, da so zgornji deli, ki so prijazni dojenju, zaradi globljih izrezov in mehkih krojev zelo laskavi tudi za nosečniško (in poporodno) postavo, torej za večje prsi, večji trebušček in nekaj kilogramov več.

Ni komentarjev:

Objavite komentar