ponedeljek, 22. oktober 2012

Eno oblačilo na več načinov: mala črna obleka

Ko kupujem oblačila zase ali ko spremljam po nakupih svoje stranke, vedno gledam na to, da se bo kupljeno oblačilo lahko kombiniralo na čim več stvari, ki so že doma. Tisti med mojimi bralci in bralkami, ki ste že bili kdaj z mano po nakupih, veste, da je moja logika ta, da moramo že med nakupovanjem novega kosa oblačila vedeti, na kaj vse ga bomo lahko nosili. Naj bo novo oblačilo še tako lepo in nekaj posebnega, hkrati se nam mora učinkovito vklopiti v domačo garderobo in to na različne načine. To pomeni, da bomo sposobni iz majhnega števila oblačil vedno znova skombinirati nove outfite, kar je ključ do dobrega osebnega sloga in tega, da se svojih oblačil ne naveličamo. Še več, to je tudi ključ do tega, kako svoj denar, ki ga namenimo za oblačila in modne dodatke, zapraviti modro in preudarno. Tako pred nakupom nove obleke, suknjiča, hlač, krila, šala itd. najprej premislimo, ali lahko ta kos nosimo tako na manj formalne, casual kombinacije kot tudi za kakšno priložnost, ki zahteva večjo urejenost ter elegantnejši outfit. Svojim strankam celo svetujem, naj kupijo le oblačila ali dodatke, ki si jih lahko zamislijo v vsaj treh popolnoma različnih kombinacijah, pri čemer so vključene tako kombinacije za vsakdan in prosti čas kot tudi kakšna za večerno priložnost. Seveda drži, da čisto vseh oblačil ni mogoče skombinirati za povsod in da obstajajo določena oblačila, ki nekam sodijo in drugam ne. Pa vendar je zgoraj opisana vaja zelo koristna za to, da se malce povadimo v 'oblačilni kombinatoriki' ter da se navadimo kupovati kose, ki nam bodo lahko dolgo in dobro služili.

Spodaj bom pokazala primer na svoji nekaj let stari mali črni obleki iz Promoda, ki sem ji v kombinacijah z različnimi dodatki in drugimi oblačili spremenila 'karakter' in tako vplivala na to, kam in kako jo lahko nosim.


V prvem primeru sem jo stilirala za casual poletno priložnost, npr. sprehod po mestu, saj je skombinirana na platnene superge, džins jaknico ter sončna očala in zapestnico:


Na drugi fotografiji je ista obleka stilirana v več plasteh (legice, nekoliko debelejša jopica), zaradi česar je primerna za jesenske dni v službi, če služba ne zahteva izrazito formalnega kodeksa oblačenja, seveda:


Tretja fotografija prikazuje večerni stajling v kombinaciji z visokimi petami, zlato pisemsko torbico, uhani in malo jaknico v stilu chanela, zaradi celotne kombinacije pa bi tokrat obleko lahko nosili za večerno priložnost, kot je večerja, zmenek ob kozarcu vina, otvoritev razstave, glasbeno prireditev in tako dalje.

(vse fotografije: Tina Martinec Selan)

2 komentarja: