sreda, 6. junij 2012

Vprašanje bralke: Kombiniranje džinsa

Pozdravljena!

Tvoja svetovanja spremljam že od samega začetka in se nasvetov seveda tudi držim. Nimam v spominu, da bi kdaj podrobneje komentirala kombiniranje različnih barv in tekstur džinsa. V trgovinah opažam vedno več torb iz temnega džinsa in tudi sama sem se v eno zagledala. Ker pa ni ravno poceni, a mi je všeč, bi jo rada tudi pogosto nosila. Problem je, da že sicer kar pogosto posežem po kavbojkah, zato se ne morem odločiti, ali bi bila takšna kombinacija hlač in torbe primerna. Z veseljem pričakujem tvoj odgovor.

Brigita


 (foto: Tina Martinec Selan)

Pozdravljena, Brigita, in hvala za tvoje vprašanje.
Džins se je v preteklih desetletjih tako udomačil v naših garderobah in na vseh modnih radarjih, da že dolgo ne pomeni več le delavskega oblačila, ampak lahko (v primernih odtenkih in dovolj prefinjenem tkanju seveda) zaseda tudi veliko uglednejša mesta ter priložnosti v naših omarah. Poznamo ogromno različnih vrst džinsa, različnih barv, obdelav, načinov tkanja, od kombinacije vsega naštetega pa je odvisno, kako bomo določene kose tudi kombinirali.
Načeloma velja, da spran moder džins, umetno staran džins (ki ima videz raztrganosti, obledelih področij) ali outfit, ki je v celoti sestavljen iz svetlejših ali srednjih modrih tonov džinsa, s seboj neizogibno nosi zelo vsakodnevno, casual, celo športno konotacijo. Bolj ko je moder džins temen, manj ko so izrazita posamična vlakna, bolj ko je material tanek in prefinjen, bolj se bližamo temu, da lahko take kose džinsa nosimo tudi za v službo. Tipičen primer so ravno rezane širše kavbojke iz čisto temno modrega džinsa, ki jih povsem suvereno lahko nosimo za v službo v kombinaciji s formalnejšimi zgornjimi deli in elegantnimi čevlji. V srednjem ali višjem cenovnem razredu trgovin lahko skoraj vsako sezono najdemo dvodelne kostime iz takega elegantnejšega modrega džinsa, ki jih lahko nosimo skupaj ali vsak kos kombiniramo tudi posebej. Zadnja leta je pravi 'comeback' doživel tudi barvni džins (bele, rdeče, vijoličaste, rumene, mentolne, rožnate ... barve), ki je zaradi obarvanosti izrazito neproblematičen za kombiniranje. Tako lahko brez skrbi plastimo različne odtenke obarvanega džinsa drugega z drugim, enako lahko en kos obarvanega džinsa kombiniramo z drugim kosom džinsa v modri barvi. 

  (foto: Tina Martinec Selan)

Kar se tiče kombinacij modrega džinsa z modrim džinsom, pa je takole. Razen, če gre za enodelni kos oblačila (npr. kombinezon ali obleko) ali za zgoraj omenjen dvodelni kostim v temno modri barvi, naj bi se različni odtenki modrega džinsa čim manj kombinirali med seboj. Če jih že kombiniramo, naj bosta odtenka čim bolj različna, npr. en kos v izrazito temno modrem džinsu in drugi kos v izrazito svetlo modrem, že skoraj belem džinsu. 

 (foto: Tina Martinec Selan)

Brigita, če si pogosto v džinsu, pa naj gre za kavbojke ali jaknico iz džinsa, potem je morda bolje, da se ozreš za torbico v kakšni drugi barvi ali teksturi, da si nekoliko popestriš outfite in razbiješ monotonost modrega džinsa. Bi pa taka torbica zelo lepo popestrila druge poletne kombinacije, npr. obleke s črtami ali cvetličnimi potiski, letos zelo modne pastelne odtenke, kombinacijo belih hlač ali krila z barvitim topom in podobno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar