torek, 27. marec 2012

Tuberozni parfumi

Glede parfumov, ki jih uporabljam v določenem trenutku, se ravnam izključno po svojem nosu in tem, kaj mi ustreza. Včasih se to sklada s trenutnim letnim časom, včasih tudi ne. A s parfumom je podobno kot z oblačilom: če si nadenemo nekaj, v čemer se ne počutimo dobro, nam to lahko pokvari cel dan. Pri vonju, ki nas spremlja na vsakem koraku, je kar dobro upoštevati svoj nos in občutke.
Trenutno imam po daljšem času 'tuberoznega zatišja' spet obdobje, ko me tuberozni parfumi močno navdušujejo in jih veliko uporabljam. Z vami bom delila tiste iz svoje zbirke, ki so mi najljubši. Žal v njej manjka Serge Lutens Tubéreuse Criminelle, saj je že dolgo na mojemu seznamu želja in za zdaj tam tudi ostaja.

Prvo mesto zaseda Frederic Malle Carnal Flower zaradi svoje intenzivne moči in zeleno-kremnega značaja. To je hkrati parfum, ki diši nedolžno, zeleno in kar malce surovo v svoji svežini, po drugi strani pa njegova moč, obstojnost in neposrednost nikakor niso sramežljive lastnosti. Nosila sem ga pred leti na svoj poročni dan, od tedaj le občasno uporabila, zadnje čase pa mi ta neukročena, samostojna tuberoza spet zelo ustreza. Zaradi izredne moči in obstojnosti je treba premisliti, kdaj ga nosimo, da ne bi pomotoma zmotil koga v majhnem, zaprtem prostoru. 

 (fotografija: Tina Martinec Selan)

Še en, ki je v teh pomladnih dneh pogosto na meni, je Diptyque Do Son. V njem je tuberoza vključena v slajšo, pisano, manj neposredno kompozicijo, kjer se cvetice mešajo s sladkastim vonjem, ki ponekod spominja na kandirano sadje, vendar brez dodatnih ali sintetičnih sladil. Parfum je veder, dobrovoljen in svetel ter vsekakor zelo primeren za pomlad. Ker mi ga je mož prinesel s potovanja v Rusijo, me bo vedno spominjal tudi na živopisane babuške, ki izhajajo iz te dežele.

  (fotografija: Tina Martinec Selan)

Creed Tubérose Indiana je tuberozni parfum, ki ima zame značilno zlatkasto 'avro', zaradi česar ga bolj povezujem s poznim poletjem ali toplimi septembrskimi dnevi kot katerim koli drugim letnim časom. Parfum je ženstven, spokojen, a nekoliko otožen, dostojanstven in plemenit. Sama zaznam v njem še nekaj drugih cvetlic, predvsem kanček nageljnov in šepet vrtnice. Primeren je tudi za tiste, ki jim tuberozni parfumi sami po sebi niso najljubši, saj se na koži ustali kot diskreten, a opazen mešano cvetlični vonj.

  (fotografija: Tina Martinec Selan)

Za eno najbolj kontroverznih tuberoz velja parfum Fracas Roberta Pigueta zaradi svoje močne, cvetlične, zelo neposredne in izrazito ženstvene narave, ki marsikoga zmoti ali se mu zdi premalo prefinjena ali diskretna. Sama v njem zelo močno zaznam prisotnost vonja po cvetovih pomarančevca, ki je ob jasminu pogost spremljevalec tuberoznega vonja v parfumih. Fracas ima nedvomno nekoliko retro značaj, saj si ga z lahkoto predstavljam na živahni, nasmejani ženski sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, kako oblečena v živobarven kostim in z velikimi visečimi uhani spogledljivo kroti množico oboževalcev okrog sebe. 

  (fotografija: Tina Martinec Selan)

Nazadnje naj omenim še L'Artisan parfumeur La Chasse aux Papillons, ki pa je eden tistih parfumov, ki jih lahko občudujem le v steklenički, nosim pa ne. To je nedolžna, dekliška, vedra in nekoliko plaha tuberoza, morda mlado dekle v šifonasti obleki, ki se s košaro cvetja v pomladnem dnevu vrača s tržnice. Ta lahka, sveža in kot piš neobstojna kompozicija me vedno razvedri, ko jo povonjam v steklenički. Zaradi njene plašnosti in neobstojnosti je najin 'odnos' žal omejen le na to.

  (fotografija: Tina Martinec Selan)

9 komentarjev:

  1. moj prvi parfum s tuberozo direktno v žilo je eden od teh, ki jih naštevaš - Fracas. mi je čudovit vonj, nenavaden, nesramežljiv, že skoraj malo na strani nedostojnega ;) ... najbrž zna biti marsikomu težko prebavljiv, ampak negativnih komentarjev še nisem dobila.

    me je pa motiviral, da bom ob priliki stestirala še kakšnega s tuberozo.

    OdgovoriIzbriši
  2. glede Fracasa: zdi se mi, da smo Evropejci vseeno dosti bolj tolerantni glede dišav, parfumov oz. osebnega vonja nasploh od Američanov. ko sem se pred leti dokaj intenzivno ukvarjala s parfumi, tudi sodelovala v mednarodnih izmenjavah ipd., sem bila vedno znova presenečena, kako zelo Američane zmoti vsakršen, tudi zelo nežen in neopazen vonj. tisti parfumi, ki se pri nas v našem okolju kategorizirajo kot 'težkokategorni', jih je v ZDA že skoraj zločin nositi, ker mimogrede par ljudi navrže, da si jim ti povzročil migreno s svojim parfumom. in tako dalje. Fracas in carnal Flower sta tam poleg Angela tista parfuma, ki se jih nosi samo na odprtem, če ni kilometre naokrog nikjer nikogar drugega, v tem stilu ;)).
    tako da ta njihov čuden odnos do vonja, dišav, je eden izmed (številnih) razlogov, da sem kar zadovoljna, da živim v Evropi in ne čez lužo.

    OdgovoriIzbriši
  3. zelo zanimivo, nisem vedela. potem je pa velika škoda, da imajo ravno Američanke na voljo vse mogoče dišave, ko pa bi bile očitno hitro zadovoljne z marsičim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tina, zelo si me razveselila s člankom o parfumih! Nasploh sem ljubiteljica tuberoze in belega cvetja, od naštetih poznam vse, trije ponosno stojijo na moji polički ;) SL-jev T.criminelle pa na meni na žalost izpade tuberoza + Spitaderm :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Katarina, ne, saj so zelo izbirčne in tiste prave 'parfumistas' cenijo vse vrste parfumov; je pa res, da vprašanje, koliko jih dejansko nosijo za vsak dan, ker je tam to dosti bolj tricky zaradi razlogov, ki sem jih navedla.

    Tinkara, katere tri pa imaš? Lutensov Tubereuse Criminelle meni dolgo ni bil všeč, ker ima (vsaj v začetku) zelo močen vonj po prežgani gumi, ne morem drugače reči. vendar mi je potem, ko sem ga začela 'razumeti', dejansko ravno ta 'toksična' mešanica med tuberozo in to gumijasto noto postala všeč.

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam Carnal Flower, Fracas in La chasse aux papillons. Slednji tudi pri meni bolj kot ne ni v uporabi... Pred leti mi je bil zelo všeč, sedaj pa se mi zdi preveč mlačen. Zelo me pa zanima Creedov... moram nujno stestirat :)

    Trenutno sem v fazi, ko mi zelo diši lipa :) in nosim izključno Tilleul D'Orsay pa Lindenblossom od April Aromatics.

    OdgovoriIzbriši
  7. parfum z vonjem po lipi tudi sama že dolgo iščem. pred leti sem imela nekaj testerjev, ki so mi dišali po njej, vendar je šlo za mešane cvetlične kompozicije in ne za 'soliflore'. ta dva tvoja dva sta obstojna? sveža? bolj vonj po čajasti lipi ali sveži, 'oprano perilo' lipi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. D'Orsayev je prekrasen soliflor, prava lipa, ko cveti, v tem smislu morda bolj čajast. Od Aromatics je pa bolj ta druga varijanta "opranega perila", ki si jo omenila. Precej je podkrepljen s citrusi.

      Zanimivo se mi zdi, kar si napisala za Američanke glede močnih parfumov. Sama bi ravno sklepala, da so jim všeč močne dišave, če sodim po tem, da imajo radi pri večini stvari "overdose", "overdo", "supersize". Mi je pa sedaj jasno zakaj tam skoraj ni dobiti Lutensa :)

      Izbriši