sobota, 31. marec 2012

Rušimo mite: kombiniranje različnih vzorcev

Ko se odločam za prispevek za rubriko Rušimo mite, sem vedno prepričana, da je tema, ki jo nameravam obdelati, že tako stara in da je v zvezi z njo že vsem vse jasno, da je ni vredno podrobneje obdelovati. Pa vendar se pogosto izkaže, da so miti, povezani z oblačenjem in stilom, v naši okolici še kako prisotni. Eden izmed takih mitov, za katerega sem bila prepričana, da je že zdavnaj 'passé', še sploh med mladimi, je kombiniranje različnih vzorcev med seboj. Ne nazadnje je trend plastenja vzorcev na modnih revijah ter tudi na policah trgovin prisoten že toliko sezon, da se niti ne spomnim več, kdaj sem v kakšnem članku o pomladnih ali jesenskih trendih prvič pisala v zvezi s tem. Pa vendar se vedno znova izkaže, da se to marsikomu še vedno zdi nesprejemljivo in da na outfite, kjer gre za kombinacijo dveh (ali več) različnih vzorcev, gleda z neodobravanjem.

(Marni za H&M; fotografija: fashionbombdaily.com, elle.si)

Dejstvo je, da so vzorci lahko težavni za kombiniranje. Najvarnejša kombinacija vzorčastega oblačila je seveda kombinacija z enobarvnimi, pa vendar nam modni oblikovalci že dolgo skušajo dopovedati, naj si upamo malce več, stopimo iz 'varnih' okvirov in poskusimo s kombinacijo na videz neusklajenih vzorcev za mladosten, svež, nepričakovan videz. Plastenje vzorcev bo dalo našemu stilu in outfitom določeno globino ter optično razgibanost, kar je osvežujoča in dobrodošla alternativa dolgočasnim enobarvnim outfitom, ki jih je povsod še preveč. Pravila, ki veljajo za plastenje vzorcev in ki nam zagotavljajo okusen in stilno dodelan outfit, so naslednja:
Če plastimo med seboj vzorce, ki imajo neko barvno rdečo nit, torej da se v različnih vzorcih ponavljajo isti barvni odtenki, bo kljub različnosti vzorcev outfit deloval usklajeno in lepo. Lahko gledamo na to, da se v vzorcih ponovi le ena, glavna barva, lahko pa se ponovijo vse barve.

(Etro, Miu Miu; fotografiji: patternpeople.com)

Naslednje pravilo je, da plastimo med seboj vzorce z različno velikostjo potiskov, torej droben cvetlični potisk na nekoliko večje pike ali črte. Lepo gredo skupaj tudi različni vzorci z enako velikostjo, še posebej če so ti drobni, npr. drobne pike z drobnim karom ipd. Pri velikih, zelo pisanih potiskih pa moramo biti zelo previdni, saj nas optično razširijo. 

(Missoni; fotografiji: chicomag.com, fashionification.com)

Tretje pravilo je, da lahko drugi ali tretji vzorec v outfit vključimo tudi prek teksturiranega blaga (brokat, rebrast žamet, pletenina, žakar ...), kjer ima to blago pravzaprav nevtralno (enobarvno) vlogo. S tem dobimo optično razgiban outfit, pri katerem pa bodo vzorci še vedno subtilni in mu bodo kot taki dali nekoliko bolj zadržan, formalen pridih.
Vedno je pametno, če v outfit z dvema ali več različnimi vzorci vključimo tudi nekaj nevtralnih, enobarvnih kosov za bolj umirjen, sofisticiran učinek.
Seveda pa še vedno preostane možnost, da vsa pravila vržemo čez ramo ter kombiniramo vzorce čisto po svoje, tako, kot nam ustreza. Zavedati se je treba le, da bo rezultat navidezno popolnoma naključne kombinacije različnih vzorcev outfit z neizogibno casual pridihom, pogosto pa bo oddal tudi določene umetniške ali celo hipijevske 'vibracije', s čimer ni seveda nič narobe, če je bil to naš namen že od začetka.

 (Zara; fotografije: zara.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar