nedelja, 18. marec 2012

Kritično oko: Viktorji 2011

Leto je naokrog in sinoči je rdeča preproga podelitve viktorjev za leto 2011 prinesla nekaj pohvale vrednih toalet ter nekaj spodrsljajev.

Ker gre za edini tak dogodek pri nas, kjer se znane ter medijsko izpostavljene osebnosti enkrat letno znajdejo v soju žarometov ter se sprehodijo po rdeči preprogi, je nujno razumeti, da tovrstni dogodki zahtevajo določen kodeks oblačenja, t. i. 'black tie'. Žal pa imam vsako leto občutek, da dobršen del povabljenih razume to prireditev kot tekmovanje, kdo bo prišel v najbolj pisanem, izvirnem, neobičajnem, drugačnem outfitu, kar bolj kot na 'red carpet' dogodek spominja na kakšno lokalno pustno prireditev.

Kar se tiče moških, 'black tie' kodeks neizogibno pomeni črno obleko, belo srajco ter črno kravato ali metuljček. Seveda morajo biti tudi čevlji črni, najprimerneje pa je, da se zavezujejo z vezalkami. Lahko bi rekli, da moški na tovrstnih dogodkih nimajo prav veliko manevrskega prostora, kar se tiče izbora oblačil, vendar tako pač je. Edini spremenljivki, ki sta moškim na voljo za minimalen izraz individualnega stila, sta material obleke ter širina oz. model kravate ali metuljčka. V tem smislu so bili na včerajšnjem dogodku primerno oblečeni naslednji gospodje:


Pogojno primerna sta bila še Peter Poles in Luka Novak, ker sta se držala pravila klasične temne obleke in srajce, pri čemer je za tako prireditev nujno, da je suknjič zapet, česar (vsaj v času fotografiranja) ni upošteval noben izmed njiju.


Spodnji gospodje niso upoštevali kodeksa oblačenja, zato lahko njihove outfite označimo kot priložnosti popolnoma neprimerne.


Pa pojdimo k lepšemu spolu. Tudi za ženske 'black tie' kodeks oblačenja pomeni določene zapovedi, čeprav imajo seveda pri tem bistveno več izbire kot moški. Najbolj klasična izbira je dolga večerna toaleta elegantnega kroja iz dragocenega materiala, h kateri spadajo čevlji s peto, majhna torbica (slovenski izraz je pisemska torbica, angleški pa clutch) ter primerna pričeska in make-up. Spodnje dame so se odločile za klasično toaleto in bile prav vse primerno in lepo urejene.


Druga možnost za dame je t. i. cocktail dress, ki je po navadi krajša (približno do kolen), a mora biti večernega kroja, primernega materiala, zraven pa sodijo enaki modni dodatki kot k dolgi večerni obleki. Še ena možnost je izbira dolgih, svečanih hlač v kombinaciji s suknjičem ali pa večernega enodelnega kombinezona. Tudi če se ženska odloči za manj klasičen in nekoliko bolj mladosten kroj obleke, je izbira lahko povsem ustrezna. Tako tudi Hannah Mancini, Nika Veger in Nina Pušlar dobijo pozitivno oceno.


Naslednjima damama ne gre očitati nič večjega, le kombinacijo živobarvne obleke s črnim ogrinjalom oz. zgornjim delom, ki deluje malce težko.


Med največje ženske spodrsljaje sinočnje rdeče preproge pa uvrščam naslednje dame.

Polono Jambrek, ki je majhne in drobne postave, dolgo krilo popolnoma 'požre'. Od nekdaj menim, da dolge obleke in krila ne pristajajo nobeni izrazito nizki ženski, npr. Mary Kate in Ashley Olsen. Drobna postava se v veliki količini blaga kar porazgubi, dolgo krilo pa jo dodatno skrajša. Tudi sicer za včerajšnjo priložnost bele nogavice Polone Jambrek niso bile najboljša izbira.


Eva Prusnik ni izbrala najboljšega kroja obleke za svojo postavo, saj ji obleka po krivici doda kilograme, zaradi pomanjkanja definicije v področju pasu pa na njej deluje nosečniško.


Obleka Iris Mulej združuje dva ekstrema, in sicer zelo izrezan zgornji del obleke s tako kratkim spodnjim delom obleke, da obleka bolj spominja na ekstravagantne kopalke kot na večerno toaleto. Pri ženskih oblekah je dobro upoštevati naslednje pravilo 'uravnoteženosti gole kože', in sicer naj bo krilo dolgo, če je zgornji del telesa odkrit (odkrite roke, ramena in globok dekolte), ter obratno, naj bo zgornji del telesa pokrit, če je krilo kratko. To pravilo lepo ponazarja izbira Maje Ferme, ki je oblekla obleko z izredno visokim razporkom na krilu, pri čemer zgornji del telesa ostaja zakrit.



Za obleko Rebeke Dremelj se zdi, da je bila sama ideja boljša od izvedbe. Asimetričen kroj obleke z enim dolgim rokavom in eno roko odkrito je namreč klasična izbira za večerno toaleto, vendar se za Rebekino rdečo obleko zdi, da je preohlapna in da bi lahko lepše krojena bolje poudarila njeno postavo.


Za enega najslabših outfitov včerajšnjega večera moram razglasiti outfit spodnje dame, na katerem ne deluje prav nič. Puli brez rokavov se nelaskavo guba, krilo pa je neprimerne dolžine in kroja za njeno postavo. Vijoličasti gležnjarji presekajo njene noge sredi meč, zaradi česar jih optično skrajšajo. Črne polprosojne najlonke  in izbira modnih dodatkov celotnemu outfitu dodajo nekakšen retro, 80's pridih, vendar ne na dober način.

Vse fotografije so s strani www. zvpl.com.

20 komentarjev:

  1. Sem te čakala he, he. Sem vedela, da boš tudi letos "kritično" oko Viktorjev. Sama sem tudi že po netu iskala fotke iz Viktorjev, me je zanimalo kako so se letos oblekle naše estradnice. Moja absolutna zmagovalka je letos Natalija Verboten! Prekrasna je, obleka ji fantastično paše in po sliki sodeč se je super počutila v njej. Maja Ferme mi je tudi všeč. Sem fanica Nuške Drašček, zame eden najlepših obrazov na naši estradi, letos sem z njeno izbiro kar zadovoljna, čeprav bi jo sama raje videla v kakšni drugi barvi (na misel mi je padla kraljevo modra). Prusnički sta bili katastrofa in njiju še nisem videla dobro oblečeni, pa mi je žal, ker sta punci zelo simpatični, energični in znata nastopati. Razočarala me je tudi Nina Pušlar katere stajlingi so mi bili do sedaj vedno všeč. Iris glede na njeno postavo takšna obleka ni bila potrebna, deluje prav neokusno. Polona Jamrek ena velika žalost. Žal mi je tudi za Rebeko, saj je barva in zgornji del obleke ok, spodaj pa hmmm oblek deluje čisto zavesasto. Škoda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nuška je super v primerjavi z lani! Je imela pa lani iste čevlje ;) Se vidi, da so bili dober nakup in da se v njih dobro počuti. Tudi jaz bi take!

    Moje zmagovalke so Nina Pušlar, Maja Štamol, Maja Ferme, Nuša Lesar in Hannah. Pa Manja Plešnar, ki je Tina ni uvrstila v ta jagodni izbor. Pa Nuška tudi kar žari!

    Natalija Verboten je lepa, a že stokrat videna, zlajnana Drofenik (pravim na pamet, tako tipičen Drofenik kos se mi zdi).

    Zelo negativno me je presenetila Anja Tomažin. Totalno dolgočasna obleka. Manjka ji nečesa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sem si pogledala slike (s podnapisi, kdo je na njih, sicer se mi ne bi sanjalo ;)) in mi je všeč Iva Krajnc. Ker se na to ne spoznam, me zanima, če je kaj takega za to priložnost "dovoljeno"? Od odobrenih pa mi je všeč Hannah Mancini.
    Najbolj mimo pa se mi zdi Doroteja Premužič, ker je na obleki vsega preveč, tako izrezov spredaj in zadaj, kot obilica nepotrebnega kiča z vseh vetrov.

    OdgovoriIzbriši
  4. Polona Jambrek, bi si lahko resno omislila kakšnega stilista, ali pa saj posvet pri njem, saj so že njeni stajlingi v zadnjem času v pop in-u obupni. Iris pa no comment..obup. Vedno rada pogledam outfite in fotografije z Viktorjev, vendar se mi zdi da gre vse samo še na slabše z leti, namesto da bi se 'estradnice' vsaj malo potrudile za to eno noč v letu. Meni najljubša je Maja Ferme, morda bi samo za kak cm, dva skrajšala razporek ;)

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Glede na to, da imajo ženske tako zelo veliko manevrskega prostora pri dizajni, se mi zdi, da si ga zaslužimo tudi moški. :)
    Moške obleke so preveč zapete v neke okvirje. Všeč mi je bila ideja z obleko s potiskom časopisa.
    Jaz sem denimo na omenjeni prireditvi nosil belo obleko.

    OdgovoriIzbriši
  6. ej kaj pa tista futuristična bajkerka v modrem?
    http://img.rtvslo.si/_up/upload/2012/03/18/64865269_20110317-img_0790.jpg

    OdgovoriIzbriši
  7. hja, moški imajo to smolo, da black tie event res ne ponuja veliko možnosti. po drugi strani se mi pa zdi, da je to sama sreča, saj jim lepo krojena obleka že takoj naredi veliko uslugo, medtem ko ženska porabi veliko več časa/truda, da najde popolno zadevo za svojo postavo, koloristiko ipd. ...
    tudi (če že primerjamo) na oskarjih, so moški večinoma oblečeni enako (v črno, občasno se kdo prikaže tudi v beli), celo pri kravati in metuljčkih ostajajo pri klasični črni! obstajajo samo manjše razlike pri krojih, materialih, detajlih...
    in še osebno mnenje - rajši vidim tipa v "še eni klasični črni" lepi obleki, v kateri izpade res uglajen in poseben zaradi njega samega, kot pa enega "pava", ki išče pozornost z neklasičnimi izbirami, pri tem pa (večinoma) izpade samo smešno.

    pri ženskah mi je pa zelo všeč tudi tjaša kokalj in pa seveda maja ferme.

    OdgovoriIzbriši
  8. Anže, žal te nisem videla na fotografiji, tako da težko komentiram tvojo belo obleko. beli smoking je povsem legitimna in enako primerna opcija kot črni smoking, tako da verjamem, da je bil tudi tvoj outfit primeren za red carpet prireditev. bojim pa se, da se ne morem strinjati z obleko, ki je oponašala časopisni potisk. ne gre namreč toliko za okus, gre za golo primernost nečesa, kar oblečemo za nek dogodek, gre za izražanje naše oblačilne kulture, bontona, razgledanosti, ... na takih dogodkih ne gre toliko za to, da si nekdo izbere najbolj 'utrgan' outfit, ampak za to, da se povabljenec estetsko, lepo, kulturno in priložnosti primerno obleče. morda je problem Slovencev v tem, da je tovrstnih prireditev izredno malo (ali le ena), zaradi česar imajo potem nekateri očitno občutek, da je potrebno šokirati s svojo opravo. osebno menim, da je priložnosti za casual, semi-casual ter vsakovrstne izvirne, neobičajne, ... stylinge dovolj v prostem času ter da se je na takih prireditvah dobro držati kodeksa oblačenja - sebi v prid.

    naj komentiram še nekatera imena, ki ste jih omenili v komentarjih:

    Polona: Manja Plešnar mi je bila všeč v SJP črni obleki v kombinaciji z legicami.

    Špela: Iva Kranjc je izbrala androgin styling, saj je njen outfit oponašal črn smoking, kar je potem omehčala oz. naredila bolj ženstveno z izbiro svetlečih legic namesto hlač. izbira materialov (suknjič s svileno obrobo, svilen bel top, ...) naredi njen outfit sicer neobičajen, a primeren za red carpet.

    Mendij: gospa s tvojega linka je oblečena neprimerno in (če smem dodati še povsem osebno mnenje) tudi popolnoma neokusno.

    Sanja: se strinjam, Tjaša Kokalj je 'zažigala' v dolgi rdeči obleki, na katero je kombinirala črn usnjen pas s tough pridihom ter drobno zlato clutch torbico.

    žal nisem mogla vključiti in komentirati vseh povabljencev, bi pa poleg Tjaše Kokalj kot všečen in predvsem priložnosti primeren styling izbrala še outfit Ote Roš in njenega spremljevalca.

    OdgovoriIzbriši
  9. popravek: Manja Plešnar v JSP (Jelena in Svetlana Prokovič) in ne SJP obleki ;).

    OdgovoriIzbriši
  10. Glede moških se povsem strinjam - natančno se ve, kaj in kako. In black tie kljub vsemu ni enak black tie-u.
    Viktorji so, ne glede na vse, prireditev, ki se pri nas še najbolj približa oskarjem. Za hec sem vtipkala "oscar men" v strica googla. Črno belo povsod. S krasnimi različicami - plišast suknjič, bel cvet Toma Forda in modra izvedba Russel Brand-a, bel suknjič, metuljčki. Še vedno šik in tako kot mora biti.
    Anže, tudi jaz bi te rada videla. Nikjer te ne najdem...

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo pa jo imam, najlepša po mojem mnenju je bila Martina Vrhovnik: http://www.fashion.si/dogodki/v-delu-modni-vohun-na-viktorjih Prelepa je!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. My partner and I stumbled over here from
    a different website and thought I may as well check things out.
    I like what I see so i am just following you.
    Look forward to exploring your web page yet again.


    My weblog ... Aqueduct

    OdgovoriIzbriši
  13. Great post.

    my web page ... nobly

    OdgovoriIzbriši
  14. Hello there, I found your website via Google even as searching for a comparable
    matter, your website got here up, it appears good.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.
    Hello there, just changed into alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
    I'm going to watch out for brussels. I'll appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will probably be benefited out of your writing.
    Cheers!

    My web page; komunikuj.zive.sk
    My web site: howtomakemoneyllc.com

    OdgovoriIzbriši
  15. Heya are using Wordpress for your blog platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my
    own. Do you require any coding knowledge to
    make your own blog? Any help would be greatly appreciated!


    my weblog ... http://www.dn.npu.edu.ua/user/view.php?id=34581&course=1

    OdgovoriIzbriši
  16. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify
    me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is
    added I receive four emails with the exact same comment.
    Perhaps there is a means you can remove me from that service?
    Kudos!

    Here is my web-site - awkwardness

    OdgovoriIzbriši
  17. Hi exceptional blog! Does running a blog similar to this take a great deal
    of work? I've absolutely no understanding of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject however I just needed to ask. Many thanks!

    my page - immigrate
    My site > acne

    OdgovoriIzbriši
  18. Hi there, I check your blogs like every week. Your humoristic style is awesome, keep doing what you're doing!

    my blog :: timeless

    OdgovoriIzbriši
  19. We're a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with useful info to work on. You have performed an impressive activity and our entire neighborhood will probably be grateful to you.

    Here is my web-site overly

    OdgovoriIzbriši
  20. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or
    copyright violation? My site has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I'd certainly appreciate it.


    my site :: biznaas.com
    my web site - http://starsofasia.com/profile/AlvaRosas

    OdgovoriIzbriši