sobota, 3. marec 2012

Kako nositi pastelne odtenke?

Ni treba obiskati veliko trgovin ali prelistati celega kupa modnih revij, da bi ugotovili, da so pasteli eden največjih hitov pomladne sezone. Police in obešalniki trgovin se šibijo pod temi svetlimi, sladolednimi, sladkorčkastimi odtenki, ženske pa smo novico sprejele z mešanimi občutki. Nekatere so trend takoj vzele za svojega ter pastele že vključile v svojo garderobo, spet druge s(m)o bolj zadržane, saj imamo s pasteli slabe izkušnje. Ena možnost je, da pastele sovražimo še iz otroških let, ko smo nosile svetlo rumena, svetlo modra, svetlo zelena ter svetlo rožnata oblačila v neskončnost. Druga možnost pa je, da smo se že kdaj v naši odrasli preteklosti skušale spoprijateljiti s temi nežnimi odtenki, a smo kaj hitro ugotovile, da nam preprosto ne pristajajo. Poglejmo si, kako nositi pastelne odtenke, da jih bomo lahko vzljubile in posvojile prav vse. 

Ali nam pastelni odtenki pristajajo ali ne, je odvisno od naše koloristike. Pastelni odtenki so namreč zelo svetli in nenasičeni, če jih pogledamo s stališča barvne teorije, zato najbolj pristajajo tistim ženskam in seveda moškim, ki so tudi sami zelo svetli, torej imajo naravno zelo svetlo polt, lase in oči. Če je vaš videz tak, potem lahko povsem brezskrbno posežete po kateremkoli pastelnem odtenku, krasno vam pristajajo tudi kombinacije 'pastel na pastel' ter vse kombinacije pastelov z belo. 

(obraz Cate Blanchett zaradi svetlih značilnosti zažari ob pastelnih tonih; fotografija: lipstickpowdernpaint.com)

Če ste, nasprotno, temnolaske (ne glede na to, ali imate ob tem svetlo ali temnejšo polt), potem je velika verjetnost, da ste v pastelih videti izprano, nezdravo, utrujeno in brezbarvno. Ključ do tega, kako naj pastelne odtenke nosijo temnolaske, je v kombinacijah s temnimi, kontrastnimi barvami, kot je črna. Če si omislite vzorčasto oblačilo v pastelnih odtenkih, naj bo vzorec tak, da bo kombiniral pastelne odtenke s temnejšimi odtenki. Če izberete pastelen top, obleko ali jopo, si nadenite ogrlico ali uhane v kakšni močni, nasičeni barvi. Poleg tega ne pozabite na ličila, če boste ob obrazu nosile kaj pastelnega, da mu vsaj z rdečilom za lica in obarvanimi ustnicami podarite nekaj življenja.

(Anne Hathaway je pastelno krilo skombinirala s črno jakno in dodatki; fotografija: handbag.com)

Morda pa niste ne naravne blondinke ne črnolaske, ampak nekaj vmes. V tem primeru kombinirajte pastelne odtenke s srednje močnimi barvami, krasno na primer pristajajo k zemeljskim odtenkom (cela paleta od barve puščavskega peska, karamelne, olivno zelene, barve kakava ...) ali k odtenkom modrega džinsa. 

(Jennifer Aniston kombinira pastelne odtenke z zemeljskimi; fotografija: scarletstiletto100.blogspot.com)

Še en uporaben 'foolproof' nasvet za konec. Če bi zelo rade v svojo pomladno-poletno garderobo vključile vsaj kakšen modni kos v pastelnih odtenkih, pa niste popolnoma prepričane, ali vam pasteli ob obrazu zares pristajajo ali ne, potem ne boste mogle zgrešiti, če izberete hlače ali krilo v teh tonih. Razlaga se skriva v oddaljenosti takega kosa oblačila od obraza, zaradi česar na vaše 'obrazne barve' ne bo vplival, hkrati pa boste pokazale, da ste popolnoma na tekočem z modnimi trendi. Ali pa si omislite lak za nohte v pastelnem odtenku, tudi tako bo tudi volk sit in koza cela.  

3 komentarji:

  1. Mmmmmmmm Jennifer... ženska, ki je kakor vino, starejša je, boljša je. Pa mi kot Rachel sploh ni bila všeč. S pasteli se pa počasi spoznavamo, nikoli nisem bila njihova ljubiteljica (razen pri sladoledu ;-)), saj sem bila mnenja, da mi ne pašejo. Na "stara" leta pa postajam bolj drzna in opažam, da moja omara postaja čedalje bolj pisana :-).

    OdgovoriIzbriši
  2. Tina, kakšno pastelno krilo bi, i so ga imeli v H&Mju. kje naj pogledam?

    OdgovoriIzbriši
  3. super mami, pri pastelih se zdi meni osebno problem ravno to, da niso dovolj 'pisani', oziroma da so barve za mnoge izmed nas enostavno presvetle, preveč izprane ali pa prehladnih odtenkov, da bi nam pristajale kar same po sebi. sicer pa ja, z leti pogosto postajamo bolj odprti in tolerantni za različne poglede 'izven škatlice', kar pogosto vodi do novih, svežih stylingov.

    Petra, dobesedno po vseh trgovinah sem jih ogromno videla, v zelo različnih variantah, od enobarvnih, do čipkastih pa do bleščičastih, tudi vseh dolžin in oblik.

    OdgovoriIzbriši