petek, 27. januar 2017

OK, kaj pa sivi lasje?

Tam nekje po tridesetem letu, za nekatere prej, za druge kasneje, začnemo opažati prve sive lase. Mnoge ženske (in moške) to šokira, morda zato, ker je to prvi znak biološkega staranja. Za mnoge to pomeni tudi vprašanje, kaj zdaj storiti z barvo las. 
Naravne svetlolaske in tiste s pepelnatim tonom las s(m)o na boljšem, ker se tu in tam kakšen siv las dosti manj opazi v sicer pretežno svetli barvi las. Črnolaskam in ženskam s temno rjavimi lasmi pa prvi pojavi sivčkov povzročajo, no, sive lase. Nič čudnega torej, da je to zelo pogosto vprašanje, ki mi ga ženske zastavljajo. Kaj sedaj? Ali lahko obdržim sive lase ...? Si bom morala zato začeti barvati lase oziroma narastek barvati bolj pogosto? Moj povsem odkrit odgovor je: ja. Načeloma so sivi lasje med temnimi lasmi videti neurejeno, kakorkoli obrnemo. Če je to le nekaj srebrnih niti (in dokler je tako), še nekako gre. Ko pa je sivih las več, bo pač treba na pomoč poklicati frizerja ali vsaj doma prijeti v roke stekleničko z barvo. 

(foto: kristitrimmer.com)

Določene ženske, ki zelo mlade osivijo, se sicer odločijo, da bodo imele pač sive lase in to vključijo kot 'statement' v svoj slog. Med najbolj znanimi je modna urednica britanske revije Vogue Sarah Harris. Osivela je pri rosnih šestnajstih letih, si nekaj časa barvala lase, sčasoma pa se je odločila, da bo dolga griva sivih las njen prepoznavni znak. V intervjujih pove, da je zato zelo premišljena pri izbiri svojih oblačil in ličil. Nikoli ne gre iz hiše brez maskare in malce bronzerja, kar pa se tiče oblačil, nosi zelo zadržano paleto črne, sive, bele in modre, nikoli potiskov, rožastih vzorcev itd. 

(foto: pinterest.com)

(foto: pinterest.com)

Dejansko je treba, če se že odločimo za to, da bomo pač imele svoje sive lase, temu ustrezno prilagoditi barvno paleto oblačil in ličil (sivi lasje nas avtomatično uvrstijo v 'cool' ali 'hladen' barvni tip) in izbirati kose, ki niso 'statomamski', ampak minimalistični, moderni, sodobno klasični. Seveda je odločitev za sive lase toliko bolj razumljiva in sprejemljiva, če je ženska že starejša. Tako je tudi med slavnimi damami precej tistih, ki sive lase zelo lepo nosijo, npr. igralki Helen Mirren in Jamie Lee Curtis, od znanih 'fashionist' krepko čez 80 pa po svojem umetniškem, odštekanem slogu slovi Iris Apfel. 

(foto: pinterest.com)


(foto: vulture.com)

(foto: wwd.com)

Res pa je, da mora biti frizura silno urejena in redno strižena, negovana. Mora se videti, da imamo sive lase namenoma in da niso posledica zanemarjenosti. In če sem pri sivečih ženskah zagovornica barvanih las (z redkimi izjemami), sem pri moških ravno obratnega mnenja. Verjetno se strinjate, da je malce sive na moških temenih ali sencah videti še kako šarmantno, pobarvana moška glava z izdajajočim toplo rjavim odtenkom pa prej odbijajoče kot kaj drugega.

(foto: pinterest.com)

(foto: pinterest.com)

(foto: pinterest.com)

(foto: pinterest.com)

(foto: thehuffingtonpost.com)

Kakorkoli že, nekaj centimetrov sivega narastka na barvanih laseh ni ne lepo niti urejeno, prav tako ne prameni sivih las na mladi, energični temnolaski. Včasih je pač treba za lepoto tudi malo potrpeti, sicer pa večina žensk obisk pri frizerju doživlja kot trenutke sprostitve in ne trpljenja ;).

7 komentarjev:

  1. Noup. :-)
    Prve vidne srebrne lase sem dobila šele zdaj, vendar sem se že pred leti (ja no ...) odločila, da jih ne bom barvala, sploh, kljub temu, da sem temnolaska. Obstojne barve za lase so strupene za organizem., pa tudi packati se mi ne da, kaj šele hoditi k frizerju. No, pa naravne barve las res podpiram.
    Drugače pa tudi jaz obožujem enobarvna oblačila neznucanih, nepobledelih, plemenitih barv, zdrav videz las in vsesplošno urejenost, za katero ni treba, da pade v oči v prvi milisekundi, je pa pomembno, da naredi trajen vtis.
    OK, malce osebnega pridiha si bom vseeno dovolila: ravnokar si puščam dolge lase (jep, s srebrnimi nitkami), najbolj praktična frizura pa se mi zdi čop. Tako si tudi lahko vseh 8 ušesnih lukenj "nafilam" z majhnimi, preprostimi uhani iz srebra ali jekla, da je okrog glave malce prisoten "bling bling" :-)
    Resnično ne vidim razlike med posivelimi ženskami in moškimi, vse je v urejenosti in negovanosti -> hočem reči, da mi moj občutek za estetiko pravi nekaj drugega kot večini, ne pa tudi, da se vsi ostali motite :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, ni razloga, zakaj ne bi :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Res je, stvar okusa. Ampak vtis, ki ga pusti nekaj sivih las na ženski glavi, pa če je še tako mlada - vsaj plus 5-10 let. Žal.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moram vprašati moža in sosede, ali res zgledam 50+. Pridem povedat. :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, se strinjam z napisanim. Gledam nebarvane kolegice, žal, za starejše jih ocenijo kot so... Varianta je res potem le to, da si izberejo malo bolj odštekan stil oblačenja, makeupa, nakita.., in las sploh ne opaziš:-)maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ... ali pa so sivi lasje naraven podaljšek tega 'odštekanega' sloga in se vklopijo vanj.

      hvala vsem za komentarje in čist fino je, da so (tudi) različni.

      Izbriši