sreda, 4. januar 2017

Več kot le površina

(foto: pinterest.com)

Za nas ženske oblačila, kozmetika, parfumi, čevlji in nakit še zdaleč nimajo samo površinskega pomena, kot bi lahko kdo napačno sklepal. Verjamem, da bodo naslednje besede lažje razumele ženske kot moški. Res gre za stvari, ki imajo opraviti z našo zunanjostjo, pa vendar imata za ženske zunanja urejenost in lep videz mnogo globlji pomen. Občutek urejenosti in tega, da smo lepe, nam vrača moč in nas povezuje z našo esenco tudi v situacijah, ko je težko in ko so zunanje okoliščine boleče.


Prijateljica Petra Greiner, ki je pred leti rodila hčerko z redko genetsko boleznijo, je v mnogih intervjujih poudarila, koliko ji je pomenila urejenost v tistih prvih tednih, ko je življenje njene male hčerkice viselo na nitki. V trenutkih, ko je bila njena prihodnost popolnoma negotova in celo črna, ona pa je sama bivala v bolnišnici, da je bila lahko v vsakem trenutku blizu hčerki v inkubatorju, jo je iz brezupa dvigalo prav dejstvo, da je zjutraj vstala in se našminkala z rdečo šminko, kot je tudi sicer vedno počela. V razosebljenem okolju bolnišnice in prazne beline ji je prav rdeča šminka vrnila delček tistega jaza, ki ji je bil kar naenkrat tako kruto vzet. Spet druga gospa, ki je pred časom poslušala moj seminar, mi je razlagala, da ji je v težki preteklosti (majhni otroci, ločitev, ...) ogromno pomenilo, če se je zjutraj uredila, si nadela najljubši nakit in oblekla svoja lepa oblačila. Ni šlo za zatiskanje oči pred težkimi okoliščinami, pač pa ji je urejenost in lepe stvari, s katerimi se je obkrožila, dala moč, da je šla z dvignjeno glavo v nov dan z občutkom, da bo zmožna prenesti vse, kar ji bo dan prinesel. Znanka, ki je pred leti hudo zbolela, je med zahtevnimi operacijami in obsevanji med drugim razmišljala o naročilu novega oblačila, o tem, kakšne barve bo in kako ga bo nosila. Površni opazovalec bi rekel, zakaj se v težki situaciji ukvarjaš s tako površinskimi in nepomembnimi stvarmi? Pa vendar jo sama še kako razumem. Povezava trenutne situacije, ki nikakor ni bila rožnata, z možnostjo tega, da bo nekoč spet zdrava in živela normalno življenje, ji je dala vpogled v neko paralelno realnost, ki ji trenutno ni bila na voljo, a na katero je upala in se je veselila. Ko sem bila pred leti operirana in so mi odstranili ščitnico, sem si šla naročit lep šal, ki sem ga potem kar nekaj časa vsakodnevno nosila. Z njim sem prekrila najprej velik bel obliž na vratu, nato grdo izbočeno brazgotino. Nisem se sramovala brazgotine (še danes, ko se skoraj ne vidi več, jo pogledam in pobožam z veseljem, saj mi je prav ta brazgotina prinesla zdravje in boljše počutje). Zame je bil nov šal simbolično znamenje lepega/dobrega, ki premaga slabo/bolezen, prav tako kot lepa tkanina prekrije brazgotino.

Zato se nikar ne sramujte, če vas v trenutkih žalosti, obupa, stresa, depresije ali izgubljenosti dvigne prav misel na lepo novo obleko, če vas razvedri sprehod po trgovinah ali če vam zjutraj prav nekaj kapljic najljubšega parfuma pričara na obraz nasmešek. Čevlji niso samo nekaj, kar obujemo. Dober par lahko spremeni potek celotnega dneva. Niste plitke in površinske, pač pa intuitivno veste, kako svoje počutje izboljšati, se razvedriti in iti z nasmehom v nov dan, karkoli bo ta že prinesel. Kot pravi citat: 'On a bad day, there is always lipstick.'


(foto: pinterest.com)

2 komentarja: