četrtek, 12. januar 2017

Izbira očal (okvirjev za očala)

Bralka Marijana mi je takole napisala v pismu: »... Ker imam kar visoko dioptrijo in težko prenašam leče, so očala moj stalni modni dodatek. Žal pa nisem nikoli povsem zadovoljna s svojo izbiro ...«. Zato v nadaljevanju nekaj vrstic namenjam glavnim točkam, ki so pomembne pri izbiri okvirja za očala, ne glede na to, če jih nosite zaradi nujnosti ali kot modni dodatek.


Kakšne okvirje za očala izbrati, je kar pogosto vprašanje, s katerim se srečam ob svetovanjih. Očala so pač za marsikoga obvezni kos, poleg tega pa so že precej let tudi modni kos, tako da jih nekateri nosijo tudi zaradi videza in ne zato, ker bi dejansko imeli dioptrijo. Tako je, zaradi očal je človek videti bolj resno, učeno, dodajo intelektualni videz in če so pravilno izbrana, naredijo obraz lepo izrazit ter dodajo piko na i dobremu slogu. To pa so stvari, ki si jih marsikdo želi, še sploh tisti moški in ženske, ki delujejo mnogo mlajši, kot so v resnici, in bi zaradi svoje pozicije v službi radi, da jih drugi bolj resno jemljejo. Pravilno izbraz okvir za očala je tak, ki poživi, polaska in poudari najboljše stvari na našem obrazu!

(foto: bamfstyle.wordpress.com)

(foto: nationtrendz.com)

1. Oblika obraza: pri izbiri okvirja za očala morate upoštevati obliko svojega obraza. Ker so očala dobesedno NA obrazu, se morajo z njim nekako zliti, hkrati pa lahko okvirji korigirajo obliko obraza. Vedno gledamo na to, da izberemo obliko okvirjev, ki je nasprotna obliki našega obraza. Recimo, da imamo okrogel obraz s polnimi lici. Izberemo oglate (pravokotne), geometrijske (prirezane) ali celo navzgor privihane (mačje) okvirje očal. Z izbiro oglatega okvija bo okrogel obraz manj okrogel. Če imamo oglat, širok obraz, izberemo bolj zaobljene oblike očal – recimo ovalne ali klasične ray ban oblike. Za ovalen obraz, ki velja za najbolj pravilnega, skoraj ni omejitev, zelo mu pristajajo pravokotna očala. Srčast obraz naj se izogiba okvirjem s poudarjenim zgornjim delom ali ki optično vleče navzven, v širino.
(foto: pinterest.com)

2. Obarvanost: želimo si, da se okvir očal zlije z obrazom in da na njem ne deluje kot tujek. Preprosto povedano – očala naj sogovornik opazi šele sčasoma, ne pa da je to prva stvar, ki zbode v oči. Upoštevamo naš barvni tip - kombinacijo barve las, oči in polti. Če je naša obarvanost zelo svetla, izberimo nežne barve okvirjev. Črni okvirji super pristajajo temnolaskam, svetlolaske ali rdečelaske se lahko namesto za povsem črne odločijo recimo za prelivajoče se rjavkasto-jantarne okvirje iz želvovine (ang. izraz je 'tortoiseshell'). Če se ne bojite barv in jih radi nosite, po možnosti tudi kot make-up, potem se vsekakor lahko odločite za okvir v barvi, ki je ena izmed vaših najpogosteje nošenih barv, lepo se bo zlil in poudaril barvo vaših oči. Veliko okvirjev ima obarvane samo stranice očal, ali pa je barva/vzorec zelo subtilno vpleten v okvir, tako da se opazi samo pod določenimi koti. Taki okvirji so lepi in zelo versatilni.

3. Proporci in prileganje: očala naj se obrazu lepo prilegajo. Pazimo na to, da niso ožja od našega obraza, pa tudi ne preširoka. Potem bo videti, kot da nosimo očala nekoga drugega. Na nosu naj udobno sedijo in ko se pogledamo iz profila, očala ne smejo biti popolnoma prilepljena k očem, prav tako pa ne smejo štrleti z obraza. Če smo v splošnem drobni in imamo droben obraz, naj očala ne bodo preveč vpadljiva, večja postava in velik obraz pa lahko preneseta tudi težje okvirje. 

(foto: ouchpress.com)

4. Splošen slog: upoštevati je treba tudi naš splošen slog oblačenja. Resna dama, ki vse dni preživi v kostimih, pač ne bo izbrala velikih lesenih okvirjev za očala; vzgojiteljica v vrtcu, ki nosi pisane majice in udobne hlače, pa ne okvirjev, ki jo naredijo strogo in tečno ;). Tudi moški si lahko dajo duška z izbiro zanimivega okvirja za očala. Italijani so znani po svojih barvitih izbirah, ki jim odlično pristojijo.

(foto: fashionends.com)

(foto: thebespokedudeseyewear.com)

4 komentarji:

  1. O, super tema, ravno izbiram očala!
    Problem je navadno, da sam svojo obliko obraza težko oceniš, tako, da mora biti dober optik tudi malo stilist. Sem precej bledične sorte in temnejša blondnka, pa se vseeno nagibam k temnejšim okvirjem, tako, da mi bodo vsaj malo poudarili obraz. Pa še makeapu sem bom lahko lažje izognila :-) Tale Jennifer stil zgoraj mi je zelo blizu! Pa hvala za vse lanske luštne nasvete, maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, Maja!
      glede oblike obraza: ko se naravnost gledaš v ogledalo (ali pogledaš fotko svojega obraza), lahko skušaš oceniti tele parametre: ali je obraz dolg in ozek? ali je čez ličnice širok? ali je brada zelo zašiljena ali skoraj neopazna? ali so lička polna in nasploh obraz brez ostrih potez? lahko pa je nekako ovalen, jajčast ...?
      se strinjam, dober optik mora kar precej vedeti o tem, kaj komu pristaja in kaj ne.
      če si bleda in temnejše blond, vsekakor lahko izbereš tudi temnejše okvirje, morda samo ne ravno črne, da ne bo vse skupaj preveč pusto. prav to, kar nosi Jennifer (tortoiseshell) je zelo dobra varianta, ki pristaja marsikomu. srečno pri izbiri :)!

      Izbriši
  2. Morala sem, zaradi poklicne deformacije: tortoiseshell je želvovina, in sicer tudi pri očalih in tudi, če zanjo niso umirale želve, ampak je iz fabrke. Prevod nudi moj omiljeni slovar:-)

    Drugače pa sem nazadnje naletela na težave, ker sem pri optiku zaprosila za črn kovinski, oglat okvir, kot vedno - tudi zato, ker ne maram vpadljivih očal in poznam vse reke in pregovore o slogu nad 40-letnic :-), poleg tega pogosto nosim kup enih uhanov... pa mojemu vaškemu optiku nisem bila všeč, sploh, s svojimi preprostimi željami, sploh odklanjanje plastike ga je zbodlo. Okvir sem potem vseeno našla in mi je všeč, k temu stričku pa ne grem več :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. res je, želvovina je pravi slovenski izraz! hvala, alcessa za komentar iz poklicne deformacije :D
      verjamem, da te tja ne vleče več. tudi jaz na področjih, o katerih vem bistveno več od dotičnih 'svetovalcev' v trgovinah, nič ne sprašujem za nasvet ;).

      Izbriši