četrtek, 2. julij 2015

Poletno službeno oblačenje – kaj NE in kaj JA?

Ker poleti žal nismo ves čas na dopustu, ampak hodimo tudi v službo, si poglejmo, katera niso primerna poletna oblačila za na delovno mesto in katera so.

Česa v službo ne nosimo:

- topov brez naramnic (če ga že oblečete, dajte čez jopico ali suknjič)
- odrezanih kratkih hlač iz džinsa ali kratkih hlač, iz katerih nam kuka polovica zadnje plati (komentar ni potreben)
- japonke (primerne za čez vikend, pa še to bolj za piknike ali za na plažo)
- super kratka mini krila (krila so krasen poletni kos, vendar če vam ob sklanjanju zleze do zadnjice, ni primerno za službo)

(foto: zimbio.com)

- majice z naramnicami (premalo formalne za v službo)
- zelo kratki zgornji deli, ki razkrivajo popek
- kombinacija zgornjega dela, ki je daljši od (verjetno zelo kratkih) kratkih hlač
- ogromna pokrivala ali slamniki za na plažo.

(foto: gurl.com)

Kako pa se obleči, da bomo kljub poletni vročini v službi videti profesionalno in urejeno? Tukaj je nekaj idej za oblačila in kombinacije, ki jim lahko prikimamo:

- ravno rezane obleke s širokimi naramnicami ali brez rokavov (ramenski del naj bo pokrit)
- lepi sandali s peto
- 'monokromatski' videz: obleka in čevlji so v isti barvi, lahko pa drugem odtenku iste barve

(foto: jcrew.com)

- bel kostim s hlačami ali krilom: vedno poletna klasika, posamezne kose pa lahko kombinirate tudi z drugimi kosi iz svoje omare
- kombinacija elegantnega zgornjega dela (svilen top, bluza ...) in krila
- svoj videz naredite poseben z dodatki (kolikor vam kodeks oblačenja na delovnem mestu to dopušča, seveda): zanimivi čevlji h klasičnemu kostimu, ogrlica s turkizi ali koralami, vpadljiv prstan, velika sončna očala in podobno.

(foto: jcrew.com)

13 komentarjev:

  1. Zelo uporaben prispevek, se kar strinjam. Sama se pravil o neprimernih kosih držim, le pri japonkah se kdaj pa kdaj pregrešim, pa še to sem obula malo elegantnejše japonke. Zdi se mi pa, da sem v manjšini, ker vsaj na mojem delovnem mestu nosijo "vse možno". Mene pri drugih to niti ne moti preveč, glede sebe sem bolj kritična. Kako pa je s tistim pravilom, ki je baje včasih veljalo, da naj ženske tudi poleti ne bi imele golih nog, temveč naj bi nosile tanke najlonke? Ker taka zahteva se mi v vročini zdi pretirana :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nada, pri strožjih poslovnih in/ali protokolarnem kodeksu oblačenja zahteva o tankih najlonkah vsekakor še vedno velja. to velja tudi za vrsto čevljev, ki morajo biti taki, da ne gledajo ven ne prsti ne pete in naj imajo vsaj nekaj cm pete (po domače povedano pridejo v poštev le salonarji). je pa to res stroga zahteva, in v primerni kombinaciji poslovnega krila/obleke ter okusnih službenih čevljev se meni gole noge ne zdijo tako hud problem - če seveda ne delamo v protokolu.

      Izbriši
    2. Hvala za odgovor, Tina. Še dobro, da ne delam v protokolu :).

      Izbriši
  2. Dobrodošli nasveti, Tina! Ko omenjaš slamnike; zadnjič sem v butiku klobučkov, rokavic ipd. videla damski poletni klobuk s potiskom rož, tak, kot se je nosil v letih1930, zraven pa senčnik s čipko. Zelo ekstravagantno, a žal skoraj nenosljivo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spet super nasveti!
    In enkrat bi morala ponudit en šnel kurz o kodeksu oblačenja uslužbenkam NLB naTrgu republike. Ene par jih tam okol po avli paradira s takimi ekstremnimi mini cunjami in cenenimi 10 cm štiklami, da zgledajo kot ene " billig nutten", ne pa osebe, ki bi jim zaupal svoj denar. Po mojem bi morale biti strogo v kostimih. Saj imajo itak tako klimo, da nas zebe notri. Pa upam, da katera tole prebere! maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja, vsekakor so taka izobraževanja tudi v mojem spektru storitev :). mogoče pa je prvi korak ta, da tale članek vi polinkate oziroma kako drugače delite s svojimi kolegicami ;)?

      Izbriši
    2. Niso moje kolegice, sicer bi jim že namignila. :-)Opazujem in se čudim kot stranka. maja

      Izbriši
    3. aha, se opravičujem, sem narobe razumela situacijo. upajmo, da kdo od dotičnih bere tole ;). pa smo spet pri tem, kako pomembna so primerna oblačila za raznovrstne poklice - vse bolj se mi zdi, da preveč ohlapen kodeks oblačenja ali pomanjkanje le-tega v smislu zahtev s strani vodstva dela bolj slabo uslugo tako zaposlenim kot tudi strankam ...

      Izbriši
  4. Živjo, Tina, ponovno super nasveti!
    Običajno pri poletnem oblačenju nimam težav z odločanjem, kaj je in kaj ni primerno, nikoli pa nisem prepričana o enem kosu - maksi obleki. Na mojem delovnem mestu si sicer poleti lahko brez težav privoščim tudi bolj casual videz, a me maksi obleke še vedno zmedejo. Imam eno bolj casual varianto, ki je za v pisarno ne bi oblekla, ker je le preveč oprijeta in iz bolj lahne viskoze, druga pa je bolj elegantna in tudi podložena, pri vratu dovolj visoko rezana, brez težav nanjo skombiniram tudi blazer. Ker tvoje mnenje zelo cenim, me zanima kaj meniš - bi jo lahko oblekla ali ne? Za lažjo predstavo prilagam še povezavo: http://www.hm.com/gb/product/28530?article=28530-A

    Lp,
    Staša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Staša, ker praviš, da si v svojem delovnem okolju lahko privoščiš tudi bolj casual videz, se mi tale obleka zdi primerna. kot si rekla, gre za dokaj struktirirano maksi obleko, tako da bi s primernimi dodatki lahko bila tudi službena. osebno bi poskrbela, da zraven ne bi imela odprtih sandal (če že, pa z visoko peto), temveč salonarje ali špičaste balerinke. še 'resna' usnjena torba in suknjič, pa mislim, da bi lahko bil to zelo lep služben outfit.

      Izbriši
    2. To pa je bilo ekspresno!
      Hvala ti za zelo praktične nasvete, kose, ki jih omenjaš, že imam doma, tako da se bom malo poigrala s kombinacijami. S čevlji ne bo težav, že zdaj ne nosim odprtih sandal v pisarni, le kakšen peep toe salonar/balerinko občasno. Tako da izberem še primerno torbico in blazer, pa bo.

      Najlepša hvala in lep preostanek nedelje ti želim,
      Staša

      Izbriši