torek, 21. julij 2015

Ravno krilo (pencil skirt)

Eno izmed najbolj večnih kosov oblačil je ravno krilo ali angleško pencil skirt. Skozi čas se je spreminjala moda dolžine ravnega krila, danes velja, da je treba izbrati tako dolžino, ki koleno 'preseka' na najbolj vitkem delu, to pa je pri vsaki ženski drugače. Ravno krilo je super zato, ker je primerno za tako rekoč vse starosti, enako dobro ga lahko nosi tako dvajsetletnica kot šestdesetletnica (in več), pa tudi vse starosti vmes. Dodaten 'bonus' ravnega krila je v tem, da ga lahko z različnimi stajlingi naredimo svečanega, poslovnega, sproščenega, mladostnega in tako naprej. Ravno rezano krilo je zelo ženstveno, ker se oblečeno oprime pasu, bokov in stegen, nato pa se zaradi oblike nog zoži proti kolenom (če pa ga položimo na ravno podlago, je rezano ravno kot svinčnik, odtod tudi angleški izraz pencil skirt). Najbolj pristaja postavam v obliki peščene ure, ker naglasi to obliko postave, postavi obrnjenega trikotnika, ki ima vitke boke in noge, ter pravokotni postavi. Te oblike postave ga lahko nosijo na vse načine, tako z visokimi petami kot tudi s čevlji brez pet. Najbolj pa se odsvetuje močnejšim postavam, ki težo nosijo okrog pasu, in zelo izrazito trikotnim (hruškastim) postavam, saj to krilo zelo poudari noge, kar se v primeru močnih nog in gležnjev ponavadi odsvetuje. Seveda pa tudi tukaj velja, da višje kot so pete, bolj lahko 'grešimo' (v modnem smislu) in na ta račun zavestno prekršimo tudi kakšno pravilo. 

Kombinacija črnega ravnega krila in bele srajce ali bluze je in bo večna poslovna klasika. Tiste z dolgim trupom si lahko omislijo ravno krilo z višjim pasom, ki deluje zelo zanimivo v kombinaciji z (seveda v krilo zatlačeno) bluzo. 

(foto: fmag.com) 

(foto: fashdir.com)

Na nasprotnem koncu stilskega spektra imamo mladostne in odbite kombinacije ravnega krila s potiskanimi majicami in supergami ali balerinkami. Pa naj še kdo reče, da ravno rezana krila postarajo in da niso za mlade ;).

(foto: atlantic-pacific.blogspot.com) 

(foto: jcrew.com)

V kombinaciji s klasičnim suknjičem ali fino, ne predolgo jopico dobimo ženstven, zadržan videz; dodamo usnjeno ali džins jakno ter smo pripravljene za večerni izhod. Tudi zanimiva barva, tekstura (usnje, bleščice ...) ali potisk ravnega krila je lahko področje, ki nam nudi veliko užitkov ob različnih kombinacijah in stajlingih. 

(foto: asos.com) 

(foto: fashiontag.com) 

(foto: whowhatwear.com) 

(foto: whowhatwear.com)

Osebno imam ravno rezana krila zelo rada in imam v omari več kot enega, ker se mi zdijo zelo versatilna in hvaležna za nošenje s stališča udobnosti v vseh letnih časih. Edino vožnja s kolesom je malenkost težja, a novejše elastične različice premagajo tudi to oviro ;). 

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet) 

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar