torek, 26. avgust 2014

Vprašanje bralke: stilski nasveti za poporodno obdobje

»Bi pripravila kakšen prispevek za vse 'po-nosečnice'? :) Kakšen styling nasvet bi nam verjetno vsem prav prišel ;).«
Ana

Za Ano in vse po-nosečnice (ali tiste, ki to kmalu boste) nekaj stilskih nasvetov iz prve roke ;).
Nekaj, o čemer tista, ki bo prvič mamica, ne razmišlja vnaprej – vsaj jaz nisem pred rojstvom prvega otroka – je to, da ji hlače in krila ne bodo takoj prav in da bodo trdi gumbi na kavbojkah parali živce, ker se kar ne bodo in ne bodo hoteli zapeti. Zato svetujem, da se vnaprej opremite s kakšnim krilom in hlačami z raztegljivim pasom. Včasih smo take modele enačili s pridevnikom 'staromamski', danes se tudi v najbolj modernih in mladostnih trgovinah dobijo vse vrste hlač in kril z raztegljivim pasom. Verjemite, za tak nakup boste hvaležne. Naslednja stvar, ki jo toplo priporočam, so topi na preklop, ki omogočajo elegantno dojenje tudi v javnosti. Sama vem, da mi ni bolj neprijetne in moteče stvari, kot je dvignjena majica zaradi dojenja, zaradi katere me zebe v hrbet in trebuh, poleg tega pa je tudi precej razkrivajoča, če dojim npr. na klopi v parku, med kavo v lokalu ali kjerkoli je pač veliko ljudi. Zato toplo priporočam zgornje dele na preklop (ang. wrap tops), poleg njih pa so dojenju prijazne tudi srajčke in bluze, vse majice z gumbi, pa tudi enostavni zgornji deli, ki imajo dovolj raztegljiv izrez, da omogoča diskretno dojenje, brez da bi se bilo treba pri tem napol sleči. 

(foto: Tina Martinec Selan) 

V to kategorijo poleg zgornjih delov seveda spadajo tudi obleke, ki so narejene na katerega izmed naštetih načinov (obleka v kombinaciji z debelimi žabami ali pajkicami ne gre nikoli iz mode) , dobra prijateljica doječe mame pa je tudi jopica (če je spredaj daljša in asimetrična, toliko bolje, ker lahko daljše konce ovijete okrog doječega dojenčka), ki nudi zavetje pred radovednimi očmi neznancev. Šik opcija, ki bo s prihodom jesenskih hladnih dni prišla še kako prav, je velika pašmina ali mehak šal, ki lahko služi kot zaključek stajlinga za mamo ali kot dekica za dojenčka, pri dojenju pa boste z zanimivim vzorcem na pašmini še bolj 'yummy mummy' kot če bi uporabile navadno belo tetra pleničko. Kar se tiče ostalega, svetujem enostavne čevlje, ki se hitro obujejo in sezujejo, saj je pri spečem dojenčku včasih vsaka sekunda dragocena ;). Omislite si tudi frizuro, ki bo enostavna za vzdrževanje, lasje pa po pranju hitro suhi in bodo lepo stali brez ur in ur pred ogledalom. Če lasje bolj izpadajo zaradi hormonov, se za božjo voljo ne oklepajte dolgih štren, ampak jih postrižite na urejeno frizuro, ki vam bo ob pogledu v ogledalo na obraz priklicala nasmeh, ne solz ob štetju vsakega izpadlega lasu. Dojenček tudi ni izgovor za mastne lase, saj v vsaki drogeriji prodajajo več vrst suhih šamponov, le doma ga morate imeti. Izberite si kratko, enostavno lepotno rutino – obarvana krema, malce rdečila za lica in šminka ali obarvan vazelin ne vzamejo več kot dobre minute, tako da izgovorov ni. Če pa so vam za dobro počutje pomembnejše poudarjene trepalnice, lahko čas, ki bi ga porabile za šminkanje, namenite maskari. Tudi če ste v kavbojkah, majici in jopi, lahko nosite tudi kakšen kos nakita, ki vam je ljub in bo zaokrožil stajling. Imejte nekaj kosov pripravljenih na nočni omarici ali polici v kopalnici, tako da ga lahko na hitro izberete. 

(foto: Tina Martinec Selan)

Nenaličene oči dobro zakamuflirajo velika sončna očala, kar vedo tudi slavne mamice.
Skratka – namen poporodnega obdobja, ko pretežno vozičkamo in dojimo, ni 'high-maintenance' videz z visokimi petami, zravnanimi lasmi in enournim ličenjem, ampak kratka in učinkovita rutina, ki brez odvečnega časa in tuhtanja mamici omogoči, da se počuti urejeno in je videti kul.
Morebitna dodatna vprašanja, pripombe, izkušnje, ..., pa lahko predebatiramo v komentarjih :).

17 komentarjev:

  1. Hvala za zapis. Uporaben za vse mamice, ki resnično nimamo pojma kaj dat nase :) Po porodu sem omaro hitro preuredila in z velikim veseljem spravila nosečniške stvari in vrnila hlače, krila, majice na svoje mesto. Takrat nisem imela pojma, da bo dojenje posledično pripomoglo h konkretni povečavi mojih prsi :) Sedaj one, skupaj z napihnjenim trebuhom, ki se dela da je še vedno noseč, kraljujejo mojemu telesu. 2/3 oblek so torej neuporabne, saj sem bila prej v zgornjem delu bolj drobna. Pajkic in razvlečenih puloverjev imam vrh glave, žal pa tudi poletje ni bilo tako pasje, da bi lahko oblekli kakšno bolj orto poletno obleko. A kmalu bo drugače. Pa tut trebušček bo splahnel.. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ana, trebušček bo vsekakor vedno bolj ploščat, prsi pa se po koncu dojenja običajno zmanjšajo (vsekakor pa sploščijo + povesijo) še na manjšo velikost kot pred nosečnostjo. no, morda bo pri tebi drugače. razumem, da imaš pajkic in razvlečenih tunik vrh glave - zato svetujem nakup kakšne kul raztegljive kikle in mogoče jeggingsov (videz kavbojk - filing pajkic), ki jih lahko kombiniraš s srajčkami, jopicami dolžine do bokov in podobno. ko kje vidiš obleko ali majico na preklop, pa ne kupi samo ene, ampak kar dve ;)).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam že učke na pecljih in hvala za (ponovno) zelo uporaben nasvet!

      Izbriši
  3. Moram priznati, da čedalje pogosteje kupujem mini obleke na preklop in se takoj po nakupu pretvarjam, da so dolga tunika, ki paše h kavbojkam. Z rezultati sem povsem zadovoljna, tudi čisto brez nosečnosti :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. saj za obleke se da pogosto pretvarjati, da so tunike in jih plastiti preko hlač, kavbojk ali pajkic. ponavadi so rezultati super. večji problem zna biti, ko se dame pretvarjajo, da je kakšna (po možnosti zelo kratka) tunika obleka ... ;)

      Izbriši
    2. Najbrž posledica kratkovidnosti (dame vidijo gubice na obrazu, vsaj do pojava daljnovidnosti, ne pa tudi "gub" na kolenih in stegnih, zaradi kratkovidnosti) :-)

      Se mi ne more zgoditi: ne samo, da obstaja pravilo "dekolte ali noge" za en sam outfit, pri meni na splošno velja, da je bolj pametno, če se skoncentriram na dekolte, kadar hočem poudariti svojo ženskost. Z nogami ne bi bilo preveč uspeha ... Te stvari je treba vedeti :-)

      Btw, včeraj sem dobila svoje prvo ozo krilo do kolen, po kroju podobno tvojemu neoprenskemu - naročila sem nekaj manj dragega, da preskusim koncept, pa sem kar precej zadovoljna (thx za idejo). Ker sem ženskega spola, veliko naročnikov meni, da je samoumevno, da prevajam tudi besedila o oblačilih, in ker mi je nerodno reči, da nimam preveč pojma, se po novem vztrajno izobražujem tudi na tem področju. Kratek smisel dolgega nagovora: med pomerjanjem sem ugotovila, da bi jaz pencil skirt poslovenila v ozko midi krilo. Vem, da midi ni najbolj žlahtna slovenščina, vendar moramo včasih prevejalci biti "mini" pri izražanju, da opis fizično paše na reklamo (pencil skirt - ozko krilo čez kolena = 12 znakov : 21 znakov (skupaj s presledki).
      Kako se ti zdi?

      In če sem že pri tem: chandelier uhani : lestenčni uhani? (prosim za razumevanje, da me te stvari tako zanimajo :-)

      Izbriši
  4. kakšno razumevanje, sem navdušena nad tvojim prebujenim zanimanjem za modo in izraze, povezane z njo!
    zelo res, da si v prednosti, če poznaš svoje adute - to skušam naučiti tudi tiste, ki pridejo k meni na svetovanje.
    novejša pencil krila so iz tako finih materialov, da istočasno potisnejo skupaj in noter tisto, kar je potisniti treba, hkrati pa so udobna kot malo lepša trenirka. win-win situacija za moj okus (pa oprosti angleškemu izrazu ;)).
    če se ne motim, si rekla, da živiš v tujini? si odkrila kakšno fino spletno trgovino poleg tiste z organsko konfekcijo?
    še komentar tvojima prevodoma (nisem pa ne slovenistka ne prevajalka, tako da nisem ravno 'zadnja avtoriteta'): ozko midi krilo je ok, vendar se z izrazom 'midi' običajno označujejo dolžine, ki se končajo nekje na mečih, vsekakor pa med kolenom in gležnjem. tako da v ožjem smislu je pencil krilo še vedno ozko krilo klasične dolžine do kolen. 'lestenčni' uhani pa bi bil povsem dobeseden in zelo nazoren prevod. običajno se jim reče kar 'viseči uhani', le da se tukaj izgubi podatek, da gre za velike, ponavadi s (pravimi ali plastičnimi) kamni bogato okrašene uhane.
    zapleteno ;). ti prevajaš najbrž kakšno bolj učeno tehnično stroko?

    OdgovoriIzbriši
  5. (nič se opravičevat za angleške izraze, sem anglistka in nemcistka, tako da ti kar win-win :-)

    Finih spletnih trgovin mi v Nemčiji ne manjka, moti me smrad neekoloških oblačil v omari (ravnokar spet pripravljam čiščenje in pospravljanje omare vključno z izločevanjem nenošenih zadev ipd.), zato se jim izogibam. Pri modelih, ki jih ne poznam (vem, pametne ženske hodijo pomerjat v trgovino - moja najbližja je oddaljena 5 km in moj delovnik (sem stay-at-home-prevajalka :-)) ne dopušča preveč izletov, omogoča pa spletno nakupovanje), kupim kaj cenejšega, vsaj približno spodobnega, da vidim, ali bi potem boljše stvari naročilo v bio izvedbi :-)
    Krilo je znamke Vero Moda in precej podobno temu na njihovi spletni strani.
    Prav imaš, midi je predolgo krilo za pencil. Ampak ozko krilo do kolen bi pa šlo, ne da? (na srečo mi tega še ni bilo treba prevajati ...)
    Visečih uhanov je več vrst, ja, "lestenčni" bi bili bolj razkošni od običajnih, seveda pojem najbrž še ne obstaja, vendar ni tako grozen, da ga ne bi mogli uvesti, za razliko od kakšnih drugih, ki jih srečujem. Na srečo tudi "lestenčnih" uhanov še nisme prevajala, sem pa zadnjič imela "statement necklace" in napisala...

    ... NE, nisem napisala "trditvena ogrlica" :-D, temveč sem se morala sprijazniti kar z okrasno ogrlico. Moj prevod je bil sicer modna (od "modni nakit" za razliko od "zlati nakit"), pa so popravili v okrasno (a ni nakit vedno okrasen?).

    Drugače res prevajam tehniko, kdaj tudi malce splošnih pravnih in ekonomskih zadev, ja. No, pa vse tisto, kjer bi bilo nerodno reči ne, kot npr. oblačila :-) Zelo me zanimajo dejanski koncepti in izrazi oz. načini izražanja v zvezi z njimi, zato kdaj postanem hiper čvekava na tem področju.

    OdgovoriIzbriši
  6. OK, sem videla, da sem ti sredi avgusta napisala o svojem razočaranju nad ha und emom, pa potem nisem prebrala tvojega odgovora (sem pa zato v tistem obdobju garala noč in dan ... ko začnejo oči postajati čudne, se človek ZELO izogiba računalnika).

    Kaj bi te zanimalo? Dolgoletne izkušnje s Ha und Em ali nove izkušnje z organskimi materiali ali oboje? In: imava časa tudi oktobra? :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. vidiš, statement necklace bi jaz prevedla kot 'opazna' ogrlica. in ja, nakit je vsekakor vedno okrasen, saj to je ravno njegova definicija pomoje.

    časa do kadar želiš :). ker si zelo čvekava in duhovita, bi bil prispevek verjetno zelo fin. v smislu zakaj si se obrnila k org. materialom in opažanja.

    OdgovoriIzbriši
  8. Tudi kot napis v katalogu (sicer se strinjam, pa še kako)?
    Recimo na levi je slika outfita, kavbojke, pulover, opazna ogrlica, na desni pa so ti trije kosi našteti s ceno:
    JEANS 500 € (št. artikla xy)
    PULOVER 450 € (št. artikla xy)
    OPAZNA OGRLICA 12 € (št. artikla xy)

    Prispevek dobiš iz povsem enakih razlogov :-), ko ga bom spisala, se ti javim na zgornji e-naslov, pa se lahko zmeniva glede morebitnih fotk (fotkanje oblačil ni moja jaka stran, ma mogoče bi mi zneslo) in ti lahko pošljem tudi osnutek, da vnaprej vidiš, ali bi kaj spremenili oz. ali sem kaj spregledala ipd.

    OdgovoriIzbriši
  9. če gre za prevod kataloških fotk, potem za moj okus 'ogrlica' zadostuje, saj je itak fotka zraven in se vidi, da je ogrlica samo ena (?) (ne glede na to, kakšna je). če bi bilo ogrlic več, potem lahko diferenciraš, npr. 'večja ogrlica', 'ogrlica z obeskom' itd.
    btw, 'jeans' je treba baje prevesti (tako moja prijateljica lektorica) v kavbojke ali sloveniti v džins.

    drugače pa super :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh ja, s tem je bil tudi problem. Jaz sem namreč napisala kavbojke, pa je bilo popravljeno v jeans hlače. Nakar sem razložila, da to ne gre, ker v slovenščini takšna kombinacija samostalnik v imenovalniku + samostalnik v imenovalniku ni pravilna ("Max Mara obleka" je torej narobe, sem jim rekla). Ne vem, kaj so storili z mojo pritožbo nad lektorjem, vsekakor pa izraz "jeans" obstaja v SSKJ, kar ni slabo. Glede na to, da smo v isti publikaciji imeli tudi "hlače jeggings", bi še kar šlo ...

      Je kar dela okrog izrazov, ne da? Eden od najpomembnejših razlogov, zakaj jaz nikoli ne bi blogala o modi :-) - za razliko od tebe ne bi izpadla kaj preveč suverena.

      Se strinjam glede ogrlice! :-)

      Izbriši
  10. zanimivo, tega o samostalniku + samostalniku nisem vedela (ali pa že pozabila od mature ;)). zakaj je to napačno?

    OdgovoriIzbriši
  11. ooo, kaj sem zamudila, modno, jezikovno in po-nosečniško debato, vse zame. :D

    Max Mara obleka ni prav zato, ker je prilastek v slovenščini običajno desno od jedra, torej. obleka Max Mara, svetovalka Tina (in ne Tina svetovalka).

    džins hlače: hlaže iz džinsa ALI kavbojke.

    ni pa res, da samostalnik + samostalnik ni okej, saj je mama Mojca tudi tak primer recimo. gre za to, na kateri strani jedra je prilastek.


    no, pa k bolj zanimivi temi: ugotavljam, da upoštevam večino zadev. jutranjo make-up rutino sem se navaila skrčiti na par minut, meni je pomembno, da si dam puder, malo osvetljevalca, KOREKTOR ;), vsaj maskaro, če že ni časa za senco ali črtalo, in rdečilo za lička. od tega, koliko imam namazane oči, je odvisno, po kakšni šminki posežem, če sploh imam čas zanjo, ampak trenutno bolj prisegam na glose, kakšen se vedno valja kje blizu ali pa v torbici.

    glede zgornjih delov se popolnoma strinjam, parkrat sem imela takega, da sem za dojenje morala dvignit majico, in mi je zelo smotano.

    wrap obleke in oblekice sploh so zakon, kot pišeš, Tina, lahko jih kombiniramo z žabami, pajkicami, hlačami. zelo multiuporaben kos.

    glede las pa ugotavljam, da imam manj dela, če jih hitro operem, kot pa če poskušam s suhim šamponom in čopi skrivati situacijo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za razlago, gospa lektorica :D

      ali imaš za različna področja na obrazu različne korektorje? npr. za podočnjake takega, ki osvetli (s highlight učinkom) in za nepravilnosti (npr. mozolje ipd) drugega? kateri so ti dobri?

      Izbriši
  12. samo enega naenkrat uporabljam, za podočnjake. najraje imam camouflage cream od art deco.
    osvetljevalec uporabljam posebej.

    mimogrede, kako sem lahko pozabila komentirat lepo ruto :D

    OdgovoriIzbriši