četrtek, 21. avgust 2014

Intervju: Nataša in Katja Skušek

Povejte prosim najprej nekaj stavkov o zgodovini zlatarne Skušek. Sama se spomnim vaše zlatarne med arkadami 'nunske cerkve', kot Ljubljančani rečemo cerkvi svete Trojice, že od nekdaj ... Zdaj ste odličen in usklajen tim Nataša, Katja in Mladen, kajne ...?
Smo ena izmed starejših zlatarn v Ljubljani. Oče je začel z zlatarsko obrtjo pred približno 46 leti, sedaj pa z oblikovanjem nakita nadaljujeva midve, Nataša in Katja Skušek. Zanimanje za oblikovanje naju spremlja že od malega, Nataša je po izobrazbi akademska kiparka. Zelo veliko nama pomaga tudi Mladen (Natašin mož), akademski slikar, ki s svojimi idejami in rešitvami ted drugačnim pristopom dopolnjuje najin tim.
Še vedno pa nas enkrat na teden obišče tudi oče, ki ima veliko znanja in obvlada različne tehnike.
(foto: Rok Flego)
Kakšen je vaš pristop k oblikovanju nakita? Na kakšen način pristopate k željam stranke? Na kaj ste pri izdelavi nakita pozorni?
Stranke imajo po večini že izdelane ideje o nakitu, ki ga želijo nositi. Z veseljem pa tudi svetujemo, pomagamo z oblikovanjem, izbiro kamnov ... Skupaj s strankami, z vsako posebej, poiščemo najboljšo rešitev in izvedbo.
Pri izdelavi smo pozorni predvsem na to, da je nakit kvalitetno narejen. Okus je vprašanje (ali odgovor) vsakega posameznika, izvedba pa je v naših rokah. Blizu nam je ideja, da nakit »potuje iz generacije v generacijo«. Zelo nas namreč veseli, ko pridejo mlajši ljudje, ki so podedovali star kos nakita in si ga želijo nositi. V tem primeru nakit popravimo ali pa samo očistimo in osvežimo.
Kako zlatarji 'tekmujete' s pojavom preštevilih cenenih kosov nakita na trgu? Ali se nošenje zlatega/srebrnega nakita in bižuterije izključuje? Lahko ženska istočasno kombinira poceni in dragocen nakit?

Glede bižuterije nimava zadržkov, tudi sami jo nosiva, na splošno nama je »kič« všeč :D. Kombiniranje različnih materialov pri nakitu nama je v veselje, nisva za klasično umirjeno modo (čeprav jo lahko občudujeva), ampak za žive barve, poudarjene kose nakita, prav tako pri oblekah za kombiniranje različnih barv, vzorcev, slogov ... 
(foto: Matevž Paternoster)
Katere so osnovne zakonitosti pri izbiranju nakita? Na prvem mestu je seveda osebni okus ženske, to, kar ji je všeč. Na kaj mora biti še pozorna (velikost nakita glede na postavo in konstitucijo ženske? Izbor glede na njen slog in starost? …)
Težko bi zaključili, da starost, postava, barva las in druge značilnosti telesa narekujejo določeno vrsto nakita. Kot ste rekli že sami, je izbira nakita odvisna od osebnega okusa. Včasih se tudi midve ne strinjava o tem, kaj komu paše, vendar spoštujeva odločitve strank in z veseljem tudi svetujeva, če se takšna želja pokaže.
Kaj je za vas definicija dobrega osebnega sloga? Za kakšno/katero žensko, ki vstopi v vašo zlatarno, si rečete »Ta dama pa ima dober okus«? Kaj na ženskah občudujete?
Kot sva že prej omenili, imava radi živahnejše kose, tako nakita kot oblačil ter kombiniranje slogov, ki stare stvari naredi nove. Nataša obožuje uhane, Katja broške in zapestnice.
(foto: Matevž Paternoster)
Pri svojem delu opažam, da se ženske (sploh mlajše) pogosto nekako bojijo 'resnega' nakita, saj pravijo, da jih zlat (pa za naj bo iz belega ali rumenega zlata) postara, da se z njim počutijo kot 'stare dame' ... Kaj bi svetovali taki ženski, glede na to, da kvaliteten kos dragocenejšega nakita vsekakor povzdigne raven oblačenja in osebni slog na višjo raven? Je zlat nakit res rezerviran le za starejše?


Opažava, da mlajši ne marajo rumenega zlata, ki pa je nama najljubši. Mogoče zato, ker sva že starejši :).
Je pa tudi to, da je srebro seveda bolj dostopno, tudi naši izdelki so bolj zabavni v srebru, saj ni prevelike omejitve z materialom. Zanimivo je tudi to, da mlajši ne marajo biserov, ki pa kasneje postanejo skoraj nepogrešljiv kos...
Druga skrajnost od tega, da se ženske bojijo nadeti kos zlatega nakita, je ta, da si nase istočasno navesijo skoraj vse, kar imajo doma. Ali po vašem mnenju obstaja kakšno pravilo, koliko kosov nakita lahko nosimo naenkrat in katere?
Ne, po svoje je tudi to zelo zanimivo, mogoče nama je všeč skoraj bolj, kot neopazni detajlčki.
(foto: Matevž Paternoster)

Kateri so trendi, ki jih Slovenke imamo rade? Kaj pri Slovenkah 'vžge'? Kakšen je naš 'nacionalni attitude' do oblačenja, osebne urejenosti, stila v primerjavi z ženskami v tujini?
Misliva, da ni razlik. V večjih prestolnicah se to seveda vidi, vendar je to zaradi večje količine ljudi in tudi več različnih stilov in slogov.
Kako pa je z moškimi in nošenjem nakita?

Pri nas moški večinoma pridejo po nakit za svoje drage J. Se pa zgodi, da si tudi sami zaželijo kakšen čisto poseben kos nakita, ki ga skicirajo, mi pa ga poskušamo čimbolje izdelati. Ravno pred kratkim smo delali obesek z znakom nogometnega kluba.
(foto: Tina Martinec Selan) 

(foto: Tina Martinec Selan)

Nataša in Katja, najlepša hvala za zanimive odgovore in sodelovanje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar