sobota, 16. avgust 2014

Štirje poslovni kodeksi oblačenja

Nadaljujemo z naslednjimi štirimi kodeksi oblačenja, ki se pojavljajo v poslovnem, formalnem, vsakdanjem političnem okolju: tradicionalna poslovna obleka, dnevna poslovna obleka, sproščena poslovna obleka, sproščena elegantna oblekaRavni si sledijo od bolj stroge proti manj strogi oziroma formalni, torej zahtevnost ravni oblačenja pada. 

Tradicionalna poslovna obleka (temna obleka) (traditional business attire, business formal, lounge suit)
Temna obleka je primerna za najbolj formalne in slovesne poslovne dnevne dogodke: delovna kosila, poslovne večerje, navzočnost pomembnih gostov, podpisi pogodb, slovesna praznovanja v podjetju, za poroke (ženini in povabljenci), pogrebe, premiere v gledališču ali operi, državne proslave. Za moške je primerna črna, temno modra ali temno siva obleka; izbor barve je odvisen od mnogih dejavnikov, kot so letni čas, ura dogodka, slovesnost dogodka in položaj moškega. Če je obleka vzorčasta, mora biti vzorec zelo diskreten in neopazen, npr. tanke črte. Obleka naj bo izdelana iz volne ali volnene mešanice. Srajca mora biti bela ali izjemoma v zelo svetlih tonih (npr. svetlo modra, svetlo siva, svetlo rožnata ...) in obvezno z dolgimi rokavi, ne glede na letni čas. Kravata naj bo diskretna in po možnosti temna, lahko ima droben geometrijski vzorec ali črte. Pas je temen in diskreten. Ženska 'uniforma' te ravni oblačenja je dvodelni kostim, ki je lahko bodisi suknjič in hlače ali suknjič in krilo. K tej ravni prav tako spadajo obvezne hlačne nogavice ter usnjeni čevlji s srednje visoko peto. Cilj tega kodeksa oblačenja za ženske je aninomna, profesionalna, diskretna podoba, ki je primerna za službo, poslovne sestanke, poslovna kosila, pa tudi za bolj svečane dogodke, kadar ni predpisan višji kodeks oblačenja.

(foto: apex.smu.ag)

Dnevna poslovna obleka (business standard)
Ta raven oblačenja je primerna za vsakdanje delovne obveznosti vodilnega kadra, sestanke s poslovnimi partnerji, razgovore za službo v formalnejših sektorjih (banke, zavarovalnice, ministrstva, pravne pisarne, ...), tiskovne konference, vodenje seminarjev in podobno. To raven oblačenja morajo poslovneži in politiki nositi vsak dan. Cilj je profesionalna, anonimna podoba, vendar lahko z dodatki, ki izražajo osebni slog. Dnevna poslovna obleka za moške pomeni suknjič, srajco, kravato in hlače. Hlače niso nujno iz enakega materiala kot suknjič, razpon barv je lahko od odtenkov peščene, preko sivih, modrih, temno sivih, tudi določenih odtenkov umirjeno rjave ali umirjeno sivo zelene. Možni so tudi vzorci, npr. črte in karo. Enako velja za srajco, možen je dokaj širok razpon barv ter vzorci. Športne majice so neprimerne. Kravata je zaželjena, je pa lahko različno široka (modne smernice se pri tej ravni oblačenja lahko precej upoštevajo) ter ima lahko vzorce, če le-ti niso sporočilni, pretirano ilustrativni ali otročji. Pas in čevlji naj bodo barvno usklajeni, pas ima lahko tudi deloma dekorativno zaponko, vendar naj ne bo preveč športna. Enako velja za čevlje, najlepša in najbolj varna izbira so usnjeni čevlji na vezalke, vendar moški lahko izbere tudi čevlje z zaponko. Barva nogavic naj bo usklajena z barvo čevljev, nogavice pa naj bodo brez vzorcev, če se le da. Ženska ima precej široke možnosti za izražanje osebnega okusa in sloga pri tej ravni oblačenja. Lahko izbira med različnimi barvami, lahko izbere zanimiv suknjič ali krilo, enako velja za dodatke, kot so torba, nakit in čevlji. Najprimernejše tkanine so volna, bombaž, svila, mešanice naštetega. Najmanj primerne so grobe pletenine, prosojna ali pa zelo oprijeta oblačila. Primerni so skoraj vsi vzorci (geometrijski vzorci, cvetlični, črte, karo, ...), razen sporočilnih, pretirano ilustrativnih ali otročjih. Kako formalen je model suknjiča, je zelo odvisno od položaja ženske, poleti so možni tudi tričetrtinski rokavi in različne dolžine. Enako velja za hlače in krilo, možen je širok razpon modelov, odvisno od starosti, okusa, obarvanosti in oblike postave. Krilo ne sme biti neprimerno kratko, prosojno ali neprimerno ozko; tudi zelo dolga krila (do gležnjev ali do tal) so manj primerna, saj ovirajo hitro hojo in gibanje. Nogavice so obvezne ne glede na letni čas. Primerna je urejena pričeska, barva in oblika naj dopolnjuje siceršnji videz dame; pričeska mora biti redno negovana in vzdrževana. Kar se tiče nakita, je neprimeren nakit iz plastike, usnja ali školjk, neprimerne so tudi izrazito velike, športne ali plastične ure. Zelo se priporoča elegantna ura, ki v poslovnem svetu velja za enega izmed znakov zanesljivosti.

(foto: gw.edu) 

(foto: classicvaleria.blogspot.com)

Sproščena poslovna obleka (business casual, corporate casual)
Sproščena poslovna obleka se nosi za: delo v pisarni, sestanke s kolegi, vodenje internih sestankov, udeležbo na seminarju, če na delovnem mestu nosimo dnevno poslovno obleko. Tako za moške kot za ženske je zaželjen suknjič, saj gre za sproščeno, a še vedno poslovno obleko, kot pravi tudi sam izraz za to raven oblačenja. Neprimerni so: kavbojke, pa tudi kravata, temna obleka za moške, temen klasičen kostim za ženske. Cilj je profesionalno, a sproščeno, urejeno in negovano oblačenje.
Za moške tkanina suknjiča ni predpisana, enako ne barva. Primerni so tudi suknjiči s spredaj našitimi žepi. Srajca naj ima gumbke na ovratniku, saj to pomeni manj formalno srajco od take brez gumbkov; zgornji gumb je odpet. Primerne so tudi polo majice, če so brez napisov in vzorcev ali majice iz povsem tanke pletenine z izrezom na O ali V. Velja, da tisti moški, ki nekaj dajo na kulturo oblačenja, tudi v tej ravni oblačenja ne nosijo srajc s kratkimi rokavi. Hlače so iz drugačnega materiala kot suknjič, pozimi npr. iz fine volnene tkanine ali tankega rebrastega žameta. Kravata ni del te ravni oblačenja. Pas in čevlji so barvno usklajeni. Najprimernejši so usnjeni čevlji, taki z vezalkami so najbolj elegantni in izražajo profesionalnost. Lahko gre tudi za hibrid med športnimi in poslovnimi čevlji, vendar morajo biti v vsakem primeru usnjeni, le podplat je lahko iz gume. Pri ženskah ta raven oblačenja priporoča suknjič, ki je posloven in sproščen hkrati, lahko ima našite žepe, dodan pas in tričetrtinske rokave. Lahko izbiramo med številnimi sodobnimi ter modnimi kroji. Primerne so bluze in majice iz različnih tkanin, od tankih pletenin do viskoznih mešanic in svile. Pri hlačah in krilih so dopustne številne različice, ki so odvisne od delovnega mesta, starosti, okusa itd. Kljub sproščenosti moramo paziti, da nikoli ne zaidemo na področje izzivalnosti ali celo vulgarnosti, zato se odsvetuje prosojnost, pretirana uporaba dekorativnih bleščečih tkanin ali dodatkov, prekratka in preozka oblačila, pa tudi kazanje večje količine gole kože. Najbolj zanesljivo in profesionalno delujejo spredaj in zadaj zaprti čevlji, ki morajo biti v brezhibnem stanju. Neprimerne so velike plastične ali športne ure, enako velja za tatooje ali piercing na vidnih mestih, ki ne sodijo na delovno mesto. Pazimo na kakovostne modele in materiale oblačil in dodatkov, zato se svetuje tudi tukaj usnjena torbica, kjer pa ima ženska veliko izbiro, kar se tiče velikosti, modelov, barv usnja itd. Nahrbtniki, torbe za na plažo ter nakupovalne torbe so neprimerne. 

(foto: josbank.com) 

(foto: theworkingwardrobe.com)

(foto: blog.lookmash.com)

Sproščena elegantna obleka (smart casual, casual chic, dressy casual)
Oblačila te ravni oblačenja so primerna za tista delovna mesta, katerih položaj, vrsta podjetja in dela ter poslovno okolje in način dela dopuščajo tovrstna oblačila, skupinske strokovne izlete, za nevodilni kader v podjetju, obisk zdravnika, obisk kina, zabavo doma ali pri prijateljih.
Gre za sproščena oblačila, ki še vedno ustrezajo estetskim standardom ter standardom spoštljive podobe in odnosa do sebe in sogovornika. Slovenci za to raven oblačila pogosto uporabljamo tujko 'casual' oziroma 'športno elegantno', pod katero se žal ne razume vedno, da gre za hkrati sproščena in udobna, a tudi do določene mere elegantna oblačila. Moški naj izbere suknjič, ki je iz lanu, žameta ali kombinacije materialov; suknjič ima lahko našite žepe, usnjene gumbe in usnjene zaplate na komolčnem delu rokava. Srajca ali majica naj ima gumbke na ovratniku, lahko je iz bolj grobe tkanine, polo majica ali tanek volnen pulover. Hlače so iz rebrastega žameta, debelejšega kosmatenega kombaža, poleti platnene hlače. Če moški izbere temno modro, sivo, peščeno ali olivno (kaki) barvo, je to vedno varna izbira. Tričetrtinske hlače (t.i. capri dolžina) ali kratke hlače niso primerne. Kavbojke so lahko zelo dobra izbira, če jih moški kombinira na žameten, bombažen ali lanen suknjič. Usnjen pas je lahko zanimiv in ima dekorativno zaponko. Tudi pri čevljih so možnosti številne, neprimerni pa so športni copati (superge). Ženska ima številne možnosti pri izbiri suknjiča: usnje, lan, bombaž, žamet, kombinacija tkanin. Tudi pri bluzah in zgornjih delih je velika izbira, tudi kar se tiče materialov, izrezov, vzorcev, barv in dolžin rokavov. Neprimerne pa so majice brez rokavov, pretirano oprijete majice, majice z napisi itd. Zelo lepa in laskava izbira so t.i. twin seti, ki so kompleti majice in jopice iz enakega materiala (lahko gre za viskozo, bombaž, mešanice s svilo, volno ali kašmirjem). Pri hlačah in krilih ima ženska takorekoč neomejene možnosti, razen hlač, ki so prekatke ali preveč športne. Čevlji, pas, torbica in nakit naj poudarijo slog ženske ter zaokrožijo njeno celostno podobo. 

(foto: ukren.com)

(foto: pinterest.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar