ponedeljek, 18. avgust 2014

Štirje sproščeni kodeksi oblačenja

Preostale so nam še zadnje štiri ravni oblačenja, ki so primerne za prosti čas in so navedene po padajoči formalnosti. To so: sproščena elegantna obleka, sproščena obleka, obleka za prosti čas in športna obleka. 

Sproščena elegantna obleka (smart casual, casual chic, dressy casual)
Oblačila te ravni oblačenja so primerna za tista delovna mesta, katerih položaj, vrsta podjetja in dela ter poslovno okolje in način dela dopuščajo tovrstna oblačila, skupinske strokovne izlete, za nevodilni kader v podjetju, obisk zdravnika, obisk kina, zabavo doma ali pri prijateljih.
Gre za sproščena oblačila, ki še vedno ustrezajo estetskim standardom ter standardom spoštljive podobe in odnosa do sebe in sogovornika. Slovenci za to raven oblačila pogosto uporabljamo tujko 'casual' oziroma 'športno elegantno', pod katero se žal ne razume vedno, da gre za hkrati sproščena in udobna, a tudi do določene mere elegantna oblačila. Moški naj izbere suknjič, ki je iz lanu, žameta ali kombinacije materialov; suknjič ima lahko našite žepe, usnjene gumbe in usnjene zaplate na komolčnem delu rokava. Srajca ali majica naj ima gumbke na ovratniku, lahko je iz bolj grobe tkanine, polo majica ali tanek volnen pulover. Hlače so iz rebrastega žameta, debelejšega kosmatenega kombaža, poleti platnene hlače. Če moški izbere temno modro, sivo, peščeno ali olivno (kaki) barvo, je to vedno varna izbira. Tričetrtinske hlače (t.i. capri dolžina) ali kratke hlače niso primerne. Kavbojke so lahko zelo dobra izbira, če jih moški kombinira na žameten, bombažen ali lanen suknjič. Usnjen pas je lahko zanimiv in ima dekorativno zaponko. Tudi pri čevljih so možnosti številne, neprimerni pa so športni copati (superge). Ženska ima številne možnosti pri izbiri suknjiča: usnje, lan, bombaž, žamet, kombinacija tkanin. Tudi pri bluzah in zgornjih delih je velika izbira, tudi kar se tiče materialov, izrezov, vzorcev, barv in dolžin rokavov. Neprimerne pa so majice brez rokavov, pretirano oprijete majice, majice z napisi itd. Zelo lepa in laskava izbira so t.i. twin seti, ki so kompleti majice in jopice iz enakega materiala (lahko gre za viskozo, bombaž, mešanice s svilo, volno ali kašmirjem). Pri hlačah in krilih ima ženska takorekoč neomejene možnosti, razen hlač, ki so prekatke ali preveč športne. Čevlji, pas, torbica in nakit naj poudarijo slog ženske ter zaokrožijo njeno celostno podobo.

(foto: fashionfemale.com) 

(foto: fashionfinder.asos.com)

Sproščena obleka (sporty casual)
Ta oblačila nosimo za vsakodnevne opravke v mestu, nakupovanje živil, oglede športnih tekem, sproščena druženja v naravi ipd. Sproščena obleka nam dopušča popoln izraz osebnega sloga, idealno oblačilo za to raven so kavbojke, ki jih lahko kombiniramo na zanimive čevlje. Privoščimo si lahko precejšnji osebni izraz pri izboru modnih dodatkov, pa tudi barv in krojev oblačil. Sproščeni, udobni čevlji popestrijo in nadgradijo slog. Čeprav gre za neformalna oblačila, morajo biti estetska in okusna.
Za moškega sproščena oblačila običajno pomenijo kavbojke v kombinaciji z jopico ali puloverjem, ki je lahko tudi iz debelejše pletenine. Moški lahko nosi majice in srajce iz različnih materialov (srajce iz džinsa, flanele ipd.). Kar se tiče sloga oblačil, so dopustne tudi stvari kot so spranost materialov (npr. kavbojk), nedokončani šivi, asimetrija, namerne zmečkanine in podobno. Za moške, ki nekaj dajo nase in na svoj ugled, je dobrodošel nasvet, naj namesto tričetrtinskih hlač vedno izberejo dolge hlače, kratke hlače pa naj bodo bermuda dolžine (torej do kolen). Vrhnje oblačilo je lahko skoraj karkoli, razen tistih anorakov, puhovk in windstoperjev, ki se nosijo za šport. Pasovi so lahko širši, dekorativni, tudi iz tkanine, z zanimivo zaponko, v kavbojskem slogu. Enako velja za čevlje, neprimerni so edinole čevlji za aktiven šport in pa sandali za na plažo. Enako velja tudi za ženske.
Pri ženskah takorekoč ni omejitev v smislu krojev, tkanin, aplikacij, detajlov in barv. Tudi oblačila za golf uvrščamo v sproščeno raven oblačenja, saj je golf edini šport, kjer oblačila niso iz zadnje, najnižje,  športne ravni oblačenja. Je tudi šport, kjer se je treba dosledno držati kodeksa oblačenja, saj lahko upravljalci igrišča golfistu celo prepovejo igranje, v kolikor pride neprimerno oblečen. Nosijo se posebni čevlji, barve oblačil so običajno umirjene, lahko svetlejših tonov, od vzorcev se nosijo črte, karo in rombi na puloverjih ali brezrokavnikih.

(foto: trashness.blog.com) 

(foto: denimology.com)

Obleka za prosti čas (Saturday casual)
Ta oblačila nosimo za doma, za na plažo, za sprehod v naravi, za nezahtevno planinarjenje in hojo, za delo na vrtu, sem pa spadajo tudi oblačila za lovce in ribiče. Tu so primerne tudi prosojne tkanine, pajkice, trenirke, kratke hlače, vse sorte majic (tudi s sporočilnimi in šaljivimi napisi) in obutev za na plažo. Čim se odpravimo v trgovino, ta oblačila že niso več primerna oz. ne nujno primerna, zato je potreben razmislek. Pri moških je primerno vse od raznovrstnih majic do kratkih hlač, tričetrtinskih hlač, sandal za na plažo ipd. Pri ženskah so primerne vse vrste sproščenih oblek, zgornjih delov, kril in hlač, tudi pajkice, hlače z žepi, našitki in kratke hlače. Sem sodijo tudi različne vrste škornjev, sandali z vrvastim podplatom, japanke in podobno.

(foto: storybroads.com)

(foto: cyclelicio.us.com)

Športna obleka (active casual)
Sem sodijo oblačila za različne športne aktivnosti, v katerih smo aktivno udeleženi (tek, kolesarjenje, planinarjenje, tenis, smučanje, jadranje ipd.). Tovrstna oblačila so običajno oprijetih krojev in izdelana iz posebnih, kvalitetnih, sodobnih tkanin, ki so namenjena odvajanju znoja, toplotni izolaciji, lažjemu izvajanju določenega športa, varovanju pred zunanjimi vplivi. Oblačila in obutev se kupijo v trgovinah s športno opremo.

(foto: andyhide-blog.blogspot.com) 

(foto: cultureofcute.com)

2 komentarja:

  1. Evo, zacajhnano :-) Hvala, upam, da se ti ne kolcne vsakič, ko si pridem zadevo še enkrat prebrat (npr. za prevode, ali pa tudi za preverjanje svojih odločitev), to bi znalo biti divje :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. he he, nič ekstra ne kolcam ;), ne skrbi.

    OdgovoriIzbriši