torek, 25. marec 2014

Vprašanje bralke: Kaj naj oblečem za vsakodnevno 'school run' rutino?

Draga Tina,
sem mama enega šoloobveznega otroka in enega, ki je še v vrtcu. Ker je narava moje službe taka, da večinoma delam od doma, imam velike težave z oblačenjem. Naj razložim: za redke 'resne' sestanke imam doma nekaj suknjičev in salonarjev s petami, vendar je to povsem nepraktično za vsakodnevno rutino, ki zajema spremstvo otrok v vrtec in šolo, nato hitim po opravkih, nekaj ur delam v domači pisarni in nato spet po otroka. Ne da se mi oblačiti v kostime, če to ni nujno potrebno, vem pa tudi, da ravno v trenirki ne morem hoditi okrog. Potrebovala bi neke vrste vsakodnevno uniformo, ki bi mi nudila udobje in hkrati dobro izgledala. Konec koncev sem dokaj mlada z ok postavo, opažam pa tudi, da so druge mamice v vrtcu in šoli večinoma zelo lepo urejene.
Za kakšen nasvet ali predlog ti bom zelo hvaležna.
Manja


Draga Manja,

verjela ali ne, gre za zelo pogosto vprašanje, ki ga s strankami pogosto rešujemo ob pregledovanju garderobe ali med skupnim nakupovanjem. Vse vemo, da imamo za jutranje sestavljanje outfitov zelo malo časa, rok pa je ob otrocih vedno premalo, saj je treba poskrbeti za bunde, šale, rokavice, kape, torbice, malico, igračke in občasno še dežnik. Ker imaš take vrste delo, ki ne zahteva formalne urejenosti ali poslovne elegance, bi ti svetovala neke vrste kapsulno garderobo, v kateri potrebuješ nekaj osnovnih kosov v različnih barvah in modelih, ki jih potem kombiniraš med sabo. Ti kosi so: ozke ali ravno rezane kavbojke (po želji lahko tudi kakšen drug material, ne džins), preproste majice z dolgimi in kratkimi rokavi, jakna in/ali plašč ter udobne, a modne superge. Pisan šal in sončna očala poskrbijo za 'fashion' faktor. 

(kolaž: Tina Martinec Selan)

Druga alternativa je plastenje tunike ali oblekice na legice, dodatek daljše jope, torba z dolgim ročajem (nošenje preko telesa omogoča še kako potrebne proste roke) in obvezni čevlji z ravnim podplatom (ženske ljubimo balerinke, kljub temu, da jih naši moški večinoma ne odobravajo, kajne ;)). Ta dva predloga te bosta ob ustreznih materialih (debelejši za zimo in tanjši za tople mesece) ponesla takorekoč preko celega leta. Seveda pazi na kakovostne materiale in to, da bodo oblačila laskala tvoji postavi in tvoji obarvanosti.
V obeh primerih boš zadostila pogojem, da boš nadvse urejena, vendar nikakor ne 'overdressed' za tvoje vsakodnevne opravke, drugim mamicam, ki jih srečuješ na vrtčevskih in šolskih hodnikih, pa boš dala vedeti, da ti moda in stil nikakor nista tuja. Ena-nič zate!

(kolaž: Tina Martinec Selan)

6 komentarjev:

  1. Tole mi je pa zelo všeč! Tudi jaz sem v podobnem položaju :)
    Smem vprašat čigava je tista čudovita modra torbica na drugi sliki?

    OdgovoriIzbriši
  2. oh, moja najlubša tema. Vsako jutro imam težave, kako se obleči, in predvsem, kaj obuti, da bo primerno bolj togemu in resnemu delovnemu okolju, in da bo primerno za jutranjo "oddajo" otrok in seveda popoldansko hitenje v vrtec, krajši sprehod do doma in še kaj. Vmes nimam časa, da bi se šla preobleči, preobuti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimna, v tem primeru so na mestu t.i. 'multitasking' kosi in kombinacije. pomemben je izbor materialov (ne togi, taki ki se ne mečkajo, a vseeno niso ravno čisto navaden bombaž za t-shirte), detajli naredijo kose posebne (in službeno primerne, tudi če ne gre za kostim), urejena frizura, kanček makeupa in udobni, a LEPI čevlji. še vedno imaš lahko v avtu ene čevlje z visoko peto za emergency primere. torba naj bo dovolj velika, da gre vanjo kakšna službena mapa, pa tudi barbika in sok v tetrapaku.

    OdgovoriIzbriši
  4. ups, spregledala sem še vprašanje prve anonimne komentatorke. torbica je znamke DKNY.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličen prispevek, hvala še z moje strani, s pridom bom uporabila vse nasvete. :)
    Lep pomladni pozdrav

    OdgovoriIzbriši