petek, 4. oktober 2013

Vprašanje bralke: Ali so šali in rute še vedno 'in'?

Ojla, Tina,
prišla je moja ljuba jesen in z njo šali, rute in podobno. Nekaj za okrog vratu, nekaj s čimer najlažje vnesem v dneve tudi živahnejše barve. So rute in šali še vedno tako 'in'? Pred leti se mi zdi, da je bila poplava pašmin in podobnega, takrat nisi skoraj nikogar videl brez nje. Kaj pa nekaj let pozneje? Se šali štejejo med klasične modne dodatke ali jih je boljše vsake toliko pustiti malo na strani? Mogoče napišeš kakšno besedo na blogu tudi na to temo ...
Hvala,
Brigita

Draga Brigita, hvala za super in zelo aktualno vprašanje. Šali, rute, pašmine in podobno so dodatki, brez katerih skorajda ne gre, pa naj bo to v hladnejših mesecih ali tudi spomladi in v svežih poletnih večerih. Spomladi nosimo tanjše šale in rute, ki lahko popestrijo enostavne zgornje dele, oblekice in suknjiče. Tanjše svilene rutice ali štirikotni šali nudjo številne zabavne možnosti nošenja, tudi kot trak v laseh, kot turban (teatraličen videz zagotovljen) ali zavezane pod brado kot stilske ikone petdesetih let prejšnjega stoletja.

(foto: swingfashionista.com)

 (foto: lipstickgossiplady.blogspot.com)

(foto: corinnemonique.blogspot.com) 

(foto: unbashedlyprep.com) 

(foto: superstock.com)

Pozimi pa običajno izberemo nekoliko debelejše in bolj voluminozne šale (bom kar z eno besedo imenovala vse različice tega modnega dodatka, da bo lažje), saj jih nosimo ob vratu zaradi toplote. Tako lahko dva ali trije različni šali iz le enega plašča ali puhovke naredijo tri povsem različne videze. Pri tanjših šalih je vedno šik opcija zavezovanja t.i. evropski vozel, poznamo pa seveda tudi številne druge načine zavezovanja, npr. enostavni vozel, dvojni evropski vozel, asimetrično ovijanje, ... 

(foto: everyguyed.com)

Za tanke in dolge šale, ki nimajo veliko volumna, dosežemo ženstven efekt z zavezovanjem v pentljico, ki jo lahko nosimo nižje pod vratom, 'prislonjeno' na eno ramo in podobno. Za pozimi so že nekaj let zelo modni šali, ki so spleteni ali sešiti skupaj v zanko (ang. loop scarf ali infinity scarf), tako da konca ne visita vsak posebej, ampak šal enostavno nataknemo okoli vratu – če je zanka daljša, lahko tudi dvakrat. Taki šali so malce drugačni in praktični za vse tiste, ki ne vejo, kaj bi z dolgim šalom počeli, saj jim ni všeč, da konca visita ven preko plašča, pod plaščem pa tvorita preveč volumna in naredita zato nekoliko obilnejšo silhueto. Če nimamo doma šala, ki bi bil v obliki zanke, lahko preprosto konca našega šala ali večje trikotne rute zavežemo skupaj v vozel in spremenimo šal v zankastega. 

(foto: henkaa.com)

Imaš prav, šali so idealen način, da tudi v dolgočasnejše ali pretežno enobarvne outfite vneseš živahnejše barve in vzorce. S tem lahko k obrazu dodaš tiste barve, ki mu laskajo, tudi če sicer tvoj plašč ni povsem optimalne barve zate. Zato je za šale toliko bolj pomembno, da izbereš res dober odtenek in vzorec zase. Pri vzorcih je ogromno izbire in možnosti, trenutno so med najbolj vročimi vzorci zagotovo živalski potiski, vedno lepi pa so tudi cvetlični, geometrijski in abstraktni vzorci, za minimaliste pa enobarvni šali, morda z dodatkom svetleče niti ali okrasnim pošitkom. Z nakupom šala  na precej ugoden način osvežiš svojo garderobo in se pokloniš kateremu izmed trendov sezone, zato le hitro v nakup :). Pa veliko toplih trenutkov v prelepi jesenski naravi ti želim.

2 komentarja: