sreda, 29. maj 2013

Stilska preobrazba s trgovino Lučka iz Žalca

Ko me je Lucija Verbič, lastnica trgovine Lučka v Žalcu pred nekaj meseci vprašala, ali bi bila pripravljena sodelovati pri prav posebni stilski preobrazbi, sem bila takoj za. Trgovina Lučka je namreč komisijska trgovina in ker sem se tudi sama tokrat prvič srečala s tem (tudi nasploh so v Sloveniji silno redke), naj razložim, za kaj gre. To je trgovina, ki prodaja rabljena (a odlično ohranjena) oblačila, kjer prodajalec skladno s podpisom komisijske pogodbe dobi denar za svoje oblačilo šele takrat, ko se to oblačilo v trgovini proda. Neke vrste second-hand torej, le z drugačno pravno ureditvijo. V njeni trgovini se najdejo oblačila za ženske, moške in otroke po izjemno ugodnih cenah (po nekaj evrov) in je v Žalcu ter okolici postala neke vrste 'javna skrivnost', ki se že širi po Sloveniji. Lucija je začela s prodajo rabljenih oblačil svojih otrok preko interneta, ker pa je bilo povpraševanja ogromno, se je odločila vse skupaj zastaviti širše. Povedala mi je, da je pretok oblačil skozi njeno trgovino ogromen, saj na dan prevzamejo po več kartonov oblačil, le nekaj manj kot toliko pa jih dnevno tudi prodajo v trgovini ali preko internetne prodaje.
Tako je Lucija na svoji facebook strani pred časom objavila nagradno igro, v kateri je lahko vsak kupec v njeni trgovini vrgel listek s svojimi podatki v posebno škatlo, iz katere so pred našo preobrazbo izžrebali nagrajenko, ki je za nagrado dobila stilsko preobrazbo. Pri njej smo sodelovali: frizerka SabinaKumer, ki je srečno izžrebanko tudi naličila, moja malenkost, ki sem poskrbela za izbor oblačil v trgovini ter fotograf Jure Pirc (Ujeti trenutek), ki je vse korake našega dne spremljal skozi fotografski objektiv. Kandidatka Maja je bila presrečna, ker je bila izžrebana za preobrazbo, kako tudi ne bi bila, saj je poleg nove frizure, ličenja in profesionalnih fotografij v dar dobila tudi izbrana oblačila, s katerimi je bila nadvse zadovoljna. Resnično se mi zdi, da je bila Lucijina ideja za tovrstno promocijo njene trgovine odlična, saj mislim, da smo več kot uspešno dokazali, da nad trgovino z rabljenimi oblačili ni treba gledati zviška, saj se v njej najdejo kosi, s katerimi lahko dosežemo enak modni učinek kot z oblačili katerekoli druge trgovine – pa naj o tem pričajo izbrane fotografije.
Ko sem spoznala kandidatko Majo, sem sicer takoj rekla, da ni ravno primer ženske, ki bi nujno potrebovala preobrazbo, saj je izredno čedna, simpatična, postavna mlada ženska z nalezljivo energijo. Pa vseeno mislim, da smo opravili sijajno delo. 



Najprej smo se odpravili v frizerski salon Deja Vu, kjer je frizerka Sabina Maji uredila frizuro. Maja si je sicer želela preizkusiti trenutno nadvse modno 'ombré' tehniko barvanja las, kjer lasne konice (ponavadi med 5 in 10 cm) delujejo kot obledele od sonca. Sabina je glede na Majino rdečo barvo las ombré odsvetovala, razložila pa je, da ta tehnika pride v poštev za temne lase, ki jim posvetlimo konice na svetlejšo rjavo ali za blond lase, kjer konice naredimo še svetlejše. Zato smo se (tudi v skladu z Majinim barvnim tipom) raje odločile za bogato temno rjavo barvo las, ki je nekoliko umirila prejšnjo oranžkasto rdečo, je pa Maja dobila tudi svetlejše rdečkaste pramene, ki so se lepo zlili z rjavo barvo. 













Po friziranju in ličenju smo odšli do trgovine Lučka, kjer sem v ponudbi trgovine izbrala za Majo tri različne outfite, pri čemer je za nagrado oblačila dveh outfitov dobila za domov. Glede na Majin barvni tip in njeno obarvanost sem izbrala živahne, kontrastne in ne presvetle barvne kombinacije, ker pa je mlada, postavna in živahna, so oblačila mladostna in taka, da jih bo Maja lahko veliko in z veseljem nosila. 













Na koncu bi se rada zahvalila Luciji in trgovini Lučka za povabilo k sodelovanju pri preobrazbi, kandidatki Maji za dobro voljo (in za hrabro poziranje, čeprav tisti dan ni bilo več kot 10 stopinj), frizerki Sabini za dobro opravljeno delo in fotografu Juretu za sijajne fotografije preobrazbe. 


6 komentarjev:

  1. Pohvale in kličem na še več "reciklažnih" preobrazb, čeprav je res, da težko govorimo o preobrazbi pri tako lepi urejeni punci, recimo temu stajling ;) Prvi mi je najbolj všeč (so čevlji tudi iz trgovine?), pa jakne s kapuco pri zadnjem se tudi ne bi branila :)
    Sicer pa so komisijske trgovine starejše od mene, še v jugi jih je bilo kar precej (spomnim se ene v sosednji ulici, kjer si med drugim lahko kupil iz nemčije prešvercan walkman ;)), mi pa smo lani v eni taki trgovini kupili nahrbtik za prenašanje juniorke, je pa res, da smo ga našli na Bolhi... kolikor poznam take trgovine, me predvsem mine vse veselje, ko vidim kupe nepregledno naložene robe. Sicer pa podpiram reciklažo in si želim še več komisijskih trgovin, vseh cenovnih razredov, tudi za bolj sitne stranke, pa še kakšno predelovalnico oblačil zraven. Potem kupiš še kdaj pa kdaj kak kos slovenskih oblikovalcev, malo zašiješ sam ali pokombiniraš s šiviljo in lahko pokažemo fige multinacionalkam, ki trpinčijo svojo delovno silo. Sem prepričana, da bi bili, če bi oblačila lepo krožila, vsi zadovoljni in imeli kaj novega, ko nas zgrabi.

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, tudi jaz si želim več trgovin iz druge roke (podrobnosti niti niso pomembne v končni fazi), kjer bi človek dobil kvalitetno robo po zmernih cenah. v Lj je zadnja leta zraslo kar nekaj trgovin 'second hand' tipa, problem, ki ga imam jaz osebno s temi oblačili, je nek vonj po starem, ki veje iz njih in ki mi preprečuje, da bi nosila resnično vintage second hand oblačila. sprašujem se, ali bi trgovine same morale poskrbeti za 'impeccable' čiščenje svojih artiklov, preden bi jih prodajale? drugače bi bila osebno zelo za, poznam tudi ljudi, ki sijajno nosijo vintage cunje z modernejšimi, ena moja prijateljica je že tak primer.
    moram pa povedati, da v trgovini Lučka nisem opazila nikakršnih 'vonjav' na oblačilih, o katerih govorim zgoraj.
    da ti še odgovorim na vprašanje: ja, tudi čevlji prvega stajlinga so iz trgovine in Maja jih je z veseljem odnesla domov, kot tudi Adidas džins jaknico s kapuco, ki si jo opazila.

    še to, Špela, zaslužiš si naziv najbolj zveste komentatorke mojega bloga, za zanimive komentarje pa sem ti vedno zelo hvaležna!

    OdgovoriIzbriši
  3. Super kombinacije! Prva ji zelo paše, druge ne bi pa nikoli dala skup ampak deluje ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimna, malo 'twista' pa mora bit ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. s 'twistom' sem seveda mislila ang. frazo, da je nekaj 'with a twist': An unexpected change in a process or a departure from a pattern.

      Izbriši