ponedeljek, 6. maj 2013

O staranju

Živimo v času in prostoru, ki pretirano poveličuje mladost in njene atribute, zaradi česar se ženske, ki po najožji definiciji niso več mlade, počutijo slabo. Spremembe na videzu, ki jih neizogibno prinesejo leta ─ gubice in gube na obrazu, sivi lasje, povešena koža na telesu, tu in tam 'odvečni' kolobarček ali gram celulita ─ to je le nekaj povsem normalnih stvari, ki jih tekom let pridobimo. Vemo, da lepotna industrija cveti, saj smo navajeni na instant rešitve in na brisanje napak v Photoshopu. Kaj je torej bolj prikladnega kot večno podaljševati svojo mladost (in z njo sijočo kožo, polne ličnice, cvetoče telo, ...) s takimi in drugačnimi pripravki, postopki in pogruntavščinami? Res je, da vse to veliko stane, vendar je za nekatere to kot droga ali način življenja.
Če me kdaj kakšna stranka vpraša, kakšen je moj odnos do lepotnih operacij, vedno odgovorim enako. Zame osebno je najbolj važno, kaj nekdo izžareva; samozavest, energijo, dobroto, znanje, notranji mir, številne hobije in interese, širino duha, smisel za humor, ... Vse to so neprecenljive lastnosti, ki za moj okus daleč odtehtajo obraz brez gub ali trebuh brez strij. Vsak(a) seveda lahko s svojim telesom in denarjem počne, kar želi oziroma kar ga/jo osrečuje. Če najdemo sebi lasten slog oblačenja ter frizure, ki je dodelan glede na naša leta, barve in obliko obraza ter postave, bodo gubice le dodatna začimba naše lepote, zanimiv detajl, če želite, ki bodo pričale o polnem življenju in nas naredile še bolj zanimive.
Za ilustracijo prilagam nekaj fotk znanih žensk v zrelih letih, ki za moj okus prelepo ponazarjajo to, kako ženske z leti postanejo šarmantne in lepe, ker so vedno bolj zveste same sebi, svojemu slogu in ker z določenimi leti šele zares začnejo živeti. Verjetno so tudi one že kdaj zapadle kakšnemu popravku, glede na to, da gre za znane osebnosti iz sveta mode in šovbiznisa, a namenoma sem izbrala fotografije, kjer so karseda 'nepolikane'.

Hura za vsa leta, ki še pridejo, kaj pravite ;)?

(Inès de la Fressange, foto: gala.fr, tumblr.com) 


(Kristin Scott Thomas, foto: biography.com, collider.com)


(Blythe Danner, foto: releasedonkey.com, aceshowbiz.com)


(Andie MacDowell, foto: croobal.com, fanpop.com)

3 komentarji:

  1. Postarati se dostojanstveno. Všeč mi je tvoj članek, pokaže na lepoto, ki je večna; ter na energijo in izžarevanje, ki ne poznata let in kozmetike. Gube... so dokaz, da sem Živela. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, tudi jaz na to gledam tako. gub sicer še nimam (to je (edina) dobra plat mastne kože ;)), imam pa npr. nekaj brazgotin na vidnih in manj vidnih mestih. niso najlepša stvar, dajo pa misliti, da je treba za nekatere stvari v življenju tudi malo (po)trpeti, pa ne po svoji izbiri :).

    OdgovoriIzbriši
  3. sama se veselim starosti...in prijetnega druženja na najinih počitnicah :D

    OdgovoriIzbriši