nedelja, 10. marec 2013

Očala in ličenje

Mnoge dame nosijo korekcijska očala, večina izmed njih zaradi potrebe, nekatere pa tudi kot modni dodatek izbora za dosego intelektualnega, zanimivega videza. Dobro izbrani okvirji za očala (primerna velikost in oblika okvirjev  glede na obliko obraza ter pravilna barva glede na naravno obarvanost osebe) lahko dodajo celotnemu videzu posebno piko na i, zato ljudje z dioptrijo očal že dolgo ne jemljejo več kot le nujno zlo, temveč kot enega izmed pomembnih elementov v celotni stilski usklajenosti. 

(foto: hairstylechannel.com, zimbio.com, madisonmuse.com, listal.com)

Občasno mi zastavijo vprašanje, kako je z ličili pri očalih oziroma kako naličiti oči, če ženska nosi očala. Zmotno a pogosto mišljenje je, da ženska z očali ne sme imeti naličenih oči. V resnici je prav nasprotno. Glede na to, da očala na obrazu neizogibno pritegnejo pogled v oči ter glede na to, da višja kot je dioptrija, bolj oči delujejo popačeno, je primeren očesni make-up zelo pomemben. Najpomembnejša osnova so lepe obrvi, ki uokvirijo obraz, kar je pri očalih še toliko bolj opazno. Morda se zdi, kot da je vseeno, saj so obrvi vendar skrite za okvirji očal, vendar temu ni tako. Obrvi naj bodo primerne oblike, vsekakor je treba populiti tiste, ki štrlijo izven linije in s svinčnikom v barvi obrvi dopolniti morebitne vrzeli, kjer linija ni zvezna. Potrebno je poudariti tudi pomen dobrega korektorja za podočnjake, saj očala poudarijo temne kolobarje pod očmi. Korektor naj bo kremen in naj malenkost osvetli področje pod očmi, za suho ali starejšo kožo pa je dobro, če vsebuje drobne delce, ki odbijajo svetlobo in na ta način kožo optično naredijo mehkejšo, bolj vlažno in mladostno. Pri očalih je skorajda nujen svinčnik za oči, s katerim poudarimo linijo zgornjih trepalnic. Linija naj poteka čim bližje trepalnicam in naj bo dobro zabrisana, tako da se je dejansko ne bo opazilo, bo pa podarila definicijo očem. Na spodnji veki črte ne potegnemo povsem do notranjega roba, da ne zapremo preveč očesa. Najboljša senčila za oči so tista, ki niso ne popolnoma mat videza niti ne vsebujejo velikih bleščic, temveč ─ podobno kot pri korektorju ─ imajo le drobno mlete odbojne delce, ki veko osvežijo. Običajno se najbolj obnesejo obstojna kremna senčila, saj ni bojazni, da bi prah senčila padal v oči in jih dražil. Na trepalnice nanesemo tudi maskaro, ki naj bo take formulacije, ki ne draži oči, trepalnice pa lepo priviha in poudari oči.
Če nosimo očala, moramo paziti tudi na to, kam nanesemo rdečilo za lica. Vsekakor naj to ne bo previsoko na ličnicah, da okvir očal ne 'prereže' področja s senčilom na polovico ali da nam okvir ne razmaže rdečila. Na koncu naličimo tudi ustnice, ki so lahko blago poudarjene ali močnejše, npr. rdeče barve. Za dame, ki imajo rade močneje poudarjene ustnice, lahko to v kombinaciji z očali izpade fantastično, saj spodnji del obraza deluje uravnotežen z zgornjim.
Na očala vsekakor lahko gledamo kot na modni dodatek, ki naj, če imate dioptrijo, ne bo rezerviran le za branje v postelji. Če je vaša dioptrija stalna oziroma se tekom let skorajda ne spreminja, lahko investirate celo v dvoje ali troje očal z različnimi oblikami in barvami okvirjev, ki jih menjujete in usklajujete s preostalimi oblačili ter modnimi dodatki. 

(foto: redglassesblog.com, tumblr.com, withlovelucia.com)

8 komentarjev:

  1. Tudi jaz sem bila pred časom med temi "nesrečnicami", saj se na očala nikakor nisem navadila. Dioptrije nimam visoke, zato jih nosim občasno, po potrebi, in res s pravim ličenjem, se počutim veliko bolje! In res so lahko modni dodatek.
    Tina, fajn zapisano!

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni so očala zelo všeč in če bi bila po standardih, bi jih zagotovo z veseljem nosila. Tako pa imam ozek obraz in majhno medzenično razdaljo, preveliko za otroška očala in premajhno za 99,99% odraslih modelov. Za očala kot modni dodatek se lahko obrišem pod nosom. Ko po hudih večletnih mukah najdem model, ki mi je vsaj približno prav (= samo malo preširok da ni sile) in povrh niso v rjavi barvi, kupim. Silnega veselja s takšnimi očali pa ni. Še dobro, da obstajajo leče ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Andreja in Špela, hvala za komentarje. vedno je lepo prebrati mnenja bralk in mislim, da se najde kakšna, ki se lahko poistoveti tako z Andrejo kot s Špelo. Andreja, kajne, kako lahko očesni make-up naredi veliko razliko. Špela, tebi pa želim, da bi našla še kakšne take, ki ti bodo zares pisana na kožo ;)!

    OdgovoriIzbriši
  4. uf, na to nisem bila nikoli pozorna :/ kako zanimivo.
    Jaz sem s svojimi mačjimi še kako zadovoljna B)

    OdgovoriIzbriši
  5. no vidiš Petra, zdaj boš pa bolj pozorna tudi na to :)

    OdgovoriIzbriši
  6. sicer jih nosim samo za delo, bi pa zdaj, leto pozneje, izbrala drugačna, večja, opaznejša očala in iz njih iztržila modni moment, če jih že moram nositi. ko sme jih izbirala, sem gledala ravno obratno: da jih tako nikoli ne bom sprejela kot modni kos in da bom tako večinoma nosila leče. ;)
    strinjam se, da so prava očala lahko modni dodatek, neprava oziroma nezanimiva pa te hitro lahko naredijo knjižnega molja oz. "prfokso", če citiram moža. ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Katarina, z zadnjim stavkom se strinjam tudi jaz ;). morda pa si lahko v prihodnjih mesecih omisliš še en par za 'modni moment' :).

    OdgovoriIzbriši
  8. imam namen, iščem televizorje ;)

    OdgovoriIzbriši