petek, 12. oktober 2012

Intervju z Editto Zelolepo

Torbe, copate, denarnice in pasove Zelolepo, pod katere se že enajsto leto podpisuje oblikovalka Editta Zelolepo, sem občudovala že nekaj let. Ker imam rada stvari, ki so poleg kvalitete prepoznavne tudi po nečem posebnem in malce drugačnem, sem se odločila, da Editto kontaktiram s prošnjo za intervju, na katero se je nadvse prijazno in hitro odzvala. Obisk v njenem kranjskem ateljeju, ki je hkrati tudi trgovina, se je raztegnil na krepkih nekaj ur klepeta o marsičem, nastalo pa je tudi nekaj fotografij njenih fenomenalnih izdelkov. Editta, ki je skromna, marljiva in iskreno neposredna, vse svoje stvari naredi sama, od prvega reza usnja pa vse do zadnjega detajla na že končanem izdelku. Ker ima velikodušno srce in zanimive načrte za prihodnost, sem prepričana, da njo in znamko Zelolepo čakajo še velike ter zelolepe reči ;).



Kako bi definirala (osebni) stil?
Urejena frizura, čisti čevlji, premišljeni modni dodatki. Če oseba npr. nosi strgana oblačila, naj se vidi, da je namenoma strgano, da je to premišljeno. Makeup je zame osebno 'na meji' oz. se mi za vsakdan niti ne zdi nujen. Med t.i. skrite elemente osebnega stila pa spada drža, stisk roke, pogled v oči med pogovorom.

Kako gledaš na modne trende?
Če bi rekla, da gledam nanje, bi se zlagala. Že na začetku svojega posla sem se odločila, da ne bom sledila modnim trendom, ker z njimi lahko zakriješ svojo drugačnost, univerzalnost. Iz enakega razloga ne želim delati galanterijsko, ker je potem moj izdelek enak vsem ostalim.

Kaj opaziš na ženski, ki te pritegne – je to lepota, dober stil, njena osebnost ali kaj drugega?
Bi rekla, da je to karizma. Običajno jo imajo ženske, ki so drzne, pogumne, samozavestne, ki rade eksperimentirajo v stilu oblačenja in se ne bojijo svoje drugačnosti.

Kaj bi rekla, da so dobre strani oblačenja Slovenk, ne le znanih, ampak tudi tistih, ki jih videvaš vsakodnevno na ulici ali v svoji delavnici/trgovini?
Na splošno opažam neko zelo 'zacementirano' razlikovanje med poslovno obleko in obleko za prosti čas. To je za določene službe oz. profile poklicev ok, za druge pa bi rekla, da bi lahko bilo več eksperimentiranja.

Kaj pa te na stilu Slovenk moti? Kaj pogrešaš?
Več svežine pri tistih poklicnih profilih, ki delajo z ljudmi (in ne potrebujejo uniforme za delo); več modnosti in manj zapetosti.

Kakšen je naš 'nacionalni attitude' do oblačenja, osebne urejenosti, stila? Kako se oblačimo v primerjavi z ženskami v tujini?
Če npr. primerjam z Avstrijci, se mi zdijo dosti bolj urejeni od Slovencev (mogoče tudi zaradi nesporno višjega življenjskega standarda); lahko, da je to tudi posledica drugačnih zgodovinskih okoliščin.

Kako ocenjuješ oblačenje in stil moških v Sloveniji? Kaj ti je všeč, kaj bi izboljšala?
Moški (gledano s stališča tega, kar sama počnem) so kar pogumni, kar se tiče barv, vendar večinoma zaradi svojih partneric. Imam več izkušenj, kako je moja (ženska) stranka prepričala tudi partnerja v to, da je npr. začel nositi pas v živih barvah. Na ulici pa se mi zdi, da je vedno več moških, ki ne skrbijo za svoj videz; ogromno je športnih majic s potiski, vse skupaj je preveč 'h&m-jevsko'.

Glede na to, da imaš to prednost, da se lahko deloma oblačiš v lastne kreacije, ali si vseeno dovoljuješ razmislek o tem, kaj boš oblekla, kako skombinirala ...? Se tudi tebi dogaja znana ženska dilema, da zjutraj stojiš pred (polno) omaro in se ti vendarle zdi, da nimaš kaj obleči?
Imam samo eno torbico, svojo seveda, pa vseeno! (smeh) Sicer pa nimam popolnoma nikakršnih problemov z oblačenjem. V enem delu omare imam 'oblačila za v delavnico', v drugem pa lepša oblačila. Ko grem na poslovni sestanek, kakšno prireditev itd., sem vedno v črnem, izberem pa take kroje oblačil ter dodatke, da so nekaj posebnega.

Za konec še nekaj kratkih vprašanj:

čevlji, ki jih kupim in nosim, so/morajo biti ... najprej mi morajo biti všeč (sem pač vizualec), potem morajo biti taki, da jih ne bi kupil ravno vsak, ter morajo biti usnjeni.

kvaliteta ali kvantiteta (v omari) ...? kvaliteta.

moj(i) najljubši parfum(i) ... v dar sem dobila Diesel Love, ki ga imam rada za vsak dan, sicer pa že dolgo prisegam na Coco Chanel.

v omari nimam nikoli dovolj ... rut in šalov!

za dušo poskrbim z
... dobro knjigo, odklopljenim telefonom in sprehodom skozi gozd.

čez 10, 20 let se vidim ... jaz vem, kje se vidim, vprašaj me isto čez 10 let ;).



vse fotografije: Tina Martinec Selan

6 komentarjev:

  1. Mene pa zanima, če si z intervjuja odšla s kakšnim novim kosom? :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ha, jaz sem tudi najprej na to pomislila. Očitno je odgovor pozitiven ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. great minds think alike ali kako že gre... :P

    OdgovoriIzbriši