nedelja, 12. februar 2012

Rdeča

Pred vrati je valentinovo, ko nas kar same od sebe vleče proti rdeči barvi, kar pa najbrž sovpada tudi s tem, da začenjamo hrepeneti po pomladi in bolj živahnih barvah tudi v svoji garderobi.
(fotografija: Tina Martinec Selan)

Rdeča je barva, ki (vsaj kot živo rdeča) privlači pozornost, je živahna in deluje toplo. V zgodovini je bila živo rdeča barva simbol za kri, strast, ljubezen ter še nekatera druga močna čustva. Pri oblačenju velja, da za vsak barvni tip obstajajo določeni odtenki rdeče barve, ki mu optimalno pristajajo. Enako velja za kombinacije barv, ki jih nosimo skupaj z rdečo. Če vzamemo za primer kombinacijo črne in rdeče, v poslovnem oblačenju ta kombinacija deluje močno, odločno in vplivno ter je primerna za vodilne položaje, sicer pa najbolj pristaja tistim ženskam, ki imajo temne lase. Poleti ne moremo zgrešiti s kombinacijo rdeče in bele (ob črni ali temno modri tako dobimo značilen 'mornarski' videz) ali rdeče in svetlejših odtenkov bež barve. Pozimi so zelo hvaležne kombinacije rdeče in sive, rdeče in temno modre ter rdeče in zelo temno rjave (barva grenke čokolade). Rdeča gre seveda odlično na vse odtenke džinsa. Za zelo živahne, vpadljive kombinacije veljajo tiste, kjer rdečo kombiniramo na komplementarne barve, to so odtenki zelene in zeleno modre. Če se oblečemo od nog do glave v enak odtenek rdeče, dobimo vpadljiv učinek, ki optično podaljša silhueto. Zanimivo je tudi tonsko kombiniranje rdeče, kjer jo oblečemo na sorodne odtenke rdeče, fuksijaste, močne oranžne ter vijoličaste.
(fotografija: Tina Martinec Selan)

Vsaka ženska bi morala imeti v omari vsaj eno obleko rdeče barve, če pa se vam zdi, da živo rdeča ni ravno 'vaša' barva, si lahko omislite vsaj nekaj kosov vzorčastih oblačil ali modnih dodatkov, kjer bo zastopana kot ena izmed barv v vzorcu. Na primer šal, pašmina ali vzorčasta bluza z dodatkom rdeče bodo poživili vašo garderobo, z lahkoto pa jih boste kombinirali na bolj umirjene kose iz garderobne omare. Ker je rdeča zelo vpadljiva, si v njej izberite oblačilo za tisti del telesa, ki vam je všeč in ki vam ga ni odveč poudariti. Če ste ponosne na svoj zgornji del telesa, si tako lahko omislite rdečo jopo, pulover, suknjič ali večerni top; če pa raje pritegnete pozornost očesa na svoj spodnji del telesa, razmislite o (še vedno modnih) rdečih oprijetih hlačah ali skinnykah ali pa morda o zanimivem rdečem krilu, ki ga lahko skombinirate na casual puloverček ali majico za čez dan ter na svetleč top in sandale s peto za zvečer. Klasika, ki vam bo služila nekaj zim zaporedoma, je tudi kakovosten volnen plašč v rdeči barvi ali dobra rdeča usnjena torba.
(fotografija: Tina Martinec Selan)

Ne nazadnje še nekaj o rdečih šminkah in lakih za nohte. Sama že dolgo vrsto let nosim rdečo šminko za prav vse priložnosti, menim pa tudi, da za vsako žensko obstaja tak odtenek rdeče šminke, ki ji pristaja, laska in s katerim se lahko dobro počuti. Nič ni bolj ženstvenega od rdečih nohtov (naj ne bodo predolgi), ki so simbol damske urejenosti. To pa še zdaleč ne pomeni, da so rezervirani samo za glamurozne outfite in večerni izhod enkrat na leto, ampak se prav super podajo tudi na kavbojke in druga vsakodnevna casual oblačila.
Za instantni 'pick me up' učinek le pobrskajte po svoji omari ali najljubši trgovini in se brž odenite v to živahno barvo, ki vam bo popestrila še tako dolgočasen in mrzel zimski dan!

(fotografija: Tina Martinec Selan)

9 komentarjev:

  1. Odličen članek! Jaz svoj rdeči kos za popestritev sivine in modrine še iščem. Žal v ponudbi naših trgovin ni vedno pravega hladnega odtenka zame.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi meni se zdi prispevek odličen. Všeč mi je siv pulover v kombinaciji z rdečo rutko, ali ozko krilo vpadljive barve, rdečega žal še nimam, v kombinaciji s črnim pulijem in nogavicami. Obsedena pa sem s čevlji, če vidim rdeče, jih enostavno moram kupiti. In seveda rdeča torbica je na mestu :-)
    Obožujem šminke, rdeča je čudovita, a je delikatna, saj poleti in pozimi ne morem uporabljati istega tona.

    OdgovoriIzbriši
  3. Živa, z rdečimi odtenki je res pogosto križ. vedno je (vsaj pozimi) veliko živo rdeče in temno rdeče ter bordo, poleti pa veliko koralne in potem proti roza ter fuksiji. kakšno malinovo se težje najde.
    Tjaša, tudi rdeči čevlji so lahko prava bomba, če so dober model, in popestrijo tudi najbolj dolgočasen ali 'plain' outfit. je pa težko lepe najti, vsaj po mojih izkušnjah. glede šminke imaš čisto prav, zimski odtenki (ličil na splošno) so drugačni, temnejši in bolj zamolkli od poletnih, vse skupaj pa je pogojeno z barvo svetlobe, ki je pozimi drugačna kot poleti. sicer pa je (za moj okus) čar rdečk ravno v tem, da ženska ne more imeti samo ene ... ;) :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Spet zadetek v polno. Trenutno sem v iskanju rdeče usnjene torbice. Tvoja je Furla ali Coccinelle? Se mi zdi po logu, da bi bila lahko ena izmed teh. Rdeči nohti so res klasika in z njimi res ne moreš zgrešiti, čeprav mene za v službo moti to (oz. mi je nerodno), ker se mi na dokumentih poznajo rdeče lise :-(((. V prihodnosti si moram pa vsekakor omisliti še kakšen damski v A liniji rdeč plašček. Ufff idej še pa še. Popoldne rdeče šminke pa še vedno nisem našla :-(.

    OdgovoriIzbriši
  5. tale moja torba je Furla, imaš prav ;). kupljena pa 2 leti nazaj, a je en tistih modelov, ki so preprosto večni.
    puščanje sledi na papirju je nadležno, s tem sem se včasih soočala tudi sama. nadlak uporabljaš? po mojih izkušnjah se na ta način da kar precej omiliti to stvar. glede šminke, kaj naj ti rečem ...;)? lahko se naročiš k meni na svetovanje, pa bova skupaj kaj pogruntali ;).

    OdgovoriIzbriši
  6. meni je sivo rdeča prav sanjska kombinacija, ampak težko dobim kaj v pravem odtenku rdeče, pa da bi bilo še kaj res lepega, ne npr. en brezvezen pulover. iščem kakšno posebno in kvalitetno rdečo jopico.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hjaaa mogoče pa res kdaj, ko moj podmladek ne bo več toliko odvisen od mene ;-). Nadlak pa, ja uporabljam, ampak ne zmeraj, torej sem si sama kriva :-). Bom bolj pridna za nanašanje nadlaka v prihodnje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Špela, DKNY wrap jope so fine, vendar ne vem, če je tvoj željeni odtenek rdeče in če so dovolj posebne za tvoj okus.

    super mami, poskusi :).

    OdgovoriIzbriši
  9. DKNY so bolj cinober odtenek, ki mi ne paše, jaz iščem karminastega. poleg tega mi te jope ne pašejo najbolje, malenkost so mi prevelike. imam pa nekaj "ponaredkov" teh jop Penny, eno Stefanel in eno CK, ki pa so malo manjše. ampak ne v rdeči :(

    OdgovoriIzbriši