torek, 21. december 2010

Rdeča šminka

Ne glede na to, ali spadate med tiste izjemno redke ženske, ki vsakodnevno nosijo rdečo šminko, ali pa jo hranite za zelo posebne priložnosti, prihajajoči prazniki so idealna priložnost, da se v rdečko odenete tudi same. Si že več let skrivoma želite, da bi jo znale ali upale nositi, pa do tega trenutka še niste našle poguma za to? Berite dalje, čaka vas poučen in zelo navdihujoč članek.


Pri rdeči šminki sta, tako kot pri vseh drugih ličilih, najpomembnejši dve lastnosti, in sicer odtenek in tekstura.

Odtenek rdeče šminke pomeni, ali je šminka topla rdeča ali hladna rdeča, kako svetla oz. temna je in v odvisnosti od tega, do katere stopnje se bo zlila z vašim obrazom ali pa izstopala iz njega. Če želite doseči harmoničen efekt, da se bo barva vaše rdečke naravno vklopila v barve vašega obraza, se morate pogledati v ogledalo in določiti podton vaše kože; barva oči in las igrata bistveno manjšo vlogo. Če je podton rumenkast ali oliven (in žile na notranji strani vašega zapestja delujejo zelenkasto-modro), potem si izberite rdečo šminko z nevtralnim do toplim podtonom. Taki odtenki rdeče spominjajo na gasilski avto, paradižnikovo lupino, opeko, rdečkasto glino, kečap, ...

Topli odtenki rdečih šmink.

Če pa imate bledo, rozkasto polt (žile na notranji strani zapestja pa so modrikasto-vijolične), potem izberite hladen odtenek rdeče. Taki odtenki so barve gozdnih sadežev: maline, gozdne jagode, borovnice, barva češenj, višenj, barva rdečega vina, ...

Hladni odtenki rdečih šmink.

Če si želite, da bi šminka izrazito izstopala iz vašega obraza (v kombinaciji z enako izstopajočim rdečilom za lica lahko na tak način dosežemo zelo svež, mladosten videz), potem ni nujno, da pri izbiri upoštevate svoj podton kože, ampak lahko izberete ravno šminko z nasprotnim podtonom. Dober primer je Helena Christensen, ki ima sicer olivno polt, vendar pogosto nosi malinasto rdečilo in šminko, zaradi česar deluje mladostno, prevetreno, zdravo, žareče.

Helena Christensen pogosto nosi šminko, ki je načeloma v nasprotju z njeno koloristiko, vendar je končni učinek odličen.

Seveda lahko upoštevate tudi barvo oblačila, v kolikor boste nosile nekaj rdečega. Barva šminke se lahko popolnoma ujema z npr. vašo rdečo obleko, tako bo učinek klasičen. Lahko pa izberete šminko, ki bo dosti temnejša ali svetlejša od oblačila za mladostnejši videz. Pazite le na podton rdečega oblačila in rdeče šminke - v kolikor boste nosile rdeče oblačilo in rdečo na ustnicah, se mora podton nujno ujemati (torej bomo na opečnato bluzo izbrale toplo rdečo šminko, na višnjevo obleko pa hladno rdečo šminko).

Barvi šminke in jakne Gwen Stefani se popolnoma ujemata.

Različne teksture pomenijo različne stopnje prekrivnosti rdeče šminke. Tiste, ki ste navajene uporabljati in nositi rdečo šminko, verjetno nimate težav s tem, če je šminka zelo gosta in prekrivna - morda si tega od rdeče šminke celo želite. Efekt polnoprekrivne rdeče šminke je klasično glamurozen, njena prednost pa je v tem, da je zelo obstojna, dolgo ostane na ustnicah in zato ni potrebna stalna skrb v obliki preverjanja, koliko šminke nam je še ostalo na ustnicah in kje vse se je razmazala. Tiste med vami pa, ki bi šele rade začele vstopati v svet rdečih ustnic, raje začnite s teksturo, ki bo manj prekrivna in skozi katero bo vsaj deloma prosevala tekstura vaših ustnic. Taki so različni glosi ali bleščila za ustnice - nekateri med njimi nudijo zares le nadih barve, spet drugi so že gostejši in dajejo večjo nasičenost barvi glosa. Obstajajo tudi šminke, ki so narejene z večjo vsebnostjo olj, zaradi česar so bolj transparentne, spominjajo na obarvan balzam in nudijo le polprekriven efekt. Poleg tega so nekatere šminke in glosi le kremni (brez drobnih bleščic, ki mu angleško pravimo shimmer), spet druge vsebujejo drobne bleščice, ki optično povečajo ustnice. Izbira je vaša in je odvisna od tega, kaj vam je bolj všeč.

Rdeče šminke z glosastim učinkom oz. glosi.

Izbire na našem tržišču je zares ogromno - ko razmislite o odtenku in željeni teksturi, se vam izbor že občutno zmanjša, zato je toliko večja verjetnosti, da boste iz parfumerije odšle s pravim odtenkom za vas. Pred nakupom šminko vsekakor stestirajte na svojih ustnicah (ne le na roki) in jo preverite na dnevni svetlobi. Nato pa le pogumno z novo rdečko na zabavo - soba bo vaša! Sama sem odprla oči že prenekateri znanki, sorodnici ali prijateljici, ki je prej trdila, da rdeča ni zanjo. Vsaka ženska lahko nosi rdečo šminko, le najti mora pravo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar