sreda, 8. december 2010

Črna - kako jo nositi?

»When in doubt, wear black«?
K črni se zatekamo, kadar se nam zdi, da imamo nekaj kilogramov preveč ali se počutimo premalo samozavestne, ko se želimo obleči zelo poslovno, zelo svečano ali pa preprosto takrat, ko nam zmanjka domišljije. Črna tudi velja za barvo, ki se zlahka kombinira. Poleg tega velja, da je vedno elegantna in da nam podari nekakšno modno ostrino. Pa je vse od naštetega tudi nujno res? Črnina še zdaleč ne pristaja vsem, poleg tega pa je dobro vedeti nekaj osnov za kombiniranje, da z njo dosežemo želen učinek elegance, prefinjenosti in nonšalance. Včasih je zelo težko ne nositi črne, saj je ravno to barva, s katero nas (vsaj v hladni sezoni) dobesedno bombardirajo izložbe vseh mogočih trgovin; kadar pa iščemo kakšen poseben kos, je pogosto najlepši kos ravno v črni, četudi bi raje kupile kakšno drugo barvo.

1. Ali črna res pristaja vsem?
Če imate zelo bledo kožo (po možnosti v kombinaciji z naravno svetlimi očmi in lasmi), potem je velika verjetnost, da črna ni med vašimi najboljšimi barvami. Enako velja za nekoliko starejše ljudi. Obojim črna blizu obraza ne naredi pretirane usluge, saj jih nekako »izpere«, jih naredi brezbarvne, utrujene, poudari gube in podočnjake. Tudi koži in lasem odvzame lesk, ki je sicer prisoten na obrazu. Če bi sodili ostro, bi rekli, da črna zares pristaja le ljudem temnejših las in temnih oči, vendar je to morda malce preoster kriterij.

(fotografija: foxnews.com)

2. Kako nositi črno, tudi če to ni "vaša" barva
Oblecite si črno majico ali pulover, po možnosti zaprto za vratom, in se postavite pred ogledalo. Nato se kritično poglejte in presodite, ali vam ta barva pristaja k obrazu. Vam podari svež, spočit, zdrav videz nekoliko žarečih lic? Ali pa vas naredi neprespane, upadle, utrujene, preblede, morda celo bolne? Če spadate med slednje in črno na vsak način želite nositi, potem si pomagajte s katerim od naslednjih nasvetov:
-izognite se črnim topom, bluzam, majicam ali puloverjem, ki so tesno zaprti za vratom ali imajo puli; namesto tega raje izberite top z večjim izrezom;
-dodajte kovinske (zlate ali srebrne) dodatke, kot so malce večji in opaznejši uhani ali ogrlica – kovine nasploh k črni zelo pristajajo in jo oplemenitijo, poleg tega obrazu podarijo sijaj, ki ga črnina odvzame;
-podoben učinek ima nakit s perlami, ki je vedno damski in ima klasičen, brezčasen pridih; -izberite črn pulover ali majico, ki ima ob izrezu našite perlice ali bleščice v črni ali kateri izmed kovinskih barv;
-pri obrazu nosite barvo, ki vam pristaja, v obliki šala ali rute, ali pa si namesto zaprtega črnega puloverja omislite črno jopico, pod katero oblečete bluzo ali majico v kakšni izmed »vaših« barv;
-čipka je zelo nežno, ženstveno in delikatno blago, ki blizu obraza tudi v črni omili ostrino te barve in je kot taka odlična alternativa zgornjim rešitvam. Pri oblačilih za spodnji del telesa (hlače, krila) pa ste lahko malce bolj brezskrbni, saj ta oblačila niso blizu obraza.

(fotografija: bartboehlert.blogspot.com)

3. Kombiniranje črne z drugimi barvami
Mnogi mislijo, da gre črna barva odlično z vsemi drugimi barvami, kar pa še zdaleč ni res. Najbolje se črna kombinira z vsemi odtenki sive, belo in temno čokoladno rjavo ter s tkaninami, ki imajo kovinski lesk. V teh kombinacijah črna izpade kot dragocena in plemenita. K črnini lahko nosimo tudi temne, nekoliko zamolkle barve, kot so temno vijolična, temno modra, temno petrolejna, temno rdeča, temno zelena ipd. Tudi črno-rdeča je zelo popularna kombinacija, ki je zelo vpadljiva, in lahko v odvisnosti od celotne kombinacije oblačil ter barve vaših las, polti in oči izpade bodisi zelo lepo bodisi zelo neposrečeno. Vsekakor pa se izogibajte kombiniranju črne s pastelnimi barvami (svetlo rumena, svetlo modra, svetlo rožnata ipd.), ker sicer nežnim barvam črna odvzame njihov karakter in jih lahko naredi cenene. Enako je z zelo živimi, fluorescentnimi barvami, četudi take kombinacije pogosto vidimo v izložbah (cenenih) trgovin ali na MTV-ju.

(fotografija: jakandjil.com/blog/)

4. Namesto črne izberite - barvo!
Slikarji pravijo, da črna ni barva, ampak je odsotnost barve. Velja prepričanje, da je črna nepogrešljiva barva v poslovnem svetu ter za večerne priložnosti. Oboje pa še zdaleč ni res. Obstaja cela paleta drugih barv, ki vam morda bolje pristajajo, hkrati pa imajo enako resen ali svečan videz. Za poslovne priložnosti, kjer se zahteva določen dresscode, kot so kostimi ali hlače na rob, krila enostavnih krojev ter suknjiči, premislite o tem, da bi črno v svoji garderobi nadomestili s temno rjavo, temno sivo, temnejšimi odtenki modre, zelene, temno vijolične. Črn kostim v kombinaciji s klasično belo bluzo namreč lahko izgleda odlično, če pa ta barva za vas ni najboljša in ste po možnosti nekoliko zgrešili tudi s krojem kostima, pa lahko kaj hitro izpadete kot natakarica. Kar se tiče večernih priložnosti, je paleta barv dobesedno neomejena. Zakaj bi se torej zatekali v (varno?) in preizkušeno naročje črnine ter se tako zlili z množico? Če si želite izstopati in zažareti, posezite po bogatih barvah draguljev – rubinasto rdeči, safirjevo modri, ametistovo vijolični, smaragdno zeleni, barvi rumenih diamantov ali katerikoli drugi barvi. Gotovo ne boste ostali neopaženi med množico povabljenih, ki bodo v črnem.

(fotografija: google.com)

5. Kombinirajte črne kose različnih tekstur
Če se želite obleči od glave do pet v črno barvo, nikar ne naredite te napake, da bi bila vsa oblačila v enakem materialu. Odličen trik, ki naredi črnino res modno in prefinjeno, je kombiniranje različnih tekstur v tej barvi, npr. volna, usnje, čipka, svila, semiš, žamet... Na usnjene črne hlače ali krilo nikar ne oblecite še črne usnjene jakne (ter po možnosti še škornjev), temveč volneno jaknico ali plašček. Na tanko črno volneno ali bombažno krilo skombinirajte črno svileno bluzo ali top, ki ima zgornji del okrašen s čipkami. Črne hlače in črn zgornji del v enakem ali podobnem materialu razbijte z nekoliko posebnim črnim pasom, ki je lahko usnjen ali pa sestavljen iz različnih kosov blaga in pošitkov za malce etno pridiha. Tudi kosi črnih oblačil, ki imajo npr. detajle ali pošitke v obliki črnih perlic, transparentnih bleščic ali pa imajo nekoliko kovinski sijaj, so lepa popestritev. Nikoli ne podcenjujte moči dobre (usnjene) torbice in čevljev, oboje ima namreč zmožnost, da celoten outfit zaokroži in celo nadgradi, če pa so dodatki neprimerni ali ceneni, pa ga pokvarijo.

(fotografija: dailymail.co.uk)

6. Modni dodatki v črni barvi
Vedno imejte v mislih, da je črna relativno težka barva, še posebej če govorimo o črni torbici ali čevljih, škornjih. Zato bodite pazljive pri kombiniranju s svetlimi, delikatnimi oblačili, kar še posebej velja za tanjše, poletne materiale. Primer: na tanko krilo v svetli bež barvi in svetel top nikar ne kombinirajte velike, težke črne usnjene torbe in čevljev, temveč se držite svetlega dela barvnega spektra. Pri zimskih materialih stvar ni tako zelo občutljiva, še vedno pa velja, da se črne modne dodatke kombinira pretežno zgolj na temna oblačila. Kar pa se tiče perila: nikoli, ampak res nikoli ne nosite črnega perila pod svetlimi oblačili. Črn modrček pod belo majico, črne spodnje hlačke pod ozkimi belimi hlačami in podobno – vse variacije na to temo so neokusne in pika.

(fotografija: lelong.com.my)

Ni komentarjev:

Objavite komentar