ponedeljek, 6. februar 2012

Pletenine

Pred nekaj tedni sem dobila zanimiv mail od bralke mojega bloga, ki z lastnimi rokami in pletilkami ustvarja neverjetne vzorce na pleteninah. Prosila me je, ali lahko napišem kakšen prispevek o pleteninah in njihovi uporabi oz. kombiniranju. Glede na to, da sem že vse življenje velika oboževalka pletenin (če bi preštela vse svoje – tako poletne kot zimske – pletene jope, pa tudi šale, kape, krila in obleke, bi me številka zagotovo spravila v zadrego), seveda z veseljem objavljam prispevek o pleteninah.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Tekstilni razlagalni slovar takole definira pletenino: »Tekstilna ploskovna tvorba, ki nastane s postopnim upogibanjem posameznih niti v pentlje, ter z njihovo medsebojno povezavo v samostojne zanke in zančne vrste. /.../« Izraz ne označuje materiala, iz katerega je pletenina narejena, zato nekateri zmotno mislijo, da so pletenine zgolj volnene, kar pa še zdaleč ne drži. Poznamo pletenine iz različnih vrst volne, kašmirja, bombaža, lana, jute, svile, ter mnogo sintetičnih vlaken ter kombinacij naravnih in sintetičnih vlaken. Pletenine, ki jih nosimo poleti, so po navadi bodisi zelo drobno pletene (pomislite na navadno tanko bombažno jopico) ali pa imajo zelo velike, redko posejane zanke, tako da dobimo luknjast, na čipko spominjajoč vzorec pletenja, zaradi česar so poletne pletenine zračne. Zimske pletenine so, nasprotno, običajno zelo gosto pletene, poleg tega so vlakna debelejša, oboje pa poleg izbire volne kot glavnega materiala prispeva k toploti pletenega oblačila.

Pletenine so tista vrsta oblačil, ki so hkrati brezčasne in večno modne, zaradi česar tvorijo enega izmed temeljev vsake premišljeno zgrajene garderobe. Zelo so hvaležne za plastenje različnih oblačil drugega vrh drugega, zaradi česar nam ponujajo nešteto možnosti vedno novih oblačilnih kombinacij. Jeseni in pozimi tako ne moremo brez tanjših in debelejših volnenih jop (zadnjih nekaj let so modne asimetrične jope in t.i. wrap jope, jope z daljšima sprednjima 'stranicama' ...), pletenih šalov, kap, rokavic pa tudi oblek, tunik, puloverjev in kril.
(fotografija: Tina Martinec Selan)


Tudi moška garderoba naj vsekakor vsebuje nekaj kakovostnih volnenih puloverjev ali jop, ki jih lahko moški obleče za popoldanske, casual priložnosti, lahko pa tudi za v službo pod suknjič, če mu to dovoljuje službeni kodeks oblačenja.
Pletenine nam pridejo prav tudi spomladi in poleti –  tako tanjše jopice lepo dopolnijo vse vrste oblačil od ozkih skinny hlač ali kavbojk do kril, lepo pristajajo čez dnevne obleke; enako velja za poletne puloverje, ki so lahko krajši in oprijeti, lahko pa daljši in jih kot tunike lahko nosimo tudi na legice. Ob hladnejših poletnih večerih nam pride prav šal ali pašmina iz bombaža ali kašmirja, ki jo ogrnemo čez ramena.
(fotografija: Tina Martinec Selan)

Letošnjo pomlad in poletje doživljajo modni 'comeback' puloverji vseh vrst, barv, modelov in dolžin, od ozkih tunikastih do širših, ki spominjajo na tiste iz moževe ali fantove garderobe. Na puloverjih bodo kraljevali različni vzorci pa tudi motivi iz narave, risank, stripov ali domišljije. Ne bojte se jih skombinirati popolnoma kontrastno, npr. grobo pleten pulover z damsko ukrojenim krilom in visokimi petami. Tako bo vaš videz zares moden.
(Rodarte spring/summer 2012, fotografija: coolspotters.com)

5 komentarjev:

  1. Všečkam... tudi meni so pletenine postale všeč, oz. si garderobe brez njih sploh ne morem predstavljati več. Kakšen nasvet o negi pletenin oz. kakšna tvoja skrivnost, da ostanejo lepe leta in leta bi bil zame zelo dobrodošel :-).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Že Tina je napisala nekaj o vzdrževanju pletenin: detergent in program za občutljivo perilo/volno, ne več kot 30 stopinj, pomembna je tudi centrifuga,ki naj ne bi imela več kot 600 vrtljajev. Pletenine ZAHTEVAJO tudi mehčalec, da ohranijo prožnost vlaken in s tem mehkobo. Priporočam, da mokro pletenino razprostrete po ravni podlagi, jo "oblikujete" in pustite, da se posuši. Če vam manjka prostora v stanovanju, obstaja rešitev. Odprite zložljiv dežnik in ga v kuhinji namestite med stola, nanj pogrnite tanjšo brisačo, nanjo pa razprostrete pletenino. Ker zrak kroži tudi od spodaj, se pletenina, če ni predebela, posuši čez noč.

      Izbriši
  2. pravzaprav nimam kakšnih posebnih skrivnosti, se mi zdi. imam jih veliko, tako da posameznega kosa ne oblečem tako pogosto, da bi jih bilo treba pogosto prati. perem v pralnem stroju na programu za volno, z detergentom za volno. sušim na zraku, nekatere na ravn površini, ne vseh. likam minimalno. mucke vse takoj dol poberem, če kje kakšna nastane. to bi bilo to. aja, pa dosti raje imam mešanice z minimalno sintetike, če se le da.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tina hvala za prispevek o pleteninah in upam, da se bodo pletenine zdaj bolj uveljavile. Pletenine so tople in zračne, zaradi svoje mehkobe zelo udobne.
    Pletem le iz naravnih materialov (volna, bombaž, viskoza), saj so takšne pletenine koži najbolj prijazne, pa tudi vzdrževanje z malce pozornosti jih ohranja vitalne skozi desetletje.
    Moji ročno pleteni puloverji in jopice imajo res dolgo življenjsko dobo, saj na plano vlečem 10 in 20 let stare pletenine in so vse še vedno primerne za nošenje. Niso "zmuckane", "zbite" ali "obšlesane".
    Razveselilo bi me, če bi več "štrikar'c" znova zagnalo pletlke, saj se pri pletenju dirka dandanašnjih dni preprosto ustavi, umirimo se in ustvarjalnost, ki nastaja pod prsti, nas napolni s pozitivno energijo.
    Še posebej bi priporočala pletenine za majcene otroke, dojenčke, saj trgovine zdaj razpolagajo s posebnimi volnenimi prejami, obdelanimi prav za najmlajše, običajno so to preje iz najmehkejše in najtoplejše merino volne. Pletenine otrok ne ovirajo pri gibanju, rastejo z njimi in jih toplo ovijejo.

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala Tjaša še za tvoj prispevek, z vsem se strinjam in kot se meni zdi, bi na roke spleteni kosi lahko postali pravi hit!

    OdgovoriIzbriši