nedelja, 1. januar 2012

Rdečilo za lica

Če bi morala izmed vseh ličil in lepotnih trikov izbrati enega, ki je po mojem mnenju med najpomembnejšimi in nepogrešljiv pri dosegi cilja, je to gotovo rdečilo za lica oz. po angleško blusher. Sama imam (sicer redko, pa vendar) dneve, ko si za v javnost privoščim le čisti minimum make-upa: tekoči puder za korekcijo in izenačenje polti, rdečilo ter šminko. Poleti včasih celo samo kremo z visokim SPF, rdečilo in šminko. Opazila sem namreč, da niso naličene oči tisti faktor, ki ženski podari zdrav, vitalen videz, ampak je to nekaj barve (lahko zelo malo) na njenih licih in ustnicah. Pravilno izbrano rdečilo v barvi in teksturi, ki bo primerna za vaš obraz, vam bo vsako jutro podarilo tako zaželen spočit in zdrav videz, zato se splača vložiti nekaj časa in 'raziskovanja' v tisto, ki bo res pravo za vas.

Rdečilo se praviloma nanaša po naneseni plasti tekočega pudra, lahko čez puder v prahu/kamnu ali pod njim. Izberite barvo rdečila, ki bo skladna z vašo koloristiko – če ste tople polti, oči in las, izberite rdečilo s toplim rožnatim, paradižnikovim, breskovim ali terakota podtonom; če imate hladno polt, oči in lase, pa rdečilo v hladni pink, malinasti, vinski ali barvi fuksije.

(rdečila toplih odtenkov: NARS Torrid, NARS Gueule de nuit, MAC Springsheen, fotografija: Tina Martinec Selan)

(rdečili hladnih odtenkov: Stila Rose, NARS Turkish red, fotografija: Tina Martinec Selan)

Če ste v dvomih glede izbire odtenka, se orientirajte po naravni barvi svojih ličk takrat, ko pridete domov s sprehoda po mrzlem zraku, s teka ali po uri intenzivne aerobne vadbe. Univerzalno rdečilo, ki pristaja veliki večini polti, je nekoliko rjavkast odtenek rožnate barve, ki se mu v angleščini reče rosewood.


(rdečila nevtralnih odtenkov: NARS Dolce vita, Dior Rosewood, Bobbi Brown Blushed rose, fotografija: Tina Martinec Selan)

Če imamo več rdečil, lahko izbiramo glede na barvo outfita, v vsakem primeru pa se mora rdečilo v podtonu ujemati z odtenkom šminke ali glosa, še posebej če je šminka močne in žive barve. Praviloma k rdeči šminki najbolj pristajajo nevtralni rjavkasti ali rožnati odtenki rdečil, za živahen, punčkast (baby doll) videz pa je lahko rdečilo tudi živahnejše rdečkaste ali rožnate barve.
Poznamo različne teksture rdečil: rdečila v kamnu, kremna rdečila, rdečila v obliki gela ali tekočega zelo obstojnega 'staina'. Za mastno kožo so najprimernejša rdečila v kamnu ali v obliki gela/staina. Tiste z mastno kožo se izogibajte zelo svetlikajočim rdečilom zaradi dodatnega optičnega sijaja in mastnega videza. Najlepši in najbolj naraven videz suhi koži podarijo kremna rdečila, ki so sicer najmanj obstojna, a neobstojnost na suhi koži po navadi tako ali tako ni problem. Prav tako je kremno rdečilo najboljša izbira za zrelo kožo, ki je nagnjena k utrujenemu, nekoliko uvelemu videzu, saj se v kožo vpije (rdečilo v kamnu pa daje videz, da 'sedi' na suhi koži in lahko deluje nenaravno) ter obrazu podari notranjo 'zardelost', ki je zelo laskava ter deluje izredno naravno in zdravo. Če se tiste z zrelo in/ali suho kožo odločite za rdečilo v kamnu, naj obvezno vsebuje nekaj svetlikajočih delcev (ang. shimmer), izogibajte pa se težkim mat teksturam, ki bodo obraz navidezno obtežile in na njem zarisale nelaskave sence.

(kremna rdečila: Stila Lilium, Shiseido Rouge Flush, NARS Gueule de nuit, Stila Rose, Bobbi Brown Blushed rose, fotografija: Tina Martinec Selan)

Kar se tiče nanosa rdečila, ne morete zgrešiti s takim nanosom: nasmehnite se svoji podobi v ogledalu, da vam izstopi najbolj mehki del lica pod očmi (ang. apple of cheeks). Rdečilo nanesite na ta predel in ga nato potegnite nekoliko navzgor proti lasni liniji. Za rdečilo v kamnu je zelo pomemben dovolj širok čopič, ki mora biti namenjen nanašanju rdečila (tisti, ki jih dobimo v embalaži skupaj z rdečilom, so premajhni in preozki). Vedno nanašajte rdečilo le v eno smer. Če uporabljate kremno ali rdečilo v gelu, pa ga nanesite z blazinico enega ali dveh prstov; nanos naj bo krožen in hiter, saj se te vrste rdečil hitro vpijejo v kožo, in če smo prepočasne, lahko na licih ostanejo ostre, nezabrisane linije.

(rdečila v kamnu: L'Oreal Bois de rose, Dior Rosewood, MAC Springsheen, Chanel Orchid rose, fotografija: Tina Martinec Selan)

Še beseda ali dve o bronzerju. Namenjen je oponašanju naravne zagorelosti, kakršno bi dobile, če bi se sončile (ker pa se zavedamo nevarnosti sončenja, raje uporabljamo kremo z visoko SPF-zaščito in zagorelost 'zaigramo' z uporabo bronzerja ;)). Zato ga nanašamo na tiste dele obraza, ki bi tudi sicer dobili največ sončne barve: čelo, koren nosu, brada. Lahko ga nanesemo tudi ob straneh obraza v obliki črke E, in sicer od čela prek senc na lično kost ter nato ob strani obraza do čeljustne kosti. S tem bomo že deloma senčile obraz – zato bodimo pozorne, da ne predoziramo bronzerja. Na splošno je treba pri njem paziti, da ga nanesemo ravno prav – bolje manj kot več. Tudi če ga uporabljamo namesto rdečila, ne pretiravajmo z njim, da ne bomo dajale vtisa, kot da nas je z vsake strani po obrazu osmodila vroča plošča likalnika. Bronzer se načeloma bolje obnese v toplem delu leta, ko je naravna svetloba bolj rumenkasta; v zimskih dneh je svetloba modrikasta, veliko časa pa preživimo tudi pod umetno svetlobo luči, zato lahko rjavi toni bronzerja hitro dajo obrazu umazan ali utrujen videz.


5 komentarjev:

  1. tina, hvala za odličen članek, ki mi bo zelo v pomoč!

    OdgovoriIzbriši
  2. blusher heaven! :)

    p.s. bi pripisala še odtenke slikanih blushov ali zahtevam preveč? :$

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala za tole!
    zdaj pa brž po sveža jabolka :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Renata, me veseli!
    Andreja, sem dopisala imena odtenkov.
    Petra, kar pot pod noge ;).

    OdgovoriIzbriši