ponedeljek, 20. februar 2017

O tem, koliko moraš biti star za 'chanel' jakno

(foto: Odglavedopet)

»Ti, pa se ti ne zdi, da je tale jaknica za malo starejše? Hočem reči, kakšen mesec nazaj sem v Zari videla, da jo je pomerjala ena gospa srednjih let ...«
Kaj odgovoriti na tako pripombo, ko imaš na sebi par ozkih kavbojk, gležnjarje s petami, črtasto majico in jaknico kroja 'chanel', ki je prepredena z zlato nitjo? Kaj 
pravzaprav pomeni »za starejše«? Je v kakšni knjigi, za katero by the way še nisem slišala, napisana razdelitev, kaj lahko oblečeš pri teh in teh letih? Kaj pa vem. Vedno se mi je zdelo, da je pri dobrem okusu pomembno, da oblečeš tisto, kar ti pristaja in kar se ujema s tvojim karakterjem. Oblačenje je navsezadnje neverbalno izražanje lastne osebnosti. 
Dandanašnji ni nekih pravil, kakšno višino pete lahko nosimo pri katerih letih; ali je bluza le za 'stare mame' (namig: jasno, da ne); ali so klasičen suknjič in trenčkot primerni šele po tridesetem in tako dalje. Kar sprehodite se na pomladen dan po centru mesta. V zelo podobnem outftitu – naj bo to bež trenč, kavbojke, črne balerinke in velika torba kamelje barve – boste videli tako 17-letnice, ki so šle med šolskim odmorom po rogljiček in na kavico, kot tudi 60 plus-letnice, ki si na poti do tržnice ogledujejo izložbe z vnukom v vozičku. Je s tem kaj narobe? Pomoje zagotovo ne. Outfit je lep, klasičen, okusen in laskav. Le zakaj ga ne bi 'izkoristile' ženske različnih starosti.
»Se ti zdi, da bi morala raje obleči kavbojke, ki so tako strgane, da jih skoraj nič več ne drži skupaj in ceneno kosmato reč neonske barve, da bi bila bolj primerna za svoja leta?« Nisem si mogla kaj, da ne bi še jaz nazaj podrezala svoje prijateljice, ki se ji je zdelo, da sem pri 34-ih premlada za chanel jakno (z Zarinih razprodaj, da ne bo pomote). »Saj veš, da mi je všeč klasika – moderna klasika. To je zame pred vsakim trendom«, sem nadaljevala. Trendi so zame namreč nekako kot malinovec: treba jih je pošteno razredčiti in premešati, da postanejo dobrega okusa – ne glede na emšo. In ja, če me že vprašate, sem raje videti kot okusna gospa (mimogrede: po bontonu se z 'gospa' naslavlja vsako žensko po 18. letu, ne glede na njen zakonski stan) kot pa zmedena najstnica. Vsaj zaenkrat ;).

(foto: Odglavedopet)

(foto: Odglavedopet)

Na fotografijah nosim: jaknico Zara, majico Zara, kavbojke 7 For All Mankind, gležnjarje All Saints.

8 komentarjev:

  1. Zadnjič sem po nekem čudnem slučaju naletela na agleški članek približnega naslova Ne počnite teh stvari, da ne boste videti starejši.
    Naj torej najprej navedem prvo pomembno stvar iz članka: pravijo, da je moje najljubše oblačilo, namreč jopica, eden od glavnih krivcev za postaran videz, zato je bolje nositi jakne. Tako kot ti. :-)
    Drugič, ker si kot freelancerka z domačo pisarno lahko privoščim individualnost in relativno neodvisnost, nimam izoblikovanega občutka za stvari, ki postarajo, razen: utrujenost, živčnost, nenegovanost, bolezni, pomanjkljiva gibčnost telesa in obrazne mimike, določeni izrazi in načini ... nikakor pa nimam radarja za oblačila in fizure (ne berem ženskih časopisov in nimam teveja). Zato te po mojem "nepokvarjenem" mnenju chanelka ne postara oziroma je treba za vero v to, da te, to bilo nekje prebrati, se odločiti, da viru verjameš in potem ta stavek širiti naprej, dokler vanj ne verjame cel tvoj krog. Tako stvari zgledajo z neozaveščenega vidika :-)

    (Druge zadeve, ki kao postarajo, so športni copati k nešportnim oblačilom, torbice prestarih modelov, očala za branja ... pozabila ... aja, moj favorit: sivi lasje. Pri čemer je moj greh še tilko večji, ker ne razumem, zakaj bi morala zgledati mlajša, kot sem. Oziroma: zakaj bi se morala pridružiti množici kratkolasih, rdečelasih 40+ z vpadljivimi očali z napisom blagovne znamke, za katere vsi vemo, da so 40+, ki želijo zgledati mlajše. Ali kar jih je še opcij. Glede na to, da sem vse od pubertete naprej zgledala starejša, kot sem, in ostala srečna (še celo mlajšega moža si privoščim :-), najbrž tudi s pričakovanjem, da hrepenim po mlajšem videzu, nekaj ne štima.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tudi jopice imam zelo rada ;) mislim, da je vse stvar kombinacije in predvsem attituda. nekdo izgleda star pri 29-ih, ker izžareva neko starinskost; včasih pa naletim na kakšno gospo pri 75, ki me povsem očara s svojim madostnim elanom. imam privilegij, da se kakšna taka najde tudi med mojimi strankami :).

      Izbriši
  2. Bravo, Tina! Pred mesecem dni sem jo kupila v Zari. Očarala me je zlata nit in tisto, kar se spoji z mojim značajem. Tisto, česar tudi sama nisem znala prav dobro razmejiti. Kolegice rečejo; ne, tega ne bom nosila ŠE zdaj. A to so rekle pred 10 leti, to so rekle še prej...Ne bom nosila, ker postara, pravijo. Ok. Kdaj pa bo tisti čas, ko boš to nosila, jih vprašam? Ne vem, pravijo. Sama nimam niti kančka športnega v sebi, pa tudi izgleda tipične najstnice nisem imela nikdar. Vedno pa sem želela nositi lepe, fine stvari. Če me je to postaralo, pa tudi prav. No, ta jaknica je vsekakor to, kar mi je pisano na kožo. Še več. Omogoča dosti kombinacij, saj ni strogo fina; pravzaprav je damska in spogledljiva.

    OdgovoriIzbriši
  3. ... »Ti, pa se ti ne zdi, da je tale jaknica malo za starejše? Hočem reči, kakšen mesec nazaj sem v Zari videla, da jo je pomerjala ena gospa srednjih let ...«
    Tina, morda sem bila jaz tista, ki je pomerjala jaknico? ;)

    OdgovoriIzbriši