ponedeljek, 18. julij 2016

Vprašanje bralke: kako si poleti urediti stopala?

Živjo, Tina!

Glede na to, da se bliža poletje in da bomo kmalu obule sandale, mogoče kakšen nasvet, kako negovati stopala, trdo kožo na stopalih. Osebno vedno pozabim na stopala, potem pa pride čas sandalov, pa je problem ;).

Lep pozdrav, Sara

Živjo Sara!

Hvala za tvoje vprašanje, čeprav si mi ga poslala že nekaj mesecev nazaj, upam, da bo tale odgovor vseeno kaj v pomoč. Imaš prav, ženske pogosto pozabijo na urejenost stopal in tega se zavejo ob slučajnem pogledu na svoja stopala v sandalih – ko je pravzaprav že skoraj prepozno ;)!  No, v resnici nikoli ni zares prepozno za urejenost in vsak večer si lahko vzameš minuto ali dve za nego stopal, ki ti bodo hvaležna, rezultati pa bodo vidni takoj.


Jaz za svoja stopala rada skrbim skozi vse leto, ker me trda koža na petah preprosto moti, in to tudi pozimi, pa naj bo ponoči pod toplo odejo ali ko si oblačim debele žabe. V moji kopalnici so vedno naslednji izdelki. Pila za odstranjevanje trde kože – z njo si preprosto nekajkrat podrgneš po odmrli koži na petah (ali kjerkoli na stopalih se ti pač pojavlja) in to je najbolje storiti kar vsakih nekaj dni pod tušem. Topla voda kožo zmehča, tako da gre z lahkoto in neboleče stran. Nohte, ki so na nogah debelejši in trši kot na rokah, postrižem s škarjicami za nohte. Pozor pri nožnih palcih, kjer moramo tudi zunanje kotičke nohta postriči rahlo zaobljeno, sicer se noht lahko vraste v kožo, kar je zelo boleče in zahteva strokovno 'obdelavo' pri pedikerki. Ker škarjice pustijo nohte malce ostre, robove samo na hitro zaobljim s pilico za nohte. Sledi nanos kreme za stopala. Na tržišču je ogromno dobrih krem za stopala, pri zelo trdi in razpokani koži, še sploh, če se pojavljajo na petah t.i. ragade (vdolbine), zelo priporočam kremo z visoko vsebnostjo sečnine (uree), vsaj 25 %. Sečnina je čudežno pomagalo pri suhi in razpokani koži, saj jo izdatno vlaži in zmehča. Ob redni uporabi hudih težav ne bi smelo več biti. Tudi druge kreme so dobre, morda lahko z njimi malce popestriš rutino nege stopal, meni so recimo ljube take z eteričnimi olji sivke, mentola, citonke, ..., ki stopalom podarijo svež vonj in pričarajo 'spa' izkušnjo tudi doma. Na nohte nanesem dve plasti obarvanega laka za nohte, na koncu pa še plast prozornega nadlaka. Ker nohti na nogah rastejo dosti počasneje od tistih na rokah, laka ni potrebno pogosto menjati, če se seveda ne odkruši. Odkruši se v primeru mehanskega drgnjenja, meni osebno recimo ob nošenju zaprtih čevljev, športne obutve itd. Takrat je čas za odstranjevanje starega laka z acetonom ter nanos nove plasti – in pogosto tudi drugačne barve, ki me potem spet lep čas razveseljuje ob pogledu navzdol na sandale ;).

Morda še besedica o dlakah na stopalih. Večina žensk ima na nožnih prstih nekaj dlak – seveda neprimerljivo manj od naših boljših polovic, ki so včasih pravi Hobiti ;), pa vseeno. Svetujem, da teh dlak ne briješ, ker bodo zrastle nove in močnejše, temveč jih populiš s pinceto ali strojčkom za epilacijo nog. Tako enostavno, zdaj pa hitro v sandale in v prekrasne poletne dni in noči!

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Ni komentarjev:

Objavite komentar