nedelja, 22. maj 2016

Intervju: Tjaša Železnik, igralka

Tjašo sem občudovala že leta nazaj, še ko je vodila nedeljske razvedrilne popoldanske oddaje na nacionalki. Vedno se mi je zdela taka naravna lepotica, neizumetničena, njena svetla lepota pa me je spominjala na Gwyneth Paltrow. Potem sem jo občudovala na različnih fotkah z rdečih preprog, kjer je za moj okus ena redkih Slovenk, če ne celo edina, ki se obleče zanimivo, minimalistično, okusno in elegantno ter nikoli ne zgreši. Z veseljem jo pogledam ;). Odkar se srečujeva na aktivnosti najinih hčerkic, pa sem jo spoznala tudi z vidika 'everyday lajfa', ne rdeče preproge, in lahko rečem samo, da je v živo enako ali pa še bolj luštna kot na fotkah. Zelo sem vesela, da si je vzela čas in se odzvala moji prošnji za en tak stilski intervju Odglavedopet.


Tjaša, če bi morala izbrati pet najbolje oblečenih znanih Slovenk, bi tebe zagotovo uvrstila mednje. Kako bi definirala (dober) osebni slog?

Hvala za kompliment, priznam, paše :-). Predvsem se rada ukvarjam s tem, z oblačenjem, oblačili, modo, trendi. Rada listam modne časopise, sledim znanim modnim blogerkam, na socialnih omrežjih sledim predvsem vsebinam, ki so povezana z oblačenjem, modo, modnimi trendi. Imam tudi svoje vzornice. Tako sem skozi leta, saj me vse to zanima že od najstniških let, in skozi svoje modne zaljubljenosti izoblikovala svoj osebni slog. Natančno vem, kaj mi je všeč, do katere mere lahko eksperimentiram in kaj paše moji postavi, letom in osebnosti.
Seveda pa vse to ni nujno za dober osebni slog, pomembno pa je, da te pri izbiranju in kombiniranju oblačil vodi veselje, strast, da imaš interes za modo, pa to sploh ne pomeni, da upoštevaš trende, ki so v veljavi tisti trenutek. Pomemben je tudi okus, ki pa ga je težko definirati, čeprav je po mojem mnenju manj relativen, ko si radi predstavljamo.

Kaj te pritegne na mimoidoči ženski, da jo dvakrat pogledaš? Je to lepota, dober slog, zanimiv obraz, kaj drugega?

Moram priznati, da me pri ženskah najprej pritegne samozavest, neka posebna energija, ki jo nekatere ženske imajo, lepota. Pa seveda tudi dober, včasih poseben slog oblačenja.

(foto: mediaspeed/slovenskenovice.si)

Kako bi opisala svoj slog? Se je tekom let spreminjal, se ti zdi, da si mu odvzemala/dodajala skladno z umetniškim, osebnostnim zorenjem?

Težko bi opisala, kakšen je moj slog, ker se zelo spreminja. Spreminja se s z leti, s trendi, odvisen je od navdiha, razpoloženja, hrepenenja, letnega časa in konec koncev tudi vloge, ki jo v tistem času ustvarjam. Na moje oblačenje vpliva marsikaj, včasih želim biti zelo športna, sproščena, včasih elegantna, poudariti svoje čare, svojo ženstvenost, včasih se oblečem trendovsko, s kakšnim posebnim oblikovalskim kosom ... Vedno premislim, kaj bom oblekla, nisem pa drzna, vedno se oblačim varno, nikoli zelo ne izstopam in tudi nikoli nisem. Tudi v najstniških letih ne, dlje od podloženih ramen ali pa popolne darkerske faze nisem prišla :-).

Ali imaš kakšne stilske ikone, ženske, ki te navdihujejo (vizualno ali sicer)? Morda obstaja lik iz literature ali filma, ki je na tebi pustil večji pečat, ne nujno v smislu dobesednega zgledovanja, vendar bolj kot neka sled, ki te spremlja ...?

Seveda imam svoje vzornice in kar nekaj jih je. Od nekdaj imam rada nesporno kraljico street stila, modno ikono Kate Moss, njen stil mi je pravzaprav najbliže. Spremljam Olivio Palermo, Poppy Delevingne, Garance Doré, pred leti sem bila naravnost zaljubljena v Alexo Chung. Zelo mi je všeč tudi modni slog sester Olsen skupaj z njuno cenovno povsem nedosegljivo blagovno znamko The Row.
Vem, da ne bo presenečenje, pa vendar, pred več kot dvajsetimi leti je s svojo kostumografijo velik vtis name naredil film Breakfast at Tiffany's. Všeč so mi tudi »kostumski« filmi, kot so Marie Antoinette, Ana Karenina, The Great Gatsby in še mnogi. Seveda ne morem mimo filma The Devil Wears Prada, ki ga mimogrede, obožujem, ter kultne serije Sex and the City. Obema je skupna kostumografka Patricia Field, ki je genialna.

Ali bi rekla, da te svet umetnosti in gledališča zaznamuje tudi v stilskem smislu? Se ti zdi, da imajo igralke in igralci poseben slog ter zakaj je temu tako?

Gledališče me stilsko ne zaznamuje, mogoče zato, ker me predvsem zanimajo trendi in na moj stil, kot rečeno, vplivajo druge stvari, gledališče morda le posredno. Mislim, da pri nas igralke in igralci nimamo posebnega sloga, nimamo nečesa, kar bi nam bilo v načinu oblačenja skupno. Moram pa priznati, da me stilsko navdušujejo ženske, ki nekaj tega gledališkega in umetniškega duha ter pridiha starih časov znajo vplesti v svojo garderobo. Na tem mestu pomislim na Blažko Muller Pograjc, ki jo občudujem tudi sicer, vsakič znova pa sem fascinirana nad njenim izborom oblek, čevljev, plaščev, nakita, torbic.

Kako bi ocenila slog Slovenk in Slovencev? Imaš izkušnje z življenjem v ZDA, bi lahko potegnila kakšne vzporednice?

Redke Slovenke in Slovenci me navdušujejo s svojim slogom oblačenja, na splošno bi rekla, da živimo v pomanjkanju dobrega stila, nimamo modne tradicije, kot denimo Francozi, manjka nam veselja, užitka in okusa pri oblačenju. Obleka ni na prvem mestu, zdi se, da je mnogim to povsem nepomembna stvar. Saj veš, obleka ne naredi človeka ;-). Razlogov za to je veliko. Malo se morda to spreminja zadnja leta, ker smo tudi mi del globalne vasi, pomaga nam internet, pa tudi cenovno ugodne blagovne znamke, ki so tudi pri nas in s svetlobno hitrostjo kopirajo trende, ki so jih pravkar ustvarile velike modne hiše.
Vzporednic med New Yorkom in Ljubljano skoraj ne vidim. NYC je meka za  marsikaj, tudi za modo, ulice določenih predelov recimo Soha, Meatpacking Districta ali Greenwich Villagea, vsekakor tudi Pete avenije in Madison avenije, so mnogokrat prava paša za oči. Ljudje se ponašajo s fenomenalnimi stili, tam vidiš vse. Gospe, ki so od glave do pet v Chanelu, poslovneže v brezhibnih oblekah, hipsterje v vseh fazah in oblikah, z bradami, hlačami na korenček, pa manekenke, ki se lahko oblečejo v karkoli pa so videti fantastično in s svojimi modnimi booki pod pazduhami hitijo po avenijah in izstopajo iz množice. In ženske, ki so preprosto kul, oblečene v jeans, t-shirt, dobre čevlje, so privlačne, sodobne, točno take, kakršne so všeč tudi meni.

Vedno si zelo lepo urejena ter izbrano oblečena – okusno, premišljeno in z ogromno občutka za kakovost in detajle. Katere so tvoje najljubše znamke, trgovine? Kje najraje nakupuješ? Imaš najljubše kroje in barve, h katerim se vračaš, ali tudi eksperimentiraš?

Rada kupujem na internetu in ponavadi kupujem blagovne znamke, ki jih dobro poznam in sem jih predvsem spoznala takrat, ko sem svoja dolga poletja preživljala pri sestri v NYC. Všeč so mi, predvsem za t-shirte, ki so obvezni del moje garderobe, znamke Splendid, T by Alexander Wang in James Perse. Najboljše čevlje delajo Italijani, natančneje Fiorentini+Baker, rada imam tudi angleško znamko klasičnih moških čevljev, ki jih seveda delajo tudi za ženske, Church, zadnje čase pa so mojo omaro za čevlje naselili tudi čevlji Francozinje Isabel Marant, seveda pa ne morem brez superg Nike in klasičnih allstark. Ker rada nosim obleke, imam tudi pri oblekah svoje najljubše znamke, med njimi so Saloni, Top Shop Uniqe, M for Missoni ...
Kupujem tudi v Zari, HM-u, Top Shopu, rada imam tudi znamki Scotch and Soda, Marco Polo... Lahko bi pisala in pisala, znamk je res veliko, tistih najljubših kot je Stella McCartney, Isabel Marant, Erdem in podobnih pa si ne morem privoščiti niti na razprodajah :-).


Kakšen je tvoj odnos do kozmetike, parfumov, modnih dodatkov? Najljubši izdelki, znamke?

Našla sem svoj najljubši parfum in že leta ga uporabljam, to je Stella Stelle McCartney. Rada imam MAC, ko gre za dekorativno kozmetiko, pri kremah za nego telesa in obraza pa imam kar en mali asortiman najrazličnejših izdelkov, ki pa jih ves čas tudi menjavam.

Čevlji ali torbice ;)?

Čevlji.

Kvaliteta ali kvantiteta?

Definitivno kvaliteta, ker pa sem na nekatere kose kar malo preveč navezana, je zadnje čase prisotna tudi kvantiteta.

Še zadnje vprašanje ─ kje se vidiš čez 10, 20 let?

Vidim se tu kjer sem, ne želim si drastičnih sprememb, želim si le zdravja, sreče ter profesionalnih izzivov.

(foto: Tjaša Železnik)

Ni komentarjev:

Objavite komentar