nedelja, 14. februar 2016

Prava cena (hitre mode), prispevek v oddaji Odmevi dne 12. 2. 2016

Ko me je novinarka Špela Lobe vprašala, ali bi ji za RTV Slovenija odgovorila na nekaj vprašanj za njen prispevek z naslovom »Izkoriščanje v tekstilni industriji«, sem bila pripravljena na sodelovanje. Razstava »Prava cena« je bila osrednja tema prispevka, medve pa sva govorili o vidikih hitre mode, ki jo narekuje sodobno potrošništvo. V prispevku je le kratek izsek pogovora, zato bom na kratko povzela vsebino. 


(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Nobena skrivnost ni, da so vsi veliki trgovci proizvodnjo tekstila preselili v države v razvoju, kjer je delovna sila praktično zastonj, to pa za sabo potegne izkoriščanje otroške delovne sile, obupne razmere za delo in pomanjkanje zdravstvene varnosti za delavce. Mnogi procesi v proizvodnji tekstila so tudi toksični, kar je problem ne le za delavce v tovarni, temveč tudi za izdelke, ki potujejo v verigi proizvodnje. Hitra moda, ki jo poganja potrošniško usmerjena družba, narekuje tako hitro menjavanje trendov, da si kolekcije na prodajnih policah sledijo ena za drugo, to pa za sabo potegne enormne količine odpadkov – nenošenega ali zelo malo nošenega tekstila. To je toliko bolj vprašljivo, ko gre za sintetične materiale (in ti so v verigah hitre mode zadnja leta v prevladujoči večini).

Sama sem v pogovoru izpostavila tri vidike, ki se mi zdijo najpomembnejši pri lotevanju tega problema. Prvič, premišljeno nakupovanje. Vsi veste, da sem proti slepemu sledenju trendom in pogostemu zapravljanju denarja za (poceni?) cunje, ki nam konec koncev sploh ne pristajajo in jih ne bomo nosili. Nasprotno pa premišljeni nakupi kvalitetnih kosov zagotavljajo, da jih bomo nosili nekaj let in zato tudi manj kupovali. Drugič, pozornost naj bo usmerjena na materiale, iz katerih so izdelana oblačila; vedno se odločajmo za naravne materiale. Kot sem omenila v prispevku: »Če obe (z novinarko) veva, koliko časa potrebuje plastenka, da se razgradi, kaj se potem zgodi z vsemi tonami in tonami poliestrskih oblačil, ki pridejo na odpad vsak mesec, leto ...?« Nasprotno pa naravni materiali niso le prijetnejši za nošenje, temveč se tudi hitreje razgradijo, ko enkrat pridejo do tega, da pristanejo na odpadu. Tretjič, kupovanje slovenskih oblikovalcev, s čimer podpremo slovensko modo in ročno izdelavo slovenskih rok. Z roko v roki s to zadnjo točko pa gre tudi nasvet, da oblačila, ki jih ne potrebujemo več, podarimo naprej, morda prijateljicam, prodamo v kakšni spletni trgovini ali second hand/komisijski trgovini, ali pa podarimo dobrodelnim organizacijam, ki jih bodo razdelile tistim, ki jih potrebujejo.





Objavljam link do celotnega prispevka z naslovom »Izkoriščanje v tekstilni industriji«, ki je bil del oddaje Odmevi dne 12. 2. 2016 na RTV SLO. Moja malenkost se pojavi za kratek čas v prispevku okrog 2 minut in 10 sekund.


Ni komentarjev:

Objavite komentar