nedelja, 3. januar 2016

Pantone barvi za 2016 sta Rose quartz in Serenity

Kot je že navada v prvih dneh novega leta, si moramo ogledati, katera barva nas bo glede na izbiro podjetja Pantone zaznamovala v letu 2016. Letos se je prvič zgodilo, da Pantone kot barvo leta ni izbral samo ene, ampak kar dve barvi. Imenujeta se 'Rose quartz and Serenity', gre pa za nežna pastelna odtenka rahlo tople rožnate in sivkasto modre

(foto: pantone.com)

Dualnost rožnate in svetlo modre nas lahko spomni na punčke in fantke, saj sta to barvi, v katero ljudje pogosto oblačijo dojenčke in majhne otroke. Osebno me je fotografija obeh Pantone odtenkov spomnila na modro nebo, kjer zahajajoče sonce ožarja oblake in jih obarva žareče rožnato. 

(foto: Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

Če omenim referenco iz pop kulture, pa sem opazila, da je v rožnato-modrem odtenku recimo celoten video pesmi Meghan Trainor »All about that bass«, deloma pa tudi »Lips are movin«.

(foto: youtube.com)


(foto: express.co.uk)

Sama odtenka sta, kot je značilno za pastele, precej nežna, umirjena, blaga in delujeta pomirjevalno, v smislu barvnega kombiniranja pa nudita precej različnih možnosti. Prva je seveda kar kombinacija obeh odtenkov enega z drugim v obliki različnih vzorcev ali prelivajočih se tkanin, nekaj podobnega je pokazal Karl Lagerfeld na Chanelovi pisti za pomlad 2016. 

(foto: footwearnews.com)

Tudi oba odtenka samostojno sta precej nevtralna za kombiniranje, najprej sta rožnata in svetlo modra hvaležni alternativi belim srajcam in bluzam za vse tiste ženske in moške, ki imate v službah strogo posloven kodeks oblačenja. 

(foto: reddit.com)

Ker se na stičišču obeh odtenkov pojavi nežno vijoličasta, je tudi to barva, ki se že zaradi barvnega mešanja lepo ujame z rožnato in svetlo modro. Nadalje lahko z njima popestrimo črno, pa tudi sivo, belo, številne modre odtenke in tudi rjavkasto-bordo odtenke. Barvne harmonije z odtenkoma Rose quartz in Serenity, kot jih predlaga Pantone, si lahko ogledate na spodnji sliki. 

(foto: pantone.com)

Prav kombinacija rožnate in svetlo modre se mi zdi tudi odlična tematika za vse poroke v letu 2016 (pomislite že samo na grme hortenzij, kjer se odtenki od rožnate preko vijoličaste do sivo modre pogosto pojavljajo med cvetovi), tako da če iščete inspiracijo za prihajajočo poroko, morda tukaj dobite kakšno idejo. Prav tako sem prepričana, da bomo oba odtenka veliko videvali tako v makeup kolekcijah letošnjega leta kot tudi v notranji opremi in dizajnu.

 (foto: weddingelation.com)

(foto: pd4pic.com)

Vam pa želim, da ste in ostanete v (rožnatem in modrem) cvetju ;)!


(foto: pantone.com)

3 komentarji:

  1. Kako prikladno, da sem ravno danes v takšni roza jopici! :) Super barvi, tudi mene sta najprej spomnili na fantke in punčke...

    OdgovoriIzbriši
  2. Manca, poznaš tale vic? ;)
    v porodnišnici se pogovarjata novorojenčka. prvi reče: "a si ti fantek ali punčka?" "fantek sem!", odločno pove. "kako pa to veš?" vpraša prvi dojenček. "ja, videl sem, da sem fantek!" "kje si to videl?" "pod pižamico, ti pokažem?", vpraša. "jaaa, pokaži mi!" in tako dvigne drugi dojenček svojo pižamico in reče: "glej, da imam modre copatke!"
    :D :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha :D (sicer prvič slišim, ampak hvala!:))

      Izbriši