četrtek, 20. avgust 2015

7 korakov za obstojen makeup

V vlažnih dneh, pa naj bo poletje ali ne, imamo lahko težave z obstojnostjo makeupa. Tiste z mastno kožo ga imamo tudi takrat, ko zunaj ni vlažno in/ali vroče. So pa tudi priložnosti, ko si želimo, da bi naš makeup zdržal deset ali več ur in to v bolj ali manj nespremenjeni obliki, to želimo in pričakujemo na primer od poročnega makeupa. Kateri so triki za obstojen makeup? Svetujem naslednjih 7 korakov.

1. Priprava kože in podlaga
Na očiščeno kožo je najbolje nanesti čim manj negovalnih sredstev, če si želimo obstojen makeup. Če je koža izrazito suha ali dehidrirana, potem nanesemo tanko plast vlažilne kreme. Če pa je koža mastna ali normalna, bo zadostoval samo vlažilni tonik. Ko se le-ta vpije, nanesemo na kožo podlago (ang. primer), ki naj ustreza tipu kože, torej žametast, z drobnimi svetlečimi delci za suho kožo in matirajoč, brez svetlečih delcev za mastno kožo. Primer nanesemo na tanko po celotnem obrazu, pa tudi vratu in dekolteju, če bomo tekoči puder nanesli tudi na te predele.


2. Tekoči puder
Sledi nanos tekočega pudra. Za poletni makeup, ko se obraz tudi poti, svetujem obarvano kremo, npr. BB kremo, ali lažji, srednje prekriven tekoči puder. Za poročni, večerni makeup ali če potrebujemo veliko prekrivanja (precej nepravilnosti na koži), pa izberemo obstojen, prekriven tekoči puder ali puder v kremi. Nanesemo ga z gobico, čopičem ali prsti in pazimo na to, da zabrišemo vse robove (ki se jih, če smo pravilno izbrale odtenek, itak ne bi smelo videti).


3. Obstojno ličenje oči
Za res obstojen očesni makeup, najprej nanesemo na celotni premični del veke kremno senčilo, saj so ta senčila najbolj obstojna. Nanos naj bo povsem tanek. Ko se kremno senčilo posuši, nadaljujemo ličenje z izbranimi odtenki senčil v kamnu. Za definicijo izberemo obstojno črtalo za oči, ki je lahko dolgoobstojni svinčnik, črtalo v gelu ali tekoči eyeliner. Zaključimo z dvema plastema vodoodporne maskare (še posebej pomembno za poroke, kjer običajno priteče solzica ali dve ;)).




4. Obrvi
Ne pozabimo na definirane obrvi, ki uokvirijo obraz in so nujni del skladnega makeupa. Vse nezvezne predele v liniji obrvi zapolnimo s svinčnikom, senčilom ali posebno maskaro za obrvi, izberemo odtenek, ki nima v sebi preveč rumene (torej raje hladnejši ton) in je blizu naši barvi las. Obrvi utrdimo s prozornim voskom ali gelom za obrvi.


5. Obarvajmo lička
Za lica ponovno izberemo tak tip rdečila, ki ustreza tipu kože. Suha koža se dobro razume s kremnimi rdečili, medtem ko bodo na mastni koži kremna rdečila zelo neobstojna, zato raje izberemo rdečilo v kamnu. Lahko pa se odločimo tudi za dvojno rdečilo, najprej nanesemo tanko plast kremnega ali gel rdečila, po nekaj minutah pa nanesemo še rdečilo v kamnu podobnega odtenka. Tako bo obstojnost rdečila zares velika.

6. Pričarajmo obstojen nasmeh
Na ustnice že v začetku ličenja nanesemo povsem tanko plast negovalnega balzama ali vazelina, počakamo, da se vpije in nato presežek popivnamo s papirnatim robčkom. S svinčnikom (odtenek naj se ujema s šminko oziroma naj bo barve ustnic) nato začrtamo rob ustnic ter pobarvamo tudi celotno notranjost ustnic. Tako dobimo dobro obstojen 'stain', na katerega se bo šminka ali glos močneje vezala. Nato nanesemo dve ali več plasti šminke, ki bo obstojnejša, če jo bomo na ustnice nanesle s čopičem in nato še utrdile s prstno blazinico. Za dodatno utrjevanje plast šminke popivnamo s papirnatim robčkom, nato pa nanesemo še eno plast šminke.


7. Fiksiranje
Na koncu nam preostane še fiksiranje ali utrjevanje makeupa. Najprej z velikim, puhastim čopičem nanesemo tanko plast pudra v kamnu čez celoten obraz; v primeru mastne kože se še posebej posvetimo T-predelu, torej čelu, nosu in bradi. Po želji lahko zaključimo s fiksirnim sprejem, ki bo naš makeup naredil zares obstojen in nam glede njega sploh ne bo treba skrbeti.


Z upoštevanjem zgornjih korakov dobimo izredno obstojen makeup, ki nas ne bo pustil na cedilu ne glede na priložnost. Ne škodi pa, če imamo s sabo v torbici matirne papirčke, puder v kamnu in šminko, da z njimi po potrebi lahko osvežimo makeup tekom dneva ali večera.

Vse fotografije: Tina Martinec Selan.

2 komentarja:

  1. Po mojih izkušnjah, priporočam predvsem zadnjo točko. :-)
    Odkar sama uporabljam fiksirni sprej
    ( kupujem Mac fix+ v Sephori) spoh ne rabim več primerjev, tekočih, kremnih, trdih pudrov. Itak mi pudrast videz nikoli ni bil vščeč. Samo še BB kremo imam, rdečilo za lica, pa včasih poleti malo bronzerja, pa čez na hitro malo spreja. Super mi drži, pa še lep glow naredi na koži. lp, maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala za komentar, Maja! MAC fixa še nisem preizkusila, tale z moje fotke je pa prav namenjen hardcore utrjevanju, ker ga uporabljajo tudi na snemanjih, v gledališču itd. ob priliki bom vrgla oko tudi na tvoje priporočilo :). lep dan tudi tebi!

      Izbriši