ponedeljek, 13. april 2015

Vichy Idéalia Skin Sleep krema, Idéalia Life Serum in nekaj o ocenjevanju kozmetičnih izdelkov

Pred nekaj dnevi sem dobila v dar novo Vichy kremo Idéalia Skin Sleep ter serum Vichy Idéalia Life Serum.
Vedno me zanima, kaj določena krema vsebuje, zato da do neke mere vem, kaj lahko pričakujem – malce sem se v vseh teh letih namreč že naučila, kaj moji (problematični, rahlo mastni) koži ustreza in kaj ne. Zaradi svojega študija imam za seboj tudi toliko vrst kemije, da si znam vsaj okvirno razložiti, kakšno funckijo ima kakšna sestavina v kremi. Vendar sem se naučila tudi to, da je pri kozmetiki domet delovanja neke kreme vedno bolj ali manj omejen, še sploh to velja za t.i. anti-age izdelke. Obstajajo določene molekule, ki zaradi svoje velikosti, naboja ali drugih lastnosti sploh lahko prehajajo v spodnje plasti kože (kjer se nahajajo tarčne strukture v koži, ki so 'odgovorne' za staranje kože). Vendar mora biti izpolnjenih veliko pogojev za to, da bo do nekega učinka omenjenih molekul na kožo prišlo. Nadalje imamo problem merljivosti učinka neke kreme na kožo. Kadar ne gre za dermatike, ki zdravijo patologijo kože (npr. rane na koži, luskavica, hude akne, opekline, ...), kjer so učinki zdravilnih učinkovin v kremi vidni, gre bolj kot ne za subjektivno oceno uporabnice. In temu, čemur se s tujko reče 'user experience', je v kozmetičnih kremah namenjenih večina sestavin. Ankete kažejo, da ženske pri kozmetičnih izdelkih, kot so kreme, cenijo naslednje lastnosti: prijeten vonj, otip, mazljivost, vpojnost, žameten občutek na koži, izgled izdelka in embalaže. Za prijetno mazljivost in drsenje skrbijo silikoni v kremah, za obstojnost konzervansi, za vonj dišave, za videz določeni korektorji barve, svetleči delci, barvila in podobno. Potem so tukaj lepši videz kože, ki se ga lahko opazi neposredno po nanosu, za kar običajno poskrbijo določeni 'plumperji' (kožo trenutno napnejo), npr. kofein, hialuronska kislina ... Na daljši rok lahko uporabnica tudi vidi, ali ji krema ustreza v generalnem smislu: če ji kožo draži, maši pore, povzroča rdečico, srbenje, zategovanje ali po drugi strani dodatno masti kožo, ...  in za te učinke so odgovorne sestavine, kot so kisline, antioksidanti, olja, lipidi in podobno. Proizvajalci v reklamnem materialu sicer pogosto navajajo tudi trditve, kot so »opazno izboljšanje videza nepravilnosti«, kar si lahko prevedemo na primer kot »zmanjšanje gub«, vendar je to že spolzko področje oglaševanja, saj se potrošnika ne sme zavajati z varljivimi obljubami – dejstvo je, da čudeže v pomlajevanju lahko delajo samo invazivni kozmetični posegi, kar je že domet plastične kirurgije.

(foto: Tina Martinec Selan)

Zdaj pa moje mnenje o Vichy Idéalia Skin Sleep kremi in Idéalia Life Serumu. Na embalaži kreme piše: »Idealna kakovost kože ob prebujanju: polt je sveža, tudi če imate težave s spanjem.« Pri serumu sem bila sprva skeptična, ko sem zagledala, da vsebuje drobne rozkaste svetleče delce, saj zaradi mastne kože svetlečih izdelkov za kožo ne maram preveč. Vendar se je svetlenje v serumu izkazalo za presenetljivo subtilno in nemoteče, dobro se obnaša tudi kot podlaga za tekoči puder in v tem smislu ne vpliva na (ne)obstojnost pudra. Je pa res, da je moja koža bistveno manj mastna kot pred leti in da sem mogoče malo prerasla željo po mat videzu kože, tako da me vlažen videz kože ne moti (več). Če pa koga svetleči delci v izdelku odbijajo, potem Life Serum zagotovo ne bo zanj. Občutek na koži je lepo mazljiv, mehak, kože pa mi po njem nič ne zateguje, ampak je lepo navlažena. Enako velja tudi za kremo, ki daje bogat in poln občutek, čeprav je po formulaciji gel (zanje pa je značilno, da se krasno mažejo in vlažijo, vendar po njih kožo lahko zateguje, ko nekatere komponente po nanosu na kožo iz gela izhlapijo – zato so izdelki za hlajenje kože, npr. po sončenju, pogosto v obliki gela). Krema mi kože nič ne draži, ne masti ekstra in zaenkrat nisem opazila, da bi mi mašila pore. Vonj je blag, prijeten, a dovolj subtilen. Zagotavljam pa, da kvalitetnega spanja ne more nadomestiti, težko tudi, da bi bili po neprespani(h) noči(eh) kljub tej kremi videti spočito – bo vseeno potrebno nekaj makeupa in kakšno živahno barvo dati k obrazu ;).
Ko sem tako brskala po spletu in malce prebirala dosedajšnje ocene uporabnic teh dveh Vichyevih krem, me je presenetilo dejstvo, da ta dva produkta pogosto ocenjujejo mlada dekleta, ne pa nekoliko starejše uporabnice. Čeprav mi je jasno, da po anti-age produktih še zdaleč ne posegajo več samo starejše dame, ampak vedno mlajše (konec koncev se kože s kvalitetnimi sestavinami, tudi če so namenjene preprečevanju staranja, ne more nič 'pokvariti', kvečjemu koristimo ji lahko), se mi vendarle zdi, da bo na lepem, mladem, spočitem obrazu vsaka krema izkazala 'fantastično učinkovitost', medtem ko se bo šele na nekoliko zahtevnejšem 'terenu' zares izkazalo, ali neka krema dosega svoj sloves, ceno in podobno. Osebno sicer kreme kupujem in presojam na podlagi sestavin in kompatibilnosti z mojo kožo, če pa bi se odločala zanje na podlagi, denimo, lepotnih blogov in ocen na forumih, bi me najbolj prepričala mnenja naslednjih skupin uporabnic: ženske določene starosti in/ali z nepravilnostmi kože (gub(ic)e, pigmentni madeži, akne, razdražena koža), ženske z dlje časa trajajočimi obdobji neprespanosti in utrujenosti ... Še posebej se mi zdi to pomembno pri ocenjevanju učinkov na spočit videz kože. Primer: ne bi me toliko zanimala ocena študentke, katere definicija neprespanosti je prekrokana noč ali en teden kampanjskega učenja pred izpitom. Zagotovo pa bi upoštevala mnenje mame z dojenčkom, ki ima za sabo obdobje večtedenske, morda večmesečne neprespanosti. To je izziv za kremo, kjer se res vidi, ali je sposobna kaj 'narediti' v smeri "vidnega izboljšanja teksture kože", kot navaja proizvajalec, ali gre le za marketinško trditev. Če ilustriram s primeri iz sveta supermodelov: lažje bi mi kremo 'prodala' Natalia Vodianova (32 let, 4 otroci) kot Karlie Kloss (22 let, brez otrok).

4 komentarji:

  1. No, jaz imam pa suho in zato tudi občutljivo kožo in si tako stalno želim bogatih, mastnih krem, ki mi dajo bolj svetleč, vlažen videz kože in ne zategujejo. Sploh ne prenesem mat, pudraste kože.
    In se mi zdi da tudi kozmetična industija zadnje sezone prihaja na podobno, s temi BB, CC kremami in raznimi highlighterji, ki tudi dajo nek tak glow na obraz.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. se mi zdi, da je ponudbe vedno več, tako da se da vedno dobiti in za mat videz in za glowy. je pa res, da ima vedno več izdelkov drobne svetleče delce notri in tudi bogate sestavine, ki ustrezajo suhi koži.

      Izbriši
  2. Kaj pa puder?za dnevni make up da ne poudari gub in por?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. barbi, sem šele zdajle videla tvoje vprašanje. težko ti svetujem glede tega, glede na to, da nimam problemov z gubami in me torej ta efekt (še) ne zanima. osebno imam zadnja leta dobre izkušnje s pudri Clarins in Bourjois, na strankah pa se mi zelo obnesejo tudi srednje prekrivni tekoči pudri Color Me Beautiful.

      Izbriši