torek, 7. april 2015

Vprašanje bralke: Kako imaš organizirano svojo omaro?

Pozdravljena, Tina!

Že nekaj časa sem te hotla vprašat, če si mogoče že razmišljala, da bi nam pokazala tvojo garderobno omaro in kako se ti v njej znajdeš? Vedno si zelo usklajeno oblečena, vse paše skupaj (čevlji, obleka, šal, ...). S kolegicami smo se pogovarjale, da bi bilo kaj takega super ...

Vse dobro še naprej,
Sara

Pozdravljena, Sara!

Hvala za zanimivo vprašanje. Priznam, da me je spravilo nemalo v zadrego. Morda si bralke bloga mislite, da imam oblačila in dodatke zložene po outfitih oziroma po kombinacijah oglavedopet. Temu ni tako, prvič zaradi pomanjkanja prostora, drugič pa zato, ker mi je kombinatorika v veselje in se načeloma izogibam temu, da bi iste kose nosila v vedno istih kombinacijah. Če si kakšna moja stranka želi, da ji oblačila v omaro zloživa po pripravljenih kompletih, seveda to ni noben problem, sama pa nimam tega sistema. Vseeno imam v svoji omari točno izdelan sistem, po katerem imam zložene stvari. Vendar je oblačil veliko, omara pa ne tako zelo, zaradi česar bi se utegnilo zdeti, da je v resnici vse skupaj precej 'natlačeno'. S sestro sva poskusili narediti nekaj ilustrativnih fotk, vendar je bera precej skromna. Lahko pa razložim, po kakšnem principu imam urejeno svojo omaro. 


Stvari imam deloma sezonsko ločene, vrhnja oblačila (plašče, puhovke in podobno) imam v ločeni omari na podstrehi, prav tako tudi večino čevljev, kjer se držim tega, da imam vsak par v svoji kartonasti škatli. Čevlje shranjujem v tisti kartonasti škatli, v kateri sem jih kupila; pri nekaterih redkih izjemah, kjer škatle ni bilo, pa sem vzela škatlo drugih čevljev in nanjo z debelim flomastrom napisala, kateri par je v njej. To mi omogoča, da hitro najdem iskani par, poleg tega pa so na ta način čevlji najbolje shranjeni in zaščiteni pred poškodbami. V enaki sezonski logiki poleti tudi pospravim na stran tista oblačila, ki so izrazito zimska (volnene obleke, krila, hlače in suknjiče) oziroma pozimi spravim izrazito tanke, poletne oblekice. Še vedno pa imam v omari v svoji spalnici večino oblačil, saj je precejšnji delež oblačil vendarle 'izvensezonski', primeren za vsak letni čas. Na področju majic, pletenin in šalov jih prestavljam v prednji ali zadnji del omare, tako da so v ospredju tiste stvari, ki po debelini ustrezajo tekočemu letnemu času. Znotraj posameznega kupa so majice in pletenine urejene po barvni družini, to pomeni temne skupaj in svetle ter živobarvne skupaj. V tistem delu omare, kjer oblačila visijo na obešalnikih, so tako obešeni suknjiči, obleke in krila, tudi ti po barvni logiki od temnih proti svetlim. Kavbojke so zložene na svojem kupu, prav tako pa tudi oblačila, ki so namenjena izključno športu. Torbice počivajo na dnu omare. Perilo, pasovi in nogavice so v predalih. 


Priznati moram, da kar neprestano skrbim za to, da so vsa oblačila v dobri kondiciji, kar pomeni čista, zložena, nezmečkana (čeprav zaradi časovne stiske likam le peščico in res najnujnejše), morebitne manjše luknjice takoj zakrpam, z volnenih oblačil sproti odstranjujem mucke, prišijem slabo pričvrščene gumbe in podobno. Poleg tega kar se da hitro nesem oblačilo k šivilji, kadar je potrebno zahtevnejše popravilo, vrhnja oblačila pa pred pričetkom sezone odnesem v čistilnico. Pri čevljih dam gumo nalepiti takoj, ko jih kupim (kadar mi podplat drsi). Zelo bi me namreč razjezilo, če bi želela iz omare potegniti kos, za katerega bi se izkazalo, da je raztrgan, zmečkan ali kako drugače poškodovan. Na svoji komodi pa imam t.i. kotiček za dušo: nakit, ki ga najraje nosim, zbirka lakov za nohte in parfumi, ki so v trenutni uporabi (glede na letne čase nekatere pospravim v škatlice in v temen predal, da se ne pokvarijo). 



Zelo bi si želela, da bi imela več prostora ali (pobožne želje ;)) celo garderobno sobo, vendar to trenutno ni mogoče, zaradi česar se trudim, da bi v danih razmerah imela nekakšen red – moram priznati, da mi opisani sistem kar deluje. Upam, da ti bo članek kaj v pomoč ali vsaj v razvedrilno branje :).


Vse fotografije: Sanja Martinec

Ni komentarjev:

Objavite komentar