sobota, 18. april 2015

Moda, ki ni zame

Ko spremljam trende po spletu in v modnih revijah, jih vedno gledam skozi prizmo tega, komu in zakaj bi nekaj pristajalo. Pri tem, logično, precedim trende tudi skozi lastno sito – kaj pa bi pristajalo meni in, po drugi strani, kaj mi nikakor ni všeč niti ni zame iz kakršnegakoli drugega razloga. Obstaja seznam stvari, ki jih (s precejšnjo gotovostjo lahko rečem: nikoli) ne bom nosila. Na tem seznamu so:

Dolga krila: določenemu tipu postave in sloga dolga krila izjemno pristajajo, vendar sama ne spadam mednje, ne glede na to, kako zelo modna so in kako svoboden občutek dajejo. Uporabnice pravijo, da so dolga krila neverjetno udobna za hojo in sedenje, nobenih skrbi ali bojazni, kako bi položili noge in podobno, poleti hladijo in valovijo v vetru ... En poskus dolgega krila sem imela v času nosečnosti, pa sem se mu odpovedala in ga nikoli nisem oblekla, ampak vrnila v trgovino. Če vprašate mene, so določeni stajlingi z dolgimi krili lahko zelo kul, še sploh za ženske, ki se zaradi oblike postave v krajšem krilu ne počutijo dobro (po domače povedano, ne marajo kazati nog). Po drugi strani pa mislim, da tudi slučajno ne pristajajo vsem (ki jih nosijo), med njimi zagotovo niso ženske majhne postave, ker dolgo krilo poruši vse proporce in tega se ne da zanikati. Tudi na zadnjem fashion weeku v Ljubljani je bilo med obiskovalkami dolgih kril za moj okus občutno preveč.

(foto: whowhatwear.com)

Čevlji z debelimi petami: letos se moda v izredno veliki meri zgleduje po sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je nosilo vse sorte resice, dolge obleke in krila, brezrokavnike, hipi vzorce, boemske tunike, semiš, frizure s prečo po sredini, hlače na zvonec in čevlje z debelimi petami. Ne glede na to, da nisem oboževalka mode sedemdesetih in se z lahkoto odpovem prav vsemu zgoraj naštetemu, so mi čevlji z debelimi petami verjetno najgrši od vseh. Gre za posebej debelo peto, ponavadi oglate oblike, čeprav ni nujno, ki vsak čevelj, pa naj gre za zimske škornje ali poletne sandale, naredi obupno neelegantne in 'krampaste'. Bom preskočila.

(foto: jannairefaulkner.wordpress.com)

Crop tops: trend, ki ima deloma korenine v devetdesetih (če ste gledali Beverly Hills 90210, se boste spomnili vseh ženskih likov v spranih leviskah in prekratkih širokih topih). Dejansko ne vem, zakaj bi kdo hotel nositi top v kombinacijami s hlačami ali krilom tako, da se vmes vidi decimeter gole kože, še sploh za v mesto ...? Tudi v elegantni obliki, kot jih lahko vidimo na rdečih preprogah Hollywooda, mi nikakor ne potegnejo. Seveda obstajajo deklice in ženske, ki so jim mati narava ali dolge ure v telovadnici podarile six packe, trde in izklesane kot lesena omara. Meni jih ni nihče, zato bom svoj, po treh porodih lepo oblazinjen trebuh, raje varno zapakirala v majice in zgornje dele povsem normalnih dolžin.

(foto: nonsidicepiacere.it)

Peščeno obarvane ustnice: če se premaknem še na področje lepote, tudi tukaj obstaja nekaj stvari, ki mi niso všeč in ki jih ne bom nikoli nosila. Mednje gotovo spadajo usta tako svetle peščene barve, da se že zlijejo z barvo kože, na nekaterih ženskah pa celo vidim, da je šminka (oziroma puder, ker to se običajno doseže s tekočim pudrom) svetlejša od kože obraza. Osebno mi je všeč, da so ustnice vsaj toliko pigmentirane, da delujejo 'živo', no sama pa itak ne maram neobarvanih ustnic (na sebi).

Črni lasje: tukaj gre le za vprašanje koloristike, črni lasje pač niso nikjer v dometu moje barvne palete. Sicer se da stvari spremeniti in prilagoditi, vendar so črni lasje nekaj, česar po vsej verjetnosti ne bom nikoli imela.

Nail art: še zadnja stvar, za katero sem precej prepričana, da se ne bo znašla na meni, so z vse sorte nalepkami, aplikacijami in kristalčki polepljeni nohti. Medtem ko razumem (in nosim) vse barve lakov za nohte, krašenje z dodatnimi bleščicami, metuljčki, pentljicami, diamantki, ter risanje črt, likov, vzorcev in ostalih reči, preprosto ni 'my piece of cake'. 

(foto: nails-designs.com)

8 komentarjev:

  1. Zanimiv seznam ... in kar precej razumevanja mi vzbuja.

    Dolgo krilo že še oblečem, pri svojih 175 cm, čeprav to ni moj najboljši videz - je pa praktična odločitev. Kratka krila niso zame. Sem pa bila šokirana, ko je mimoidoči možakar moje dolgo črno krilo pospremil z vprašanjem, ali spadam k ta jehovinim? :-D

    Čevlje z debelimi petami imam precej rada, vendar ravno tako iz bolj pragmatičnih razlogov: všeč so mi visoke pete, vendar mi tanke, elegantne zadeve ne pristajajo, enostavno preveč me je za tako fine podstavke. :-) (slon na 2 kitajskih palčkah princip) Zdi se mi, da na meni čevlji z debelo peto ne delujejo nerodno (na meni tudi DocMartenske zgledajo sumljivo normalno :-), poleg tega mi omogočajo relativno udobno, zanesljivo hojo, brez strahu pred spotikanjem in z določeno hitrostjo, ki pri meni enostavno vedno mora biti na voljo :-).

    Vse ostalo pa: itak.

    Jaz poleg tega tudi ne maram prekratkih dolgih hlač (3/4, 5/7, 8/9, 11/13 in kar jih je še izmišljenih dolžin), bleščic in kamenčkov na oblačilih, največkrat tudi rožic ne (imam pa doma krasne izjeme), majic, potiskanih z ženskimi obrazi ali telesi (risbe, fotke, slike ...), preveč elegantnih, luksuznih torbic (ker mi ne pašejo k slogu, ne iz drugih razlogov), sploh takih z "zlatimi" dodatki ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. osebno sem vsekakor za prilagajanje debeline pete (in robustnosti čevlja) postavi, nogam ženske, ker seveda ne pašejo vsem tanke pete. vendar tele 'block heels' so posebna kategorija in jih pa res ne bi nosila. oblačila z bleščicami in 7/8 hlače pa naravnost obožujem že vrsto let in oboje je že kar stalnica v moji omari ;).

      Izbriši
    2. Ne bi mi bilo všeč živeti v okolju, kjer so ljudje oblečeni preveč podobno, veliko lepše je vsepovsod tam, kjer si ljudje tudi modno upajo biti oni sami.
      Hočem reči: na srečo obstajate ženske, ki vam bleščice, krajše hlače in vse drugo, česar jaz nimam, pašejo do konca in naprej :-)
      Res je tudi, da lahko svojo skupino stvari, ki jih nočem, razdelim v najmanj 2 skupini: v eni so bolj predsodkovne odločitve, v drugi pa une zaradi videza. Nekako do svojega 40. leta sem prezirala idejo, da bi nosila roza barvo (kot po navadi, se nam stvari, ki jih nočemo, kdaj tudi uštulijo, ma roza barva v opazni količini pri meni do tedaj res zelo redko). Potem pa so me začeli v oči bosti odtenki, ki mi najbrž pristajajo, in trenutno stanje je, da se moram kontrolirati, da si omare ne zapolnim samo še z roza stvarmi :-) Sem pa ves čas vedela, da gre pri tem za moj predsodek (Jaz v kombinaciji z barvo, ki je poosebljenje babje sentimentalnosti? Nikoli!), medtem ko določene oblike in velikosti stopal (pustimo zdaj podrobnosti) res v precejšnji meri narekujejo vrsto čevljev - iz obzirnosti do okolice, če ne drugega. :-)

      Izbriši
    3. rožnati odtenki so tisti, ki lahko pri ženskem obrazu najhitreje poskrbijo za zdrav, spočit, mladosten 'spala-sem-10-ur' videz. je pa res, da morajo biti ta pravi, z napačnimi je lahko učinek bolj 'jetrni-testi-bi-pokazali-zlatenico'. super, da si našla svoje :)!

      Izbriši
    4. Ha, ha, ha ... :-)

      (in tudi: hvala za info.)

      Izbriši
  2. Super izbor, vse našteto tudi meni ni všeč, edino čevlji z debelimi petami so mi zelo ljubi. Imam močne noge in mi tanke petke nekako ne delujejo dobro, se mi zdi da se še bolj vidi kontrast. Pa seveda ne smejo bit s temi paščki okoli narta, če že raje nižje na stopalu...

    OdgovoriIzbriši
  3. Aja, alcessa je že enako prijavila. Več nas je z block heels tendenco, :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. se bojim, da se nismo dobro razumele glede teh debelejših pet. sploh ne gre za to, da bi mi bili vsi čevlji z debelejšimi petami grdi (kot primer - imam in nosim precej parov wedgesov ali polne pete). prav ta specifičen seventies model s kvadratno debelo peto mi pa res ni všeč.

    OdgovoriIzbriši