ponedeljek, 2. marec 2015

Črte po francosko

Med razmišljanjem o črtah (da so to sezono zelo 'in, sem že pisala, sicer pa – kdaj niso?) mi je kot en mnogih argumentov njim v prid prišlo na misel tudi to, da spada črtasta majica med kose, brez katerih Francozinje (Parižanke še posebej, če hočete) preprosto ne morejo živeti. Ker sem po naravi ziheraš, sem se želela prepričati o tem, da to ni le plod moje domišljije, ampak nekaj, kar trdijo tudi Francozinje same. Res je, nisem se motila. Črtasta majica je en izmed kosov, ki v omari francoske ženske ne sme manjkati, lahko jih je tudi več. Garance Doré, verjetno ena najbolj znanih Francozinj modnega sveta, je v nekem intervjuju pred leti rekla takole: »Ko takole stojim pred svojo omaro, lahko naštejem: 3 črtaste majice s kratkimi rokavi, 2 črtasti majici z dolgimi rokavi, 2 črtasta puloverja z okroglim izrezom in eno črtasto jopico.« 
(foto: garancedore.com)
Izvor tega popularnega kosa sega v 19. stoletje, ko so jo začeli nositi francoski marinci, ker naj bi se mornarje, ki so padli v morje, v črtastih majicah hitreje opazilo. Črtasti majici so rekli »la marinière«, pravila glede njenega izgleda pa so bila stroga. Morala je namreč imeti 21 belih črt, ki so bile dvakrat širše od 21 temno modrih črt. »Marinière« je bila tudi priljubljen kos Coco Chanel, ki jo je rada nosila in jo tudi vključevala v svoje kolekcije, s tem pa je črtasta majica postala tudi luksuzni objekt in ne le nekaj, kar je rezervirano za vojake. 
(foto: wikipedia.com)
V šestdesetih letih so jo na nepozaben način nosili Audrey Hepburn, Brigitte Bardot in Pablo Picasso.
(foto: pinterest.com) 

 (foto: fashionassist.wordpress.com)


(foto: macultureconfiture.com)
Rade pa jo nosijo tudi druge ikone francoskega modnega sveta, kot so Jean Paul Gaultier, Sonia Rykiel, Emmanuelle Alt, Inès de la Fressange, Caroline de Maigret, Clémence Poesy in še mnoge druge. 
(foto: concreteplayground.com)
(foto: fakebaketheblog.com) 


(foto: pinterest.com) 


(foto: shoplesnouvelles.com) 


(foto: pinterest.com)
Nenazadnje oboževalci mode najbrž  nikoli ne bomo pozabili kultnega prizora iz enega zadnjih delov nadaljevanke Sex and the city, v katerem je Carrie na svojem pariškem balkonu z razgledom na Eifflov stolp nosila ... črno na belem ali belo na črnem, pa saj ni važno, črte so vsekakor bile.
(foto: pinterest.com)

2 komentarja:

  1. Meni se zdi črtasta majica tako mladostna, sploh modro-bela ali rdeče-bela, te pomlajša za 10 let!

    OdgovoriIzbriši
  2. res je, se strinjam! pa na veliko različnih načinov se jih da nositi, tako da se lahko prilagodijo za različne tipe postav in barvne tipe.

    OdgovoriIzbriši